Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:58
fikih
Abone

Hiç namaz kılmamış birisi hacca giderse namaz borçları silinir mi?

Hiç namaz kılmamış birisi hacca giderse namaz borçları silinir mi?

maydın
Hiç namaz kılmamış birisi hacca giderse namaz borçları silinir mi?

Soru

28 yaşına gelmiş ve hiç namaz kılmamış bir insan hacca gitse ve hactan sonra namaz kılmaya başlasa geçmiş namaz borçları siliniyo mu yoksa hala borçlu oluyor mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz;

Namaz kılmayan birisi hacca gidiyor ve döndükten sonra da namaza başlıyor namazlarını aksatmadan kılıyor ise geçmiş kılmadığı namazları kaza etmesi gerekir. Her ne kadar hacda iken yaptığı tevbe istiğfarla namaz kılmamaktan dolayı kazanılan günah affedilebilirse de günah ayrıdır borçlu olmak ayrıdır. Hacca gidenin günahının affedileceği de kesin değildir. Allah dilerse affeder dilemezse affetmeyebilir.

Okudunuz mu?  Tuvaletten hemen sonra abdest alınır mı?

Mazeretsiz olarak kılınmayan namazlar kaza edilir ancak kaza etmekle mesuliyetten kurtulunmuş olmaz ayrıca tevbe etmek de gerekir.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet


Cevap: Hiç namaz kılmamış birisi hacca giderse namaz borçları silinir mi?

gimsangoksel
sevgili kardeşimiz,İmandan sonra en büyük hakikat namazdır,bu değişmez bir şey.şimdi şöyle düşünelim birisi bize gelse ve al şu kadar değeri ve bundan yararlan ve geriye şöyle şöyle öde,dese ne yaparız?Elbette onun dediğini yaparız,yani bu madem borç o zaman ödemekle bunun yükümlülüğünden kurtulunabilir.İşte onun gibi düşünmek lazım,Allah bizlere hayat gibi değerli bir şey vermiş ve bize de bununla ilgili olarak iman hakkı tanımış şartlarından biride namazdır,ödemekle sorumluyuz yani aslında bizim kulluğumuzu gösteren bir durumumuzdur,yapamadığımız zamanlarımız olabilir,belki de hayatımızın bir döneminde bunu hiç yapamamışızdır,elbette yapmak ve yerine koymak borcumuz vardır lakin sahibimiz ALLAH ancak bunun hesabını sorar,belki de bizi azat eder,borçlarımızı almaz,kim bilir?Ama biz elimizden geldiğince ödemeyi borç bilmekle kulluğumuzu yapmakla mükellefiz.

Okudunuz mu?  Cünüp iken Kur'an okumak caiz olmaz

Cevap: Hiç namaz kılmamış birisi hacca giderse namaz borçları silinir mi?

nurya
önce önlemini al sonra rahat edersin

< sevgili kardeşimiz,İmandan sonra en büyük hakikat namazdır,bu değişmez bir şey.şimdi şöyle düşünelim birisi bize gelse ve al şu kadar değeri ve bundan yararlan ve geriye şöyle şöyle öde,dese ne yaparız?Elbette onun dediğini yaparız,yani bu madem borç o zaman ödemekle bunun yükümlülüğünden kurtulunabilir.İşte onun gibi düşünmek lazım,Allah bizlere hayat gibi değerli bir şey vermiş ve bize de bununla ilgili olarak iman hakkı tanımış şartlarından biride namazdır,ödemekle sorumluyuz yani aslında bizim kulluğumuzu gösteren bir durumumuzdur,yapamadığımız zamanlarımız olabilir,belki de hayatımızın bir döneminde bunu hiç yapamamışızdır,elbette yapmak ve yerine koymak borcumuz vardır lakin sahibimiz ALLAH ancak bunun hesabını sorar,belki de bizi azat eder,borçlarımızı almaz,kim bilir?Ama biz elimizden geldiğince ödemeyi borç bilmekle kulluğumuzu yapmakla mükellefiz. >


Cevap: Hiç namaz kılmamış birisi hacca giderse namaz borçları silinir mi?

gimsangoksel
Sevgili kardeşimiz bu konu hakkında daha önce düşüncelerimi yazmıştım,soruya göre cevap yazmak sizi ancak bu tatmin edecekse ki bence bu çok doğru bir yanıt olamaz.Çünkü hiç namaz kılmamış olmak bence bir kabahat değil ancak olsa vazifeyi yerine getirmeme olur.Vazifemizi yapmak için hac vazifesi de bir fırsat olmalı ve işte fırsatı yakaladım diyerek yapmaya başlamalıdır,ama önceki borçları silinir mi silinmez mi bu şekilde bir şeyi birisinin söylemesi doğru değildir.

Okudunuz mu?  Türkçe Kur'an okunur mu?

Mehmet5
Hanbeli mezhebine göre namazın kazası yoktur. Hiçbir şartta kaza etmez ve sıfırdan başlar.


imam
< Hanbeli mezhebine göre namazın kazası yoktur. Hiçbir şartta kaza etmez ve sıfırdan başlar. >
Hanbelide neden kaza namazı yok?


Mehmet5
< Hanbelide neden kaza namazı yok? >
Hanbeli mezhebine göre namaz kılmayan kâfirdir. Dolayısıyla namaz kılmayan bir kişi namaza başlarsa yeni müslüman olduğu için geçmiş borçları ödemesi gerekmez.

Okudunuz mu?  Cübbeli Ahmet hocanın mezhebi nedir?

gimsangoksel
Sevgili kardeşimiz mezhepler arası düşünce farkına dayanan bu iddialı ifadeyi daha önce hiç duymadım görmedim.Kafir Allah’ı inkar edenlere takılan bir isimdir.Namaz kılmayan Allah’ı inkar etmez,sadece kılmamakla Allah’ın emrine itaat etmez,dolayısıyla bu keskin ifadeyi önce kaldıralım bir kenara koyalım.Diğer ifade ise kafirler için Allah CC luhun verdiği bir sözdür kafir imana gelirse geçmişteki günahları affedilir.Bu söz onlar adına ne kadar güzelse,namazı kılmayan bir insanın namaza başlamasıyla öncesinde ki borçlarının silinmesi ifadesi sanki azıcık fırsatmış gibi geliyor insana,şimdi bunları bırakalım bir kenara Mümin olduğumuz için şükredelim Allah’a sonra da namaza olan keyfin tadı gereği haydin namaza diyelim,kılmadığımız namazlarımızı da fırsatını buldukça eda edelim.

Okudunuz mu?  Bir kimse camide belirli bir yerde namaz kılmayı adet haline getirse ve hep orada namaz kılmış olsa bunda bir mahzur var

Kayıtsız Üye
Senin o dediğin hanbeli değil vahhabi selefi kafası sapik supuk konuşma namaz kilmayanin kafir olduğu bir ehli sünnet ittifakı olan hiç bir görüş yoktur dolayısıyla hadiste yoktur


mum
< Senin o dediğin hanbeli değil vahhabi selefi kafası >
HANBELİLERE GöRE: Namaz kılmayan kafirdir. Ve bundan dolayı öldürülür.
HANBELİLERİN DELİLİ: Yüce Allah’ın şu kavlidir: "Artık haram olan aylar (Zilhicce, Muharrem, Safer ve Rebiu’l-evvel) çıktığı zaman, artık "o müşrikleri nerede bulursanız öldürün" onları yakalayıp esir edin, onları hapsedin ve geçit yerlerini tutun. Eğer tevbe ederler, namazı kılıp zekâtlarını" verirlerse, kendilerini serbest bırakın.Gerçekten, Allah Gafûr’dur, Rahîm’dir." Bu ayete göre namazı kılmayan serbest bırakılma şartını yerine getirtmemiş olur. Dolayısıyla öldürülmesi mubah olarak kalır.
Hz. Câbir (radıyallâhu anh)’in anlattığına göre, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’in şöyle söylediğini işitmiştir "Kişiyle şirk arasında namazın terki vardır." Tirmizi’nin metni şöyledir: "Küfürle iman arasında namazın terki vardır." Tirmizî ve Ebû Dâvud’un bir diğer rivayetinde: "Kulla küfür arasında namazın terki vardır." Hz. Büreyde (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Benimle onlar(münafıklar) arasındaki ahid (antlaşma) namazdır. Kim onu terkederse küfre düşer." Bu hadsiler de namazı kılmamanın küfrü gerektiren hususlardan olduğuna delil teşkil etmektedir.


namaz borcu affedilir mi, hacca gidenin günahları silinir mi, hacca gidenlerin günahları silinir mi

Bu kategoride yer alan Burnum tıkalı gusül abdestinde bir sorun olurmu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hiç namaz kılmamış birisi hacca giderse namaz borçları silinir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.