Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:57
fikih
Abone

Türkçe Kur’an okunur mu?

Türkçe Kur’an okunur mu?

Ecir
Biz bu soruya son devrin büyük müfessir, edip ve mütefekkirlerinden Elmalılı M. Hamdi Yazır`ın ifadesiyle cevap verelim:
TÜRKÇE KUR`AN MI VAR BE HEY ŞAŞKIN! diyor Hamdi Yazır ve şöyle devam ediyor:
Kur`an Arapça`dır. Çünkü Biz muhakkak bu kitabı okuyup anlamanız için Arapça bir Kur`an olarak indirdik. 1 nassıyla açıkça belirtilmiştir. Düşünülmeli ki, Kur`an`ı tefsir etmek üzere Peygamberin buyurduğu hadislere bile Kur`an denemez, denirse küfür olur. Hülasa, Tercüme, Kur`an`dan mütercimin anlayabildiği kadar bazı şeyleri anlatabilirse de gerçek anlamıyla anlatamaz. Anlattığı şeyler de Kur`an hükmünde ve değerinde olamaz. Bununla beraber, şunu da unutmamak gerekir ki, Kur`an anlaşılmaz bir kitap değildir. Hatta
Muhakkak biz, bu Kur`an`ı düşünüp ibret alınsın diye kolaylaştırdık. Hiç düşünen var mı? 2 buyurulduğu üzere mânâsını en kolay ve açık bir şekilde anlatan ve zorlamasız, yapmacıksız, su gibi akan, nur gibi parlayan apaçık bir kitaptır. O, kendisini bütün insanlığa duyurmak ve anlatmak için inmiş ve duyurmuştur.

Ancak onun mânâları tam olarak anlaşılıp bitirilemez. Bir mânâsı meydana çıkınca arkasından bir mânâ daha yüz gösterir. Nurunun parlaklığı içinde gizlilik ortaya çıkar. Mü`mine hitap ederken kafire bir korkutma fırlatır, kafiri korkuturken mümine bir müjde nüktesini uzatır. Halka hitap ederken ileri gelenleri düşündürür. Âlime söylerken cahile dinletir. Cahile söylerken âlime dokundurur. Geçmişten bahsederken geleceği gösterir. Bugünü tasvir ederken yarını anlatır. En basit gözlemlerden en yüksek gerçeklere götürür. Mü`minlere gaybı (geleceği) anlatırken, kafirleri şimdiki zamandan usandırır. Ve bütün bunları duruma, makama, yere, zamânâ ve konuya göre en uygun, en güzel kelimelerle anlatır. Mesela taşın çatlayıp su çıkardığını anlatırken yenşekku veyahut yeteşakkaku demekle yetinmez ve lema yeşşekkaku diyerek çatlayışını, akışın bütün fışırtısını, şakırtısını, takırtısını duyurur. Böyle delâletlerle dağınık olan lafızları, hassı, âmmı, müştereki, hakikatı, mecazı, sarihi, kinayeyi, zâhiri, nassı, müfesseri, muhkemi, hafiyi, müşkili, mücmeli, müteşabihi, ibareyi, işareti, delâleti, iktizayı, mütabakatı, tazammunu, iltizamı3 gibi birçok yönüyle ayrı ayrı mânâları bir yere toplayıp anlatıverir. Sonra bunları, değişik değerlendirmelerle açıklar.

Okudunuz mu?  Namaz kılmayı nasıl alışkanlık haline getiririz?

Bu Kur`an, âyetlerinin hükmü bâki kılınmış ve sonra geniş olarak açıklanmış bir kitaptır. 4 Sonra bunları anlayanların anlamayanlara açıklanmasını da vazife kılmıştır. Bu açıklama vazifesi tebliğ ve tefsir vazifesini teşkil eder. Güzel Arapça bilenler de bu tefsir ihtiyacından kurtulmuş olamazlar. Tefsir ihtiyacından dolayıdır ki, önce tefsir, Arapça bilenler için Arapça olarak yapılmıştır. Ve bu tebliğ ve tefsir vazifesini önce bütün usûlü ile ihtiyaca göre Peygamber (a.s.m) yapmış ve değişik dillere göre onu neşretmeyi ve herkesin istifadesine sunmayı ümmetine emretmiştir.5

Kaynaklar:
1. Yusuf, 12/2.
2. Kamer, 54/17.
3. Bu ıstılahlar hakkında geniş malumat için bkz. Es-Suyûti, el-İtkan fi Ulûmi`l-Kur`an, C. 2., ss. 702-1225.
4. Hud, 11/1.
5. Elmalılı, Hak Dini., I, 6/9 (Sadeleştirilmiş nüsha).

islamiyet.wordpress.com/2006/08/11/turkce-kuran-okunur-mu/#more-176Dr.Vehbi Karakaş


Cevap: Türkçe Kur’an okunur mu?

takva_sahibi
Arkadaşım Allah adına kesin bir iblgiye dayanmadan konuşup çok büyük bir zan altına giriyorsun!İnsanları yanlış yönlendirenden daha zalim kim olabilir!!
Din alimleri ne derse desin asıl kaynak Kuranı Kerim ve hadislerdir!
Bunun dışındakiler sadece yorumdur!
İbrahim(4)“Biz her peygamberi, kendi milletinin dili ile gönderdik,
ta ki onlara hakikatleri iyice açıklasın.“İşte tevrat ve incil ibranice inmiştir çünkü o halk ibranice konuştuğu için!
Yemin ederim ki Allahın dili arapça değil Kuranı Kerimdir.Allah onu en düşük zümeredeki insan bile anlasın diye örneklerle anlatarak sade ve bir şekilde göndermiştir bırakın zorlaştırmayı artık!!
Kuranı arpçadan başkda dilde okuyamazsınız diyerek Kuranı anlayan insan sayısını azaltmak mı günah,yoksa türkçe olarakta yaşayabilirsiniz diyerek onun ilmini genişletmekmi?Allah bizden tam tekemmül idrak etmemizi değil onu okuyup üzerinde düşünüp namaz kılıp inananlardan olmamızı istiyor.
Meryem(97)“Bizim, Kur’ân’ı senin dilinle indirip kolaylaştırmamızın başlıca sebebi,senin müttakileri müjdelemen ve inatçı kimseleri de onunla uyarmandır.“Mekke halkı arapça konuştuğu için arapça indi Kuran iyi düşünün!
Duhan(58)“Biz Kur’ân’ı, insanlar iyi anlayıp ibret alsınlar diye, senin dilinle indirerek anlaşılmasını kolaylaştırdık.“Keşke herkes arapça bilseydi ama toplumun yüzde belki 3 veya 5 i biliyor tam anlamıyla.İşte türkçe okuyamssnz diyerek kalan kısmını uzaklaştryoruz islamdan varmı böyle bişey!!Bu yüzden karakteri zayıf bir toplum olduk ve bilimde cığır açan dünyadan uzaklaştık.
Şuna emin olun her ne kadar değişmiş olsada kitapları mesela hristyan toplumlar kendi dillerinde yaşadkları için başarılılar.
Gazetelerindeki anlatıma bakın bide bizim gazetelere!Bzm hakmzda en ufak bişey cıksa bütün gazeteler haber yapıyor.Ne kadar düşmüşüz değil mi.
Onlar yapıyormu sizce asla!
Korkmayalım islamı anadilimzde yaşayalım hatt namazımızıda öyle cünkü onuda bilmeden anlamadan kıldık yıllarca tmm sonradan anlamına bak diyor çok bilmiş ama maliki yevmiddin derken onu o an hissetmemiz lzm!!
Bakın bu dediklerimn zıttı bir sure veya hadis yok beni bu ilgilendirir!!Bu Allah la sizin aranızda bişeydir kimse ama kimse karışamaz!
Eminim Türkiye dinini ana dilinde yaşasa abd nin yerini alacaktır.Yemin ediyorum bu böyledir.
Bi önerimde bir meal yarışı var ortada ne kadar yanlış.Halbuki 10-15 kişilik hem dilbilgisi hemde arapça uzmanı bir heyet toplanmalı
ve gerçeğine yakın duyguya sahip bir meal yapılmalı ve insanlar tek bir meal okumalılar.İslam için yapılmalı bu.
Fussilet(44)“De ki: "O (Kitap),iman edenler için hidâyet ve şifadır."Ama iman etmeyenlerin kulaklarında ağırlıklar vardır.Kur’ân onlara kapalı ve karanlık gelir.Onların,çok uzak bir yerden sesleniliyor da söyleneni hiç anlamıyorlar gibi bir halleri vardır.“Bazen Allah korusun bu hale düşmüyormuyuz!..

Okudunuz mu?  Kadın kadının avret yerini görürse gusül gerekir mi

Yanıt: Türkçe Kur’an okunur mu?

msty129
basta yazan arkadaşımız haklı aman Arapça okuyalım o ögüt dolu kitabı anlamayalım ki Rizede geçtigimiz yıllarda oldugu gibi ölüsü yıkanırken SÜNNETSİZ oldugu anlasılan hocaların agzına kabakalalım..2.si KOLAYINIZA GELDİGİ GİBİ OKUYN dyor Kur an,ve hadda Peygamber Efendimiz, söyledikleri yani hadisleri efendimiz öldükten 80 yıl sonra kayda geçirilmiştir, çünkü efendimiz bunu istememşti..o tek kaynagı Kur an ı gösteriyordu..tabiki Hadisleri saptırmanın kolay oldugun açık..son bişe bunu yani kur an ı arapça okuyun dyen adam dr inanılmaz gercekten bu..hele altta yorum yapan adamda Allah razı olsun demiş gercekten anlasılmaz hiç zeka yok mu sizde

Okudunuz mu?  Mükellefin fiilleri nelerdir

Soru: Türkçe Kur’an okunur mu?

msty129
Tsk ediyorum size (takva sahibi adlı üye) Allah sizin gibilerin sayısını çugaltsında arap totlulugu gibi sapmayalım..dinimizi yüzyıllardır oldugu gibi onlardan ii yasıyalım


şaf_ak
biri takva sahibiymiş biri kendi gibi düşünmeyenleri geri zekalı olmakla suçluyo.

bi siz akıllısınız maşAllah yüzyıllardır kimse bilemedi sizin bildiklerinizi hiç bir alim anlayamadı sizin gibi bu dini kimse sizin gibi zirve yapamadı demi imanda.sorsan türkçesini okuyomusun diye hık mık edecek.


naqshi
bence en doğru yolu kuranı arapça okuyup mealini ve arkasından tefsirini okumak ve sonra durup düşünmek ben anlatılanın neresindeyim diye. böylece hepsini birden yapmış oluruz ve suizan da kalmayız.. arapça bilmeyenler ne yapsın diyenleri duyargibiyim ancak kuranı tecvidli okumak şart değil ve arap alfabeside o kadar zor değil isteyen öğrenir vesselam

Okudunuz mu?  Makata parmak sokmak orucu bozar mı

ezdli cündep
< Tsk ediyorum size (takva sahibi adlı üye) Allah sizin gibilerin sayısını çugaltsında arap totlulugu gibi sapmayalım..dinimizi yüzyıllardır oldugu gibi onlardan ii yasıyalım >
………Yav siz ALLAH’tan korkmazmısınız Biz muhakkak bu kitabı okuyup anlamanız için Arapça bir Kur`an olarak indirdik. yusuf 12-2 ayetine muhalefet edip cehennemimi arzuluyorsunuz.


yigit_b
Yav siz ALLAH’tan korkmazmısınız Biz muhakkak bu kitabı okuyup anlamanız için Arapça bir Kur`an olarak indirdik yusuf 12-2 ayetine muhalefet edip cehennemimi arzuluyorsunuz

Arkadaş bu ayet arapçasını okuyup anlamayan insanlara muhalif. Arapça anlamadan okumanın fayda verdiği bir hadis veya ayet yokki. Bunu kalplerinde eğrilik bulunmayan kuran meail okuyan herkes idrak eder. Kuran’ın çoğu yerinde geçer biz bu kitabı okuyup iyiden iyiyi düşünüp amel edesiniz diye indirdik şeklinde çok ayet var. Meal okumadan bu dini öğrenmenin senin dediğin şeklin doğru olduğunu var sayarsak iki yolu var;
1- Arapça okuduğunu anlaman lazım yani islamı öğrenmek için herkesin arapça dilini anlayarak öğrenmesi lazım.
2- Etrafından veya kuran’ı okuyup kendi yorumu katılmış insanların dinine tabi olman gerekecek. Fakat ALLAH’ın kuran’ı oku ve amel et emrine itaat etmemiş olursun.

Açıkçası anlamadan okumanın (gene en doğrusunu ALLAH bilir) bir fazileti olduğuna inanmıyorum. Buna çok örnek vere bilirim;
– Etrafımda kuran’ı arapça okuyan insanlardan daha fazla bilgim var. Benimle doğru dürüs tartışamıyorlar ben pat ayetin mealini söylüyorum nasıl muhalif olsun buna. Bende arapça anlamadan okumaya bir ara meil ettim. Bu yoluda denedim ama bir fazileti olduğuna inanma idrakim azaldı. Mesela bir konu ile karşılaşıyorum konuyu kuran’dan bir ayetle veya hadislerden örnek vererek insanları doğruya teşfik ede biliyorum. Bunu arapçasını okuyarak yapamam.
– Kısacası arapça anlamadan okumanın faziletine dair bir ayet veya hadis gösteremezsin.

Okudunuz mu?  En Çok Sorulan Dini Sorular

Ayetler:
– "Andolsun, öğüt alsınlar diye biz bu kur’an’da insanlar için her türlü misali verdik." (zümer27)

– "Bu, Rabbinin dosdoğru yoludur. Şüphesiz düşünüp öğüt alacak bir toplum için âyetleri ayrı ayrı açıkladık."(enam 126)

– "Andolsun, biz bu kur’an’da insanlara her türlü misali değişik şekillerde açıkladık. Yine de insanların çoğu ancak inkarda direttiler."(isra89)

– "Andolsun, biz bu kur’an’da insanlar için her türlü misali değişik şekillerde açıkladık. Fakat insan tartışmaya her şeyden daha çok düşkündür." (kehf 54)

– "Andolsun, biz bu kur’an’da insanlara her türlü misali verdik. Andolsun, eğer sen onlara bir âyet getirsen, inkâr edenler mutlaka, "Siz ancak asılsız şeyler uyduranlarsınız" derler." (Rum 58)

– "Hâlâ Kur’an’ı düşünüp anlamaya çalışmıyorlar mı? Eğer o, Allah’tan başkası tarafından (indirilmiş) olsaydı, mutlaka onda birçok çelişki bulurlardı."(nisa 82)

– "Şüphesiz bunda düşünüp görebilen kimseler için ibretler vardır."(hiçr 75)

– "Bu Kur’an; kendisiyle uyarılsınlar, Allah’ın ancak tek ilah olduğunu bilsinler ve akıl sahipleri düşünüp öğüt alsınlar diye insanlara bir bildiridir."(ibrahim 52)

…… ve bu ayetler bu kadarla sınırlı değil. Meal inceleyen araştıran ve dini oradan öğrenmeye çalışan arkadaşlar bilir.

Kuran’ın melini okunmasını istemeyenler şu nedenden istememiştir aman biz kuran’ı arapçasından uzaklaştırıp hristiyanlar gibi oluruz türlü türlü kitap çıkarırız. Buna gerek yok sapan her şekilde sapıyor ALLAH’ın saptırdığı kulları peyganberimiz bile doğru yola iletememiş bu kuranda geçer. sapan sapacak bu ALLAH ‘ın kaderle tespit ettiği bir şey kuran sadece ve sadece bizi doğru yola götürecek yaşam şeklimizi bize anlatan basit anlatımlı okuyan her insanın kavraya bileceği bir kitap bunu karmaşık bir şey gibi göstermeye gerek yok.

Okudunuz mu?  Kenzü'l-arş duası ve duaların faydaları

– "Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayasızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor."(nahl 90) burda bu meali anlamayacak kim var açık seçik anlatıyor.

Birde manası gizli ilim ehlinin anlayacağı ayetler var bunlar arapçadada aynı şekilde manası her devirde farklı yorumlanan ayetler.
– "O, sana Kitab’ı indirendir. Onun (Kur’an’ın) bazı âyetleri muhkemdir, onlar kitabın anasıdır. Diğerleri de müteşabihdir. Kalplerinde bir eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onun olmadık yorumlarını yapmak için müteşabih âyetlerinin ardına düşerler. Oysa onun gerçek manasını ancak Allah bilir. İlimde derinleşmiş olanlar, "Ona inandık, hepsi Rabbimiz katındandır" derler. (Bu inceliği) ancak akıl sahipleri düşünüp anlar."(ali-imran 7)

ALLAH herkese doğru öğrendiği ile amel etmeyi nasip etsin.
ALLAH ‘ın selamı rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.


Desert Rose
Ecir Allah razı olsun güzel paylaşımdı


dj_breda
Üyelik tarihi: Aug 2010
Mesaj: 1
Üye No: 77789
Tecrübe Puanı: 1
Rep Puanı : 15
Rep Derecesi :


Ehfiya
Öss yi kazanmak için bunca çalışıyoruz Ancak mesele Kur’an öğrenimi oldumu bahaneler sunuyoruz Arapça Kur’an
Öğrenmek lazım…


musab.b.umeyr
Arkadaşlar öncelikle söyleyeceklerimin tamamen kendi düşüncem olduğunu ve Allah’tan başka hiç kimsenin en doğrusunu bilemeyeceğini belirtmek istiyorum.

Bu tartışma çok garip geldi bana.
Bildiğiniz gibi nefsin mertebeleri vardır.Nefsin mertebeleri nefs-i emmare ile başlar, nefs-i kamile ile sona erer.Ve toplam yedi tanedir.Nefs-i emmare de daha çok hayvaniyet vardır, giderek temizleşen, paklaşan saflaşan bu mertebenin sonunda yani nefs-i kamile de nefs artık seçkinliğe ulaşır, Allah’ın sevdiği türden olur.

Okudunuz mu?  İmsak ile güneş arasındaki fark

Şimdi buradan yola çıkarak şöyle bir bağlantı kurabiliriz:

Kur’an okumakta da mertebeler vardır.Türkçe veya herhangi biri kendi dilinde(arapça hariç) Kur’an okursa ilk mertebeden sayılır.Arapça kelimeleri okuyup, okuduğunu anlamazsa bu mertebeye yakındır.Hem arapça okuyup(ama anlamıyorsa) hem de mealini okuyorsa bu ikisinden daha yüksek bir mertebededir.Çünkü az da olsa mealini biliyordur.Arapça okuyup okuduğunu anlayabiliyorsa bu mertebe daha yüksektir.Son olarak arapça okuyup okuduğunu anlayıp hakikatı, gerçeği, gizli olanı çıkarabiliyorsa ve okuduğunu idrak edebiliyorsa bu daha üst mertebedir.
Ben böyle düşünüyorum.Zaten bazıları hatta çoğu kişi Kur’an ın zahıri ve batıni manalarının olduğunu düşünür.
Hatta şöyle safhalar vardır şeriat,tarikat,marifet,hakikat.
Bu safhalarda gittikçe ilerler ve daha yüksek mertebeye sahip olur.Bunları daha iyi anlamanız için size bir hikaye sunacağım:

1-Şeriat Kapısı
2-Tarikat Kapısı
3-Marifet Kapısı
4-Hakikat Kapısı

Öğreti olarak bu kapılar birer birer geçilerek Hakikate ulaşılır.

Öğrencilerinden biri Mevlana’ya sormuş.
Efendim, bu 4 kapı mes’elesini ben pek anlayamıyorum. Bana
anlayabileceğim bir lisanla anlatır mısınız ?

"Şimdi bak, karşı medresede dersini çalışan dört kişi var. Hepsi
rahlelerine eğilmiş. Sen git bunların hepsinin ensesine bir şamar at, sonra gel
sana anlatayım."

Adam gitmiş birincinin ensesine bir tokat asketmiş. Tokadı yiyen
derhal ayağa kalkıp arkasını dönmüş ve daha kuvvetli bir tokatla Mevlâna’nın
öğrencisini yere yıkmış. Öğrenci dayağı yemiş, geri dönecek ama
hocasına itaat var.Yaradana güvenip ikinciye de bir tokat asketmiş. O da derhal ayağa
kalkıp elini kaldırmış. Tam tokadı vuracakken vazgeçip yerine oturmuş.
Öğrenci devam etmiş üçüncüye de bir tokat atmış. Üçüncü şöyle bir
kafasını çevirip baktıktan sonra çalışmasına devam etmiş.

Okudunuz mu?  Özürlünün abdesti

Dördüncü, tokadı yemesine rağmen hiç oralı bile olmadan çalışmasına
devam etmiş.Öğrenci Mevlâna’ya dönmüş, olanları anlatmış.

Mevlâna ;

"İşte sana istediğin örnekler;

Birinci; şeriat kapısını geçememiş biri idi. Şeriatta kısasa kısas
olduğu için tokadı yeyince kalktı. Aynısını sana iâde etti.

İkinci; tarîkat kapısındadır. Tokadı yeyince o da kalktı tam tokadı
iade edecekti ki, tarikat öğretisinde verdiği söz aklına geldi. "Sana
kötülük yapana bile iyilik yap". Onun için döndü, yerine oturdu.

Üçüncü; mârifet kapısına kadar gelmiştir. İyinin ve kötünün tek
Yaradan’dan geldiğini bilir, inanır. Yaradan bu kötülüğe hangi iblisi
âlet etti diye merakından söyle bir dönüp baktı.

Dördüncü; hakikat kapısını da geçmiştir. İyinin ve kötünün tek sahibi
olduğunu bilir. Onun için dönüp bakmadı bile.

Yani işin özü hakikatı bulmakta.Hakikatı belki türkçe okumaklada bulabilirsin ama şimdiye kadar bulmuş gözüyle baktıklarımızın çoğu Kur’an ı arapça olarak anlayabilen, idrak edebilenlerden çıkmıştır.

Allah hakikatı bulanlardan eylesin bizi ve yakınlarımızı.
Allah cennetine girenlerden eylesin bizi ve yakınlarımızı.
Amin, Amin, Amin…

Selametle…


Kayıtsız Üye
Dedem 65 yaşinda zamaninda öğrenmemiş kuranin mealini değil Türkçesini okuyabilirmi sevabı varmıdır.


Şem’a
< Türkçesini okuyabilirmi >
Harfleri tam çıkarabilen Kuranın Türkçe yazılışını okuyabilir.
Çünkü arapça da olup Türkçede olmayan harfler var AYN gibi


emk
şimdi bu konuyu akıl mantık vicdan çerçevesinde ele almazsanız yanılırsınız. atalarımız arapça okumuş derseniz de yanılırsınız.
kuran NEDEN inmiş? insanlar ÖĞÜT alsın Allahın MESAJINI ÖĞRENSİN VE HAYATINA UYGULASIN bitti.
mesajı öğrenmek için ne yapmak gerekir? kendi lisanında, "ANLAYABİLECEĞİN" tarzda öğrenme yoluna girersin.
kuran türkçe anlaşılmaz diyenler kurana "ANLAMSIZ" demiş olurlar.
kuran türkçeye %100 çevrilmese bile mantık çerçevesinde çevrildiğinden ve çok fazla meal olduğu için mesaj gayet AÇIK ve NET anlaşılmaktadır.
bu halde ^^hiçbir şey^^ anlamadan kuran okumak Allahın mesajına saygısızlıktır.

Okudunuz mu?  Sperm abdesti bozar mı?

imam
Hiç bir şey şey anlamadan Kuran okumak ibadet olduğu halde nasıl Allah’a saygısızlık olsun!!
Arapça okuyun ve anlamak için de tefsir okuyun deyin yerinde bir tavsiye olsun.

Manası düşülmeden okunan Kur’anda hayır yoktur. Hz. Ali

La hayre fi kiraatin bila tedebburin


duzgunomer
Kur’an’ı arapçasında okumanın sevabı çoktur.

Ama anlamak içinde tefsir okumamız gerekir, meal kafa karıştırır. Mesela bir yerde kafirleri nerede görürseniz öldürün, diyor. Ama tefsire baktığımız ne anlatmak istediğini anlayabiliyoruz. Ne üzerine söylenmiş, kime söylenmiş falan tefsirden öğreniyoruz.

< Yanlış yorumlanan bir ayet: "Onları bulduğunuz yerde öldürün."

Serçe parmağının ucuna bakarak bir insanın resmini çizmek ne kadar yanlış bir sonuç doğurursa, bir tek ayetin sadece mealine bakarak Kur’an hakkında hüküm vermek de en az onun kadar yanıltıcı olur.
Bazı yazarların dillerine doladıkları ve İslam’ın evrenselliğine, toleransına, ondaki engin fikir hürriyetine perde çekmek için yanlış yorumladıkları bir ayet-i kerime var:
Konunun tahliline geçmeden önce bazı Kur’an hükümlerini hatırlamak gerekiyor. Ta ki, Kur’anın gerçek maksadı anlaşılsın ve bu ayetin de gerçek yorumu ortaya konulabilsin.
Konuyla yakından ilgili bir ayet-i kerime:
Bu ayetin tefsirinde, ayet-i kerimeye Zorlama denen şey dinde yoktur. manası da verilerek, Sadece dinî konularda değil, hiçbir konuda zorlamaya izin yoktur. denilmiştir.
>


Kayıtsız Üye
ben arapça olarak yıllardır okuyorum. ama gerçekten Arapça bilmediğim için okuduğumun anlamını bilemiyorum. kendim merak edip Türkçe mealini okuyacağım daha hiç okumadım. anlayıp süreleri okumak bence daha faziletli olmaz mı.. ama fetvayı ancak alimler verir. biz sadece okuyun görevini yerine getirmeliyiz. okuyup anlamazsak nasıl Kuranı hayatımıza sokabiliriz ki. tabii yıldızımız olan alimler fetva ve yorum yapabilir. alt yapınıza güveniyorsanız küfre düşmeyeceğinize inanıyorsanız okuyun. kuran sonsuz derinlikte bir deniz ve siz buraya bir hoca yardımıyla dalmazsanız vurgun yersiz mazAllah yolu sapıtır küfre düşeriz. ayetler indiğinde ashabına aktarırken dahi Arapça bildikleri halde yine anlamayan asabı peygamberimize danışırmış.. biz ki Arapça bilmeden ahir zamanın karanlığında yolu alimlerin ışığından yararlanıp bulacağız. Kuran bir güneş peygamberimiz ay alimler ise yıldız ashabı ise gezegen diye tasfir etsek .. güneşe çıplak gözle bakarsak bir süre sonra kör olur ve yolu kaybede biliriz … bunun için peygamber ashabının ve alimlerin yolunu takip etmekte fayda var. ama illada okuyacaksak Türkçesini anlamak yorum yapmak yada haşa fetva vermek değil. bir anlam mayiatında okumak doğru olabilir.. Allah hepimizi sapkınların yoluna düşmekten bizleri muhafaza etsin. doğru yoldan ayırmasın. Peygamber efendimizin yaşantısını kendi yaşantımıza yansıtan kullardan eylesin.Allah alimlerimizi başımızdan eksik etmesi.Amin..

Okudunuz mu?  Cünüp kimsenin yemek yemesi veya su içmesi caiz midir?

kuran türkçe okunur mu, kuran Türkçe okunurmu, kuranı kerim türkçe okunur mu

Bu kategoride yer alan Nikâhta Mehir Verilmezse Ne Olur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Türkçe Kur’an okunur mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.