Anasayfa
30 Kasım 2023, 20:23
fikih
Abone

Nikâhta Mehir Verilmezse Ne Olur?

Yorum: Nikâhta Mehir Verilmezse Ne Olur?

Can
Selamın aleyküm
Karımla evleneli 10 ay oldu ve kavga ettik . Sonunda karım ailesinin baskısı ile benden boşanıyor, kendi gönlü hala var gibi hissediyorum. Mesajlasmamiz dan ve telefon konuşmamızdan dolayı.
Şimdi aile baskısı ile yani velisi itirazı üzerine boşanmak istiyorlar böyle bir durum olursa mahir düşermi?
10 ay beraber yaşadık karı koca olarak. Fakat veli itirazı yazısı dikkatimi çekti. Belirlemiş olduğumuz mehirin tamamını vermek zorunda mıyım?


Yorum: Nikâhta Mehir Verilmezse Ne Olur?

arifselim
Aleykum selam. Birlikte olarak cinsel ilişkiye girmekle veya halvet meydana gelmesi ile mehir artık kadının hakkı olmuş olur. Bu durumda meydana gelebilecek olan bir boşanmadan dolayı mehrin verilmesi gerekir. Sözün özü; Cinsel ilişki gerçekleştikten veya halvetten sonra artık mehir verilmek zorundadır.


Yorum: Nikâhta Mehir Verilmezse Ne Olur?

Kayıtsız Üye
Merhaba. Mehir hakki olarak düğünden gelecek altınların hepsi verilecek demişti, fakat düğünde güvenlik nedeniyle diye tüm altınları aldıktan sonra hiç bişey geri vermediler. Ne yapmalıyım?

Okudunuz mu?  Gusül yerine teyemmüm abdesti almak hakkında bilgi verir misiniz?

Yorum: Nikâhta Mehir Verilmezse Ne Olur?

arifselim
Merhaba. Mehir nikah esnasında belirlenmelidir. Bu hiç konuşulmasa bile yinede nikahtan sonra kadının mihir isteme hakkı vardır. Ancak düşünde takılan altınları önceden mehir olarak vereceğini söylemek mehir sayılmaz. Bu bir hediye olabilir. Düğünde geline takılan gelinin ve erkeğe takılan ise erkeğe aittir.

– Nikâhta mehir olarak sadece önceden yapılan altınlar sözkonusu edîlebilir.


Kayıtsız Üye
mrb 7 ay önce imam nikahı yaptım 5 ay öncede eşimle telefonda tartşırken mesaj yazarak boşadığını yazdı sonra çok pişman oldu nikahımız bitmiş oluyor mu


arifselim
Merhaba. Dini nikah yazı ile veya mesajla da bitirilebilir. Bu durumda bir talakınız gitmiş olur. Geriye kalan iki talakla evliliğinize devam edebilirsiniz.


Kayıtsız Üye
Merhaba 7yillik evliyim evlenirken kayinpederim bana mehir adadi eşim hiç bisey demedi diğer geline ne yaptiysam o kadar yapicam dedi ve yapmadi bana 3binliralik arabayi vereyim mehir bitsin dedi ama adadigi mehir daha fazla bende kabul etmem 3bilezik yerine sayarim dedim ve aldim ama kalanini yapmadi simdi ben hakkimi helal edemiyorum bu kalan mehirden eşim mi yoksa kayin pederimmi sorumlu uzun oldu hakkinizi helal edin

Okudunuz mu?  Hangi akıntı abdesti, hangisi guslü gerektirir? A.Şahin

arifselim
Merhaba. Nikah esnasında sana söz verilen mehir ne ise o senin hakkındır. Bunu isteme hakkında vardır. Asıl sorumlu olan senin eşindir. Nikah esnasında eşinin velisi olarak babasının söyledikleri geçerlidir ama bu sorundan ilk önce eşin sorumludur.


Kayıtsız Üye
Merhaba ben evleneli 4 sene oldu ben mehir olarak 4 bilezik istedim. Ben nikahim kiyilicağinda kayinvalideme sordum oda 4 bilezik dedi bende imama 4 bilezik dedim. Sormak istediğim şimdi onun sözünü bana kayınvalidem verdi onunmu yapması gerekiyor eşimin mi? Birde kaçarak evlendim ve düğünümdede bir küpe dahi takmadı.


arifselim
Merhaba. Nikah esnasında sana verilecek denilen mihiri eşinin vermesi gerekir. Mehir erkeğin bir borcudur. Kayınvaliden evet demiş olabilir ama hakkı yerine getirmek eşine aittir. Bu hakkındır ve eşin sana borçludur.

Okudunuz mu?  Kadın yanında mahremi olmadan kafile ile Hacca gidebilir mi?

Kayıtsız Üye
Merhaba,
Düğünümden 7 ay önce hem resmi hemde dini nikahım kıyıldı. Daha sonra anlaşamadıķ ve düğün olmadan boşanmaya karar verdik. Mehir verilmesi zorunlumudur?


arifselim
Merhaba. Nikahtan sonra cinsel ilişki olmuşsa artık boşanma olsa da mehrin ödenmesi gerekir. Ayrıca halveti sahiha denilen bir ortam oluşmuşsa yine boşanma olsa bile mehrin verilmesi şarttır. Halveti sahiha demek, cinsel ilişkiye girmeye engel olacak hiç bir engel olmayacak şekilde başbaşa kalmaktır.


Kayıtsız Üye
SORU 1
Merhaba 1.bucuk yildir evliyim esimin istegi üzerine bosaniyoriz ben ayrilmak istemiyorum . Dügünde takilan altinlar benimmi olur ? Dini nikahimiz kiyildiginda mehir belirlenmemisti ben simdi mehir belirleyebilirmiyim ? Ne ye göre belirleyebilirim ?

SORU 2
Selamın aleyküm benim imam nikahı kıyılırken hoca bana sormadı.eşimin dayısına sordu bunu neden yaptığı açıklamadı ve bu durum beni huzursuz ediyor ve çok çirkin bir itamla söylendi budurum normalmi yani imam nikahı busekilde olmadığını biliyorum itiraz eden oldu şahitlerden buna rağmen sormadı.bunu neden yapmış olabilir.

Okudunuz mu?  Hadisler ve Ayetler ile Müziğin(Çalgı Aletlerinin) "HARAM" Oluşu

Hoca
1. Mehir belirtilmediyse, siz miktarını belirleyemezsiniz, anneniz kız kardeşiniz, halanız ve teyzenizin aldığı mehrin ortalamasını hak etmişsiniz.

2. Neyi sordu veya neyi sormadı onuda yazsaydınız 🙂


Kayıtsız Üye
Mrb bizim imam nikahın da kayinbabam mehir olarak 30 gr altın dedi fakat 6yillik evliyim hâlâ verilmedi bana 30 gr bu mehir i kayinbabam söz verdi onun vermesi gerekmektedir değil mi eşim le ilgisi var mi acaba ona gore istiycem kayınbabam dan


arifselim
Merhaba. Mehir vermek erkeğin görevidir. Yani kayınbaban demiş olsa bile mehirden sorumlu olan eşindir. Ancak kayınbabandan yardım isteyebilirsin. Sana vermesi gereken kişi eşindir, eşinden isteyebilirsin.


Kayıtsız Üye
merhaba,benimde mehir konusunda derdim var..ben 12 senelik evliyim ve eşim bana mehrimi vermiyor çünkü bana yanlis anlasilmadan dolayi mehrimden vazgecittirdi.kendisini aldatigimi sandığı için.hatta zorla kagit imzalatti bana mehrimi almiyacagima dair yoksa bosarim seni dedi.bende gönülsüz kabul etmek zorunda kadim.simdi sorum şu.
Bana bu mehri vermeme hakk varmi?
Saygilar

Okudunuz mu?  Avret Yerleri Neresidir?

mum
Aldatma dediğiniz şey nedir anlamadım. Şayet bu doğru değilse mehri vermesi farzdır.


Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm. Eşimle 4 yıldır evliyiz. Nikah sırasında 10 altın mehir sözü verdim. Eşimin başı açık. Ben kapanmasını istiyorum ancak kapanmıyor. Namaz kılmıyor. Açık saçık giyiniyor. İstemediğim her şeyi yapıyor. Bunlardan dolayı ben kendisine bu yaptıklarına razı değilim ve senden de razı değilim dedim. Bunu bile bile her şeyi yapıyor. Şu an da boşanmamız söz konusu. Müslümanım deyip de müslüman gibi davranmayan eşime mehir vermem gerekir mi?


mum
Mehir onun hakkıdır vermelisin kardeş.
Allah hidayet versin.


Kayıtsız Üye
selamun aleyküm mehir senedinde babamın ve benım imzam var yanlız babamı mahkemeye vermemişler ve bendende hem birikmiş nafaka hemde normal nafaka kesiliyor aylığımdan kazandıkları nafakayı benden nasıl alabilirler.

Okudunuz mu?  Teyemmümle kur'ani kerim okunur mu? Henüz vakit girmeden teyemmüm edilebilir mi?

imam
Nafaka haciz yoluyla alınır

İslam’da nafakayı soruyorsanız kadına 3 adet dönemi nafaka verilir hamileyse doğurunca ya kadar ve bebeğe baktığı süresince nafaka verilir sonra nafaka kesilir


Kayıtsız Üye
Merabalar Ben kaçarak evlendim kayinvalidem mehir için bilezik dedi miktar belirtmedi bana da sormadilar eşim maaşını ailesine verdiği için yerine getiremedi ailesi de mehirimi vermedi bir yıllık evliyim her gün kavga iftira kocam onların yüzünden defalarca dövdü annesininde yapmadığı kalmadı bir defa ayrılıp barstik tekrar ama imam nikahı mi tekrar kiymadilar 4 ay ayrı şehirlerde kaldık daha snra bana 5 bilezik aldılar düğün olmadığı için diğer oğullarına yaptıkları için sana da 5 bilezik qlablrz sadece dediler ayrılma esigindeyiz sürekli beni bosuyor her dakika bosuyorum diyor ve sana 3 bin para verim nereye gidersen git altınları da vermyrm diyor ailemin onlar diyor ailesi de vermiyor altın bana takıldı düğün olmadığı için o niyeten takıldı şimdi de bir bilezgi mehir olarak gör diyorlar ve sürekli beni kovuyorlar her yerde okudum bana takılan altın bana aittir ve mehir ayrı olarak verilmesi gerekiyor ben bunu talep edip aldgmda bana beddua edecklerni hakkini helal etmiycklerni söylüyorlar altın ve evde olan 5 bin TL parayı aldgmda bunun hakki nedir ne yapmalıyım hicbir şey almadan ayrilmalimiym helal edin çok uzun yzdm

Okudunuz mu?  Misafirlikte namaz nasıl kılınır?

mum
Düğünde takılan altınlar gelin ve damadındır yani ortak maldır.
Nikah sırasında belirlenen mehir ise ödenmesi Allahın emridir. Şayet imam nikahı kıyılırken belirlenmemişse, gelinin annesi bacısı ne kadar almışsa ona o miktarda verilmesi gerekeir bu farzdır.

Size tavsiyem, kocanızla mutlu olmaya bakın mal gerçekten bir anlık mutluluğa değmez miktarı ne olursa olsun.
Bir birinize alışma süresi en az 3 yıldır daha çok yenisiniz sabredin ve unutmayın ki sizin yaşadığınız sorunlar en az ailelerin %50 si bunları yaşıyor


Kayıtsız Üye
Dugunum olmadı ama altın hakkım olduğu için 5 bilezik verildi ve beni evden kovuyorlar eşim senin hakkin almadan gitmiyeceksin diyor ailesi herşey bizim kovucaksin bir kuruş vermiyecksin diyor bir yildir işkence çektirdiler her isini yaptırdılar dövdüler şimdi işlerine gelmeyince boyle söylüyorlar her yerde kadına takılan altın eşya kadinindir diyor yani bana ailesinin taktiği altın bana ait mi değil mi çocuğum yok diye kolayca kovabiliyorlar

Okudunuz mu?  Abdestsiz Yasin dinlenir mi?

Kayıtsız Üye
Selamın aleyküm. şiddetli geçimsizlik yüzünden ayrılıyorum. Daha doğrusu babana söyle gelsin alsın seni dedi. Yarında ailem beni almaya geliyor. Hoca kağıda yazdı nikah kıyarken. Elimde kağıt. Ben mehirimi istedim. Şimdi de ben kovmadım ki sen kendin gidiyosun ben mehir felan vermiyorum diyor. Ve altınlarıma da el koydular onu da vermiyorlar. Nasıl oluyor?


mum
Pazarlık yaparsanız alma hakkınız gider yoksa mehir sizindir.
Mesela, kadın kocasına dese; "Beni boşa mehir istemem" mehir hakkı biter.


Kayıtsız Üye
Dini nikah kıyılırken kayınpederim bütün bilezikleri bana mehir olarak verdi. Ve evlendikten 1 ay sonra bileziklerimi istediler. Şuan eşimle boşanma aşamasındayız ve aldıkları bilezikleri reddediyorlar. Bunun dinen günahı nedir.

Okudunuz mu?  İstibra için kullanılan pamuk elbiseden düşerse?

Hoca
Evlendikten sonra kendi rızanızla onlara vermemiş iseniz Mehir sizin hakkınızdır.
Helal etmezseniz hem dünyada hem ahirette cezasını çekerler.


Gltn07
3 yıllık evliyim nikahta babam ve kayınbabam nehir olarak 2 bilezik olsun diye anlaşmış. Fakat bu zaman oldu verilmedi. Ben de eşime söyledim. O da ailesi ile konuşmuş. Kayınpederi şimdi ben hocaya takılan altınlar üzerine kıyılacak diye söyledim diyor. Ama babam 2 bilezik demiş ve bu ayrıntı konuşulmamış. Zaten o altınlarda nikahtan önce ev almak için bozduruldu. Ve böyle bir şey hiç konuşulmadı. Zaten rızam alınarak da bozdurmadılar. Bu durumda ne yapılması gerekiyor.


arifselim
Nikah esnasında ne konuşulmuş ise mehir olarak o kadının bir hakkıdır. Bu konuyu aile büyükleri ile konularak çözüme kavuşturabilirsiniz. Mahir kadının hakkıdır ve rızası olmadan elinden alınması da caiz değildir.


Kayıtsız Üye
Merhaba Ben 3 ay evliydim. Aynı Evde yaşamıyorduk imkanlarımız yoktu. Hafta sonları gidip geliyorduk birbirimize. Eşim benden ayrıldı şimdi de aynı çatı altında yaşamadık deyip mehri mi vermek istemiyor. Bu doğru mu ?

Okudunuz mu?  İmsak ile güneş arasındaki fark

arifselim
Bu eşinle nikahınız kıyılmışsa velev ki cinsi münasebet ile sahih halvet olmamışsa bile mehrin yarısı kadının hakkı olur. Ama cinsel ilişki veya sahih halvet gerçekleşmiş ise mehrin tamamını kadın alır. Sahih halvet ise, bir odada yalnız kalmak ve kapının kapalı olması ile halveti sahiha gerçekleşmiş olur.


mehir verilmezse ne olur, mehirsiz nikah olur mu, mehir hakkı verilmezse

Bu kategoride yer alan Cünüp iken Kur'an okumak caiz olmaz başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nikâhta Mehir Verilmezse Ne Olur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.