Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:57
fikih
Abone

Kadın yanında mahremi olmadan kafile ile Hacca gidebilir mi?

Kadın yanında mahremi olmadan kafile ile Hacca gidebilir mi?

Kayıtsız Üye
Kadın, yanında kocası ya da bir mahremi olmadan hacca gidebilir mi ? Kadınlar mahremsiz umreye gidebilir mi?


Yorum: Kadın yanında mahremi olmadan kafile ile Hacca gidebilir mi?

Omer Faruk
İslam’a göre kadınlar günümüz güvenlik şartları içerisinde hacca kafile ile gidebilirler. Ancak Suudi Arabistan haccın maalesef sahibi olduğu için bunu kabul etmiyor ve vize vermiyor. Değişmediyse 40 yaşından büyük hanımlar, hanımlarla birlikte erkek mahremleri olmadan gidebiliyorlar.


İzinsiz Mahremsiz Hacca/ümreye Gitmek

Kayıtsız Üye
1. Eşin izni yoksa, ve başka mahrem gelmek istemiyorsa kadın hacca ve ümreye gidebilirmi?

Okudunuz mu?  Umre niyetiyle ihrama giren kişi Mekkeden geri dönmek zorunda kalırsa ne yapması gerekir?

2. Eşin izni yoksa ama mahrem varsa ozaman gidebilirmi kadın ? (Hac ve ümre ? )

Her durumdada gidilse ne olur ? Kdın günah işlemiş olurmu oraya giderek?


Yorum: Kadın yanında mahremi olmadan kafile ile Hacca gidebilir mi?

muvaffak
Kadın, eşinin izni olmadan hacca veya umreye gidemez. Üç günlük yoldan fazla mesafede kadının tek başına gitmesine cevaz verilmemiştir. Eşin izni olmayıp yanında mahrem olan kadın eşinden izin alabilirse gidebilir. Kadın eşinin rızasını gözetmeden tek başına gitse günaha girmiş olur.

Okudunuz mu?  Nikah sahih olur mu, 32 farzı bilmeyen için?

Omer Faruk
< 1. Eşin izni yoksa, ve başka mahrem gelmek istemiyorsa kadın hacca ve ümreye gidebilirmi?

2. Eşin izni yoksa ama mahrem varsa ozaman gidebilirmi kadın ? (Hac ve ümre ? )

Her durumdada gidilse ne olur ? Kdın günah işlemiş olurmu oraya giderek? >
Sevgili kardeşim, Ben Muvaffak isimli kardeşimizden farklı düşünüyorum sebepleri;

1- Kadının farz ibadet için eşinden izin almasına gerek yoktur.
2- Eğer gerekli "GÜVENLİK" şartları gerçekleşmişse kadın tek başına istediği mesafeye seyahat edebilir. Adiy b. Hâtim radıyAllahu anh şöyle rivayet etmiştir: Ben Peygamberimin yanında bulunduğum sırada bir adam gelip, O’na fakirlikten şikâyet etti. Sonra başka bir kimse geldi ve O’na yol kesilmesinden şikâyet etti. Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem:

Okudunuz mu?  Tâ'dîl-i Erkânın Hükmü Nedir?

– Adiyy! Sen Hîre şehrini gördün mü? dedi. Ben:

– Hayır, görmedim, fakat orası hakkında bana haber verildi, bilgim var, dedim.

Peygamberimiz:

– Eğer ömrün olur da yaşarsan hevdeci (hevdec: kadınların binmesi için devenin sırtına konulan ufak mahfel) içinde yolculuk eden kadının Hîre’den hareket edip Allah’tan başka hiç kimseden korkmayarak tâ Ka’be’yi tavaf edeceğini göreceksin buyurdu.

Okudunuz mu?  Tavaf namazını terk etmenin cezası nedir?

Ben buna şaşırarak kendi kendime: Beldelerde fitne ve fesâd ateşini tutuşturmuş olan o Tayy kabilesinin yol kesicileri nerede olacak ki (kadın tek başına yolculuk edecek)! dedim. Peygamber devam edip:

– Yemin olsun ömrün olur da yaşarsan, muhakkak Kisrâ’nın hazineleri fetholunacaktır buyurdu.

Ben:

Okudunuz mu?  Cünüp olmamak için ne yapmalıyız?

– Kisrâ İbn Hürmüz’ün hazineleri mi? dedim. Peygamberimiz şöyle dedi:

– Kisrâ ibn Hürmüz’ün. Yemin olsun, eğer senin hayatın uzun olursa, muhakkak sen elinin dolusu altın yahut gümüşü sadaka olarak çıkarıp da bunu kendisinden kabul edecek kimse arayacak, fakat kendisinden bunu kabul edecek hiçbir kimse bulamayacak olan kimseyi göreceksin. Yine yemin ederim ki, sizden biriniz Allah’a kavuşacağı gün, Allah ile kendi arasında kelâmını tercüme edecek bir tercüman bulunmayarak Allah’a kavuşacak, Allah da ona:

– Ben sana bir Rasûl göndermedim mi ve O sana tebliğ etmiyor muydu? diye soracak.

Okudunuz mu?  Namaz yavaş mı kılınır

O kul da:

– Evet (gönderdin yâ Rabb)! diye cevap verecek. Bu sefer Allah:

– Ben sana mal vermedim mi; bu suretle sana ihsanda bulunmadım mı? diye soracak.

Kul:

– Evet (verdin ve ihsanda bulundun)/ diyecek.

Bu hâlde o kimse sağına bakar cehennemden başka bir şey göremez. Soluna bakar yine cehennemden başka bir şey göremez .

Adiyy dedi ki: Ben Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem’den işittim, şöyle buyuruyordu: Şimdi sizin her biriniz bir tek hurmanın yarısı ile bunu da bulamazsa güzel sözle olsun kendinizi cehennem ateşinden koruyunuz .

Okudunuz mu?  Öğrenci hanım hayız halinde Kur'an'ı Kerim okuyabilir mi?

Adiyy şöyle demiştir: Ben Hîre’den hevdeci içinde yolculuğa çıkıp, Allah’tan başka hiç kimseden korkmayarak nihayet Ka’be’yi tavaf eden kadını gördüm. Ben kendim Kisrâ İbn Hürmüz’ün hazinelerini fetheden ordunun içinde bulundum. Yemin olsun eğer sizlere hayat uzun olursa, elbette sizler Peygamberimizin söylediği elinin dolusu altını sadaka olarak çıkaracak olan o kimseleri göreceksiniz (Buhari, Menakıb, 25)

Hire: Bugün Irak’ın Necef iline bağlı bir kaza merkezi olup Kûfe’nin 5 km. güneyinde ve Küfe ile Havernak arasında bulunan Kinîdre höyüğünün güneydoğusunda, Fırat nehri kenarında yer alan geniş bir ovada kurulmuştur. (Hüseyin Ali ed-Dakûkî, Hîre , Diyanet İslam Ansiklopedisi, c: 18, s: 122)

Okudunuz mu?  Özürlünün abdesti

mam Buhârî, kadınların haccı ile ilgili hadislere yer verdiği bölümün başında şu bilgileri vermiştir:

Bana Ahmed İbn Muhammed el-Ezrakî şöyle dedi: Bize İbrahim, babası Sa’d’dan; o da kendi babası İbrahim İbn Abdirrahmân İbn Avf’tan şu haberi verdi: Ömer İbnu’l-Hattâb radıyAllahu anh, yaptığı son haccında Peygamberimizin eşlerine izin vermiş ve onların beraberlerinde Osmân İbn Affân ile Abdurrahmân İbn Avf’ı göndermiştir. (Buhari, Muhsar, 37)

Okudunuz mu?  Farz olan namazlar kaça ayrılır, isimleri nelerdir?

Bu iki sahabinin, onların mahremi olmadığı malumdur.

Eşinizden HAC için izin almanız gerekmiyor, kadının yolculuğu konusunda konulan yasaklar HARAM kabilinden değil kadının güvenliği açısındandır. Bugünkü şartlarda güvenlik yeterlidir ve kadın hacca tek başına gidebilir.


kadin bir kafileyle umreye gidebilirmi, kadın hacca yalnız gidebilir mi diyanet, kadın mahremi olmadan hacca gidebilirmi

Bu kategoride yer alan Diş dolgusu, kaplama ve protez dişler gusle engel olur mu? Protez dişleri çıkarmak gerekir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kadın yanında mahremi olmadan kafile ile Hacca gidebilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.