Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:17
Namaz
Abone

Hacet namazları çeşitleri ve sonuçları

Hacet namazları çeşitleri ve sonuçları

rewk
Arkadaşlar Selamün aleyküm
hacet namazı birden çok çeşidi olan bir namaz türüdür, yani kılınış ve rekat sayısı açısından bahsediyorum.
çok çok önemli bir namazdır. Bakara suresinde geçen " ey iman edenler sabırla ve namazla yardım isteyin" şeklindeki ayette de( bakara -154) geçen namazın hacet namazı olduğunu söyleyen alimler var.

Ben de daha önceleri hacet namazı kıldım ama şimdi yaşım da 34 oldu ve artık Allah bilir ama elbette yaşadıkça ölüme biraz daha yaklaşıyoruz aldığımız her nefesle.

Okudunuz mu?  Şafii namaz tesbihatı nasıl?

Bu sebepten ben de bugünden itibaren her gün hacet namazı kılmak istiyorum ama bunu aynı isteğim için yapabilir miyim? örnek maddi bir şey diyelim ya da manevi ( günah olmayan mantıklı şeyler) bu isteğimiz kabul olana kadar hep aynı şey için istesek olur mu ?

Okudunuz mu?  Hiç Namaz Kılmamış Birine Namazın Kılınışını Nasıl öğretiriz?

Bildiğiniz ve uyguladığınız hacet namazlarını buradan paylaşır mısınız? Sonuç aldınız mı? Bir de mesela orada Ayet-el Kürsi okunacak ama tecvidli okuyamıyorum hatta belki yanlışlık vardır bu hacet namazımın kabulünü engeller mi?


Yorum: Hacet namazları çeşitleri ve sonuçları

mum
Haceti olan, hacetini Allahtan istemek ona arz etmek için her zaman kılabilir.

< HÂCET NAMAZI NEDİR NASIL KILINIR?

Okudunuz mu?  Namazın kurallarını kim koydu?

Herhangi bir ihtiyacı olan kişinin, bu ihtiyacının giderilmesini Allah’tan dilemeden önce kıldığı namaz. Kur’ân, "Sabırla ve namazla Allah’tan yardım dileyin"(el-Bakara, 2/45) buyurur. Mü’minler; yalnız Allah’a kulluk etmek ve yalnız O’ndan yardım dilemekle yükümlüdürler (el-Fâtiha, 1/4). Bu nedenle bir ihtiyaç içindeki insanın namaz ve dua ile Allah’a yönelmesinden, O’ndan yardım dilemesinden daha mâkul bir şey olamaz. Hâcet namazı bu yöneliş ve dilemenin bir mukaddimesi niteliğindedir.

Okudunuz mu?  Ayeti Kerime ve Hadisi şeriflerle Namazın insana kazandırdıklarını açıklayınız

Mendûb olan hâcet namazı, yatsı namazından sonra iki, dört ya da on iki rekât olarak kılınır. Hz. Peygamber’den gelen bir rivâyete göre hâcet namazının ilk rekâtında Fâtiha’dan sonra üç defa Âyetel-Kürsî, diğer rekâtta (ya da rekâtlarda) da Fâtiha’dan sonra birer defa İhlâs ve Muavvizeteyn (Felâk ve Nâs) sûreleri okunur.

Hâcet namazı bitince Allah’a hamd ve senâ, Rasûlullah’a salât ve selâmdan sonra bir hâcet duası okunması sünnettir. Çeşitli hâcet duaları vardır. Bunlardan birisi, "Allah’ım, senden hidâyet ehlinin başarısını, yakîn ehlinin amellerini, tövbe ehlinin öğütleşmesini, sabır ehlinin azmini, korku ehlinin ibâdetini, ilim ehlinin irfânını isterim ki, senden gereği gibi korkayım. Allah’ım, senden öyle bir korku isterim ki, o beni sana isyandan menetsin; tâ ki, sana itâat ile öyle amel edeyim ki, onunla senin rızana ereyim; senden korkarak içtenlikle sana döneyim; sırf senin sevgini kazanmak için hâlis nasihat edeyim; her işte sana güvenip sana dayanayım; sana güzel zan besleyeyim. Nûrun yaratıcısı Allah’ı tesbih ederim" anlamındaki "Allahümme innî es eluke tevfîka ehlil-hudâ ve amele ehli’l-yakîni ve munâsehete ehli’t-tevbeti ve azme ehli-s-sabri ve cidde ehli’l-haşyeti ve talebi ehli’r-rağbeti ve teabbude ehli’l-vera’i ve irfâne ehli’l-ilmi hattâ ehâfek. Allahume innî es’eluke mehâfeten tahcizuni an masiyetike hatta a’mele bir ta’atike amelen estehikku bihi rıdâke ve hattâ unâsihake bi’t-tevbeti havfen minke ve hattâ uhlise leke’n-nasîhate hubben leke ve hattâ etevekkele aleyke fi’l-umûri ve husni zannin bike. Subhâne hâliki’n-nûr" duasıdır. Hâcet duası okunduktan sonra Allah’tan ihtiyacın giderilmesi yolunda dilekte bulunulur. Hâcet namazı mendubdur (Fetâvây-i Hindiyye, Beyrut 1400, I, 112). Hz. Peygamber (s.a.s.)’den rivâyet edilen bir başka hâcet duası ise şöyledir: "Hiçbir ilâh yoktur (bütün putları ve tağutları reddederim). Yalnız ve yalnız halîm ve kerîm olan Allahü Teâlâ vardır. Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allahu Teâlâ’ya mahsustur. Allah’ım, senden rahmetinin işlerini, mağfiretinin hasletlerini ve her iyiliğinin ihsânını taleb ederim. Her günahtan da selâmetimi, kurtuluşumu istirham ederim. Bağışlanmamış bir günah ve giderilmemiş bir kederi benden bırakma. Bir de kendisinde senin rızan olan bir işi yerine getirilmemiş bırakma, ey merhamet edenlerin merhametlisi…" (Tirmizî, Sünen, Hadis No: 479). Mâlum olduğu üzere günümüzde mü’minlerin en büyük hâceti; İslâm ahkâmının yeryüzünde galip gelmesidir.
>

Okudunuz mu?  Duha namazı kaç rekattır nasıl kılınır?

hacet duaları, halim ve kerim olan Allahtan başka ilah yoktur, hacet namazı çeşitleri

Bu kategoride yer alan Denize girdikten sonra namaz kılmak için gusül abdesti gerekir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hacet namazları çeşitleri ve sonuçları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.