Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:11

Müzik dinlemek caiz midir?

Müzik dinlemek caiz midir?

maydın
SORU: Hocam benim müzik konusunda aklim biraz karisti… Biryerde okumustumki bazi seylere dikkat ederek müzik dinlemek caizdir… ancak bazi görüslere göre haram olduguda söyleniyor…Müzik dinlemek caizmidir hocam?

CEVAP: Müzik hakkında pek çok hadisi şerif vardır. Bu hadislerde müzik yasaklanmaktadır. Son dönemlere ait yazan, konuşan âlimler, bu umumi yasaktan hangi türlerin istisna edilebileceğine dair görüşler belirtmişlerdir. Sizin karşınıza çıkan da budur. Netice olarak şunu söyleyebiliriz:
Bir kere müzik ve türevleri ibadetteki, ihlastaki lezzete manidir. İstisnai olarak caiz olabileceği yerler olabilir. Mesela mehter için durum böyledir. Çünkü mehter cihadı teşvik unsurludur, nefsani bir boyutu yoktur. Mehtere benzeyen, sonuç olarak onunla paralellik gösteren müzik türleri de caiz olabilir. Ama esas olan Peygamber aleyhisselamın dilinden yasaklanmış bir işten tamamen uzak durmaya çalışmaktır. En küçük tavizin bile bizi sürükleyeceği yeri tahmin etmemiz gerekiyor.
Allah Teala, takva ehli olma hazzını yaşamayı hepimize nasip buyursun.

Okudunuz mu?  Adetli kadın oruç tutabilir mi?

Cevap: Müzik dinlemek caiz midir?

AKBİLE
bu nedinlediğine bağlı bazı müzikler ahlak yoksunu çoluğa çocuğa kötü gelecek nefsi azdıracak müziklerdir bunlardan hayır gelmez zarar gelir


Cevap: Müzik dinlemek caiz midir?

al-Muwaḥḥidūn
çalgı aleti olmayan dinleyebilirsin


Müzik Dinlemek Caiz Mi ?

remr
İçerisinde kötü sözler olan şarkıların dinlenmesinin günah olduğunu elbette biliyorum. Merak ettiğim şey sözlerinde herhangi bir mana olmayan şarkılar, sadece kulağa hoş geldiği için dinlenebilir mi ? Mesela şarkıda sadece ”Sabah kalktım, yüzümü yıkadım, dışarı çıktım…” gibi alakasız, günlük hayatla ilgili şeyler geçiyorsa, bunu da dinlemek günah olur mu ? Ayrıca herhangi bir sözü olmayan klasik müzik ve onun tarzında müzikler de var. Onlar hakkında da durum aynı mıdır ?

Okudunuz mu?  Makyajlı Yüzle Abdest Alınabilir Mi?

Kısa cevap verirseniz ve internetteki herhangi bir cevabı kopyala-yapıştır yapmazsanız sevinirim. İnternette bununla ilgili zaten pek çok şey okudum ama sözleri manasız olan veya klasik müzik gibi sözleri olmayan müzikler hakkında bir şeye ulaşamadım. Beni aydınlatırsanız sevinirim.


Şem’a
< günlük hayatla ilgili şeyler geçiyorsa, bunu da dinlemek günah olur mu >
Sözleri kötü olmayan türküler dinlenebilir. Müzik konusu ise tartışmalı bir konu dileyen dinler dileyen dinlemez size kalmış

Bu kategoride yer alan Haram olan şeyleri izlemenin günahı nedir. Harama bakmak konusunda bilgi verirmisiniz başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Müzik dinlemek caiz midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.