Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:11
missa6
Abone

Kurbanın yaşını nasıl anlayacağız?

Kurbanın yaşını nasıl anlayacağız?

Kayıtsız Üye
s.a arkadaşlar herkes kurbanlık hayvanın yaşını bilemeyeceği için bunu nasıl öğreneceğiz hayvanın (kapak atma mevzusu) ayrı bir sorun hayvanın dişleri 2yaşına geldiğinde dökülüyormu ?peki bu dökülen dişlerinin yerine tekrar yenileri çıkıyormu ?satıcının lafına bakarak kurbanlık alma durumu doğuyor


Cevap: kurbanın yaşını nasıl anlıyacağız?

Desert Rose
KURBANLIĞIN YAŞININ ANLAŞILMASI

Hayvanın süt dişlerinin dökülmüş olması onun yaşını doldurduğunu kesin olarak gösterir.
Fakat bazı hayvanların yaşı dolduğu halde dişleri dökülmemiş olabilir. Bunun için kesin
bir şey bir şey söylemek zordur. Fakat hayvanın kesin olarak yaşını doldurmadığı
anlaşılırsa bu ibadet, kurban değil; sadaka olur.

Okudunuz mu?  Kabir azabı var mıdır? Nasıl izah edile-bilir? Öldükten sonra ruhun durumu?

KURBANLIK HAYVANIN BELİNE, DÖŞÜNE VE KUYRUK SOKUMUNA BAKIN-

Hayvanın yeteri kadar besili olup olmadığını anlamanın en pratik yolunun kavram noktaları denilen bazı noktaların elle kontrolü olduğunu anlatan Doç. Dr. Dağ, bu noktaların başında hayvanın bel bölgesinin geldiğini belirtti.

Bu bölge elle yoklandığında kemik değil, dolgunluk hissedilmelidir diyen Dağ, şunları kaydetti:

Okudunuz mu?  Eshabı kehfin isimlerinin arapca yazılışı

Besili hayvanlara yandan ve üstten bakıldığında hayvanın vücudu geniş bir dikdörtgen, arkadan bakıldığında ise kare şeklinde olmalı, gövde silindir gibi yuvarlak bir yapı arz etmelidir. Sağlıklı besi hayvanları hareketli olup, bakışları canlı, derileri elastik, kıl örtüleri de parlaktır. Tam etli hayvanlarda butlar dolgun ve dışa doğru bombelidir (dışbükey), vücut çıkıntıları ve bel çukurluğu belirsizdir, kaburgalar elle bastırıldığında hissedilemez, sırt-bel kasları geniş ve sağrı düzgündür, boyun kalın ve vücutla bağlantısı güçlüdür, karın ise sarkık değildir. Yağ kavram noktaları olarak adlandırılan kuyruk sokumu çukuru ve döşün (ön bacakların yukarda vücuda birleştiği ön kısım) aşırı dolgun olması hayvanın yağlandığının bir göstergesidir. Geniş ve kısmen dolgun bir döş, hayvanın tam olarak besilendiğini ve istenilen oranda yağlandığını gösterir.

Okudunuz mu?  Peygamberimiz Hz. Muhammed cinlerle antlaşma yapmış mıdır?

Dağ, canlı kilo ile kurban alırken yüzde 5 ile 8 arasında tokluk firesi düşülmesinin de unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

KURBANLIĞIN KİLOSUNU BİLİN, SATICIYI BİLE ŞAŞIRTIN

Doç. Dr. Dağ, canlı büyükbaş hayvanların bir miktar yanılma payı ile birlikte yaklaşık kaç kilogram gelebileceğini ise göğüs çevresine göre ağırlık tahmin cetveli yardımıyla herkesin kendisinin pratik bir şekilde tespit edebileceğini söyledi.

Okudunuz mu?  Günümüz Türkiye'sinde imanla ilgili bazı konularda bilmemek mazeret midir?

Dağ, bu tekniğin, kültür ırkları için geliştirildiğini, bu nedenle Siyah Alaca, Esmer ve Simental ırkları ile bunların melezlerinde kilo tahmini için tavsiye ettiklerini, zaten kurbanlık hayvanların yaklaşık yüzde 75′inin kültür ırkları ve bunların melezleri olduğunu ifade etti.

Bu işlemi yapabilmek için pazara çıkarken kişilerin yanlarına alacakları mezura (şerit metre) ile hayvanın ön ayaklarının hemen arkasından göğsünün, sırtına kadar çepeçevre ölçülmesinin yeterli olacağını belirten Dağ, Göğüs ölçüsünün santimetre cinsinden sonucu, söz konusu tahmin cetvelindeki ‘canlı ağırlık değerleriyle eşleştirilir. Bu canlığı ağırlığın tokluk durumuna göre değişmekle birlikte yüzde 55-65′i ise size hayvanın çıkaracağı gövde et miktarını yaklaşık olarak verecektir diye konuştu.

Okudunuz mu?  İslamda cinci hocalar ne kadar doğru?

Yorum: Kurbanın yaşını nasıl anlayacağız?

Kayıtsız Üye
Hocam kurbanlik olması şartlarını besili olmasına bağlamayın. Bir yaşında simental ırkı dana iyi bakılırsa iki yaşında yerli ırk boğadan daha iri olabiliyor ama kurban olmaz !

insanların bu ayrıntıları bilmesi ve dikkat etmesi çok önemli çünki ibadet ettiğini sanan müslümanlar yanıltılmış olmasın !!!

Okudunuz mu?  Bir kıza kırıcı söz söylemek

Yorum: Kurbanın yaşını nasıl anlayacağız?

Kayıtsız Üye
kapak atmış hayvanı ancak işin ehli yani kasaplar bilir.
Size tavsiyem yanınızda hayvandan anlayan biri olmadan kurbanlık almayın


kapak atmış hayvan nasıl anlaşılır, hayvanın kapak attığı nasıl anlaşılır, kurbanın kapak attığı nasıl anlaşılır

Bu kategoride yer alan İstenmeyen birinden kurtulma yolu nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kurbanın yaşını nasıl anlayacağız? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.