Anasayfa
6 Haziran 2023, 20:54
missa02
Abone

İmam Buharî, Peygamberimizden yaklaşık 200 yıl sonra dünyaya gelmiş. 600 bin hadis bulmuş

İmam Buharî, Peygamberimizden yaklaşık 200 yıl sonra dünyaya gelmiş. 600 bin hadis bulmuş

Kayıtsız Üye
İmam Buharî, Peygamberimizden yaklaşık 200 yıl sonra dünyaya gelmiş. 600 bin hadis bulmuş ve 7200 tanesini sahih kabul etmiş ve kitaba almış. Her hadis için gusledip iki rekat namaz kılıp istihareye yatmış. Böylece 600 bin defa bunları tekrarlamış. 60 yıl yaşadığına göre resmen yalan söylüyor. Çünkü bu süre bu işleri yapmaya müsait değil. Akla da aykırı bir durum. Buhari kimdir, güvenilir midir?


Cevap: İmam Buharî, Peygamberimizden yaklaşık 200 yıl sonra dünyaya gelmiş. 600 bin hadis bulmuş ve 7200 tanesini sahih

Ecrinim
BUHÂRÎ ve ESERİ el-Câmiu’s-Sahîh‘i (Sahîh-i Buhârî);
Muhammed b. İsmâil b. İbrâhim el-Buhârî, h. 194 (810) yılında Buhâra’da doğmuştur. On yaşlarında iken hadise karşı derin bir ilgi duymuş ve hadis ezberlemeye başlamıştır.
Memleketindeki hocalarından ders aldıktan sonra, o günün belli başlı ilim merkezleri olan Şam, Basra, Hicaz, Kûfe, Bağdat ve Mısır’da tahsîline devâm etmiştir.
Ders aldığı hoca sayısının bini bulduğu ifâde edilir. Ezberlediği hadis sayısı ise kendi ifâdesiyle, yüz bini sahih, toplam üç yüz bindir.
Kırk yıl kadar süren ilim yolculuğu sonunda Buhâra yakınlarındaki Hartenk’e yerleşmiş ve h. 256 (870) yılında 62 yaşında iken vefât etmiştir.
Döneminin en büyük âlimlerinden olan Buhârî’nin hadis bilgisi defâlarca yoklanmıştır. Bir keresinde 100 kadar hadisin sened ve metinleri karıştırıldıktan sonra Buhârî’ye okunmuş ve bu hadisler hakkında ne diyeceği sorulmuştur. Buhârî hepsini ezberden düzeltmiş ve soranların hayranlıklarını kazanmıştır. Bir çok kereler muhtelif kişilerce ve defâlarca tekrâr edilen bu imtihanlar ona âlimler arasında haklı bir ün ve mevkî kazandırmıştır.
Buhârî telif hayatına daha öğrencilik yıllarında başlamıştır. Onun küçük, orta ve büyük Târih, Edebü’l-Müfred, ed-Duafâ adlı kitapları yanında Kütüb-i Sitte’nin birinci kitabı kabul edilen el-Câmiu’s-Sahîh‘i (Sahîh-i Buhârî) çok özel bir yere sâhiptir.
Buhârî eserini, hocası İshak b. Râhûye’nin (v. 238/ 852) "Biri çıkıp sahih hadisleri toplayan bir kitap telif etse…” işâreti üzerine, büyük bir gayret ve titizlikle meydana getirmiştir. Onun gösterdiği dikkat ve titizliğin güzel bir neticesi olarak eseri Kur’an’dan sonra en sağlam kitap olarak İslâm âlimlerinin beğenisine mazhar olmuştur.
Hadis edebiyatı tarihi içinde bir dönüm noktası kabul edilen Sahîh-i Buhârî sadece sahih yâni güvenilir hadisleri toplamak maksat ve gayretinin sonucudur.
Buhârî eserine 7275 hadis almıştır ve bunları konularına göre tanzim ve tertîp etmiştir. Aynı hadîsin çeşitli rivâyetlerini bir yerde toplamak yerine, ilgili olduğu yerlerde tekrar etmek sûretiyle bir hadisten birden fazla hüküm ve pratik sonuçlar çıkarılabileceğini göstermiştir.
Gerçekten bir çok yönden üstünlüklere sahip olan bu eser İslâm ilim çevrelerinin ve Müslüman halkın dikkatini çekmiştir. Hakkında yapılan çalışmalar iki yüzü geçmiştir.
Bize aktarılan tüm bu bilgilerden hareketle, Buharî İslam aleminin kabul ettiği sağlam kaynaklardan birisidir. Zaman zaman zikrettiği hadisler içerisinde zayıf hadisler olsa da güvenilir kaynakların başında gelmektedir.
Her şeyin baş döndürücü bir hızla değiştiği modern zamanların bakış açısıyla Buharî’yi değerlendirmek yanlış bir bakış açısıdır. Zamanını tv ve bilgisayar karşısında geçiren günümüz insanı belki de bunu tekrar gözden geçirmelidir. Öldürülen bu vakitlerle insan neler yapabilir bunu tasavvur edebilmek zor olmasa gerektir. Hatta bu konuya günümüzden bir örnek de verebiliriz. İki ay gibi bir sürede Kur’an’ı hıfzeden bir öğrencimiz bunun çok da zor olmadığını bizlere yakinen göstermiştir. Bu konuda daha detaylı bilgi almak istenirse Müftülüğümüz fetva hattına başvurulabilir.

Okudunuz mu?  Ezberi unutmamak

Sakarya İl Müftülüğü


Cevap: İmam Buharî, Peygamberimizden yaklaşık 200 yıl sonra dünyaya gelmiş. 600 bin hadis bulmuş ve 7200 tanesini sahih

Misafir
nasıl sahih hadısler olabılıyor anlamadım 200 yıl sonra gelıp bu hadıslere nasıl saglam dıyebılırız tmm bakıldıgında ıslama tezat bırsey olmayabılır ama sahıh nasıl olabılır hayatı nedır sadece buhari değil tilmizi ebu hüreyre nasıl sahıh olabılıyor 200 senede soz laf nasıl kabil görüyor

Okudunuz mu?  Kaderiyye Mezhebi Nedir?

Yorum: İmam Buharî, Peygamberimizden yaklaşık 200 yıl sonra dünyaya gelmiş. 600 bin hadis bulmuş ve 7200 tanesini sahih kabul e

Kayıtsız Üye
Hocam 200 sene sonra yaşayan birisinin hadisi nasıl kesin olur.biz osmanlı hakkında o kadar bilgimiz yok sağlam.birde buharide peygamberimizin hz ayseyle evlendiğinde 52 aysenin 9 yasında olduğu yazıyor.yok hz ayşe salıncakta sallanırken bir gurup kadın almış onu gerdeğe götürmüş.hiç bir peygamberin hayatında böyle bir oley yok.bence bu çirkin bir iftira,peygamberi aşa sapık gösteriyor..bence pek sağlam hadisler değil.islamı bölmek parçalamak adına kurulmuş tezgahlar.çoğu yalan sanki peygamberin işi gücü sex miydi..buhari felan beni bağlamaz kuran ortada.

Okudunuz mu?  Nuh (a.s.) niçin kavmi aleyhine bedduada bulunmuştur? Bedduası nedir?

Kayıtsız Üye
Saygı değer hocam örneklemeniz mantıklı değil.eğer söz konusu kardeşimiz kur anı ezberlerken her ayet için güsl edip iki rekat namaz kılsaydı ozaman kuranı ezberlemek kaç yılını alırdı. Hal böyleyken Buharinin bizzat kendi ifadesi ile verdiği sayılara bugünkü şartlarda bile yarım saat ayırsak İmam buharinin yaşının 250 nin bile üzerinde olması lazım.
Hz Aişeye gelince buda emevi yalanlarından biridir .kaynaklarda ihtilaf sadece 17 veya 21 yaşında olduğudur.şuan yoldayım döner dönmez delilleri yazıcan. Peki neden böyle.çünkü aynı kaynaktan gelen bir sürü hadis olduğu gibi ne yazık ki bunlar temel alınıp ciltler dolusu ictihatlar yapılmış.Birinin asılsız lığını ortaya koyacak olsan bir takım sistemleri çökertirsin .Tarikat hikayeleri.mahalle şeyhlerinin kerametleri vs işte sıkıntı burda.
daha fazla birilerini üzmiyim saygı ve selam ile

Okudunuz mu?  Kuru üzüm ile ilgili hadisi şerifler

Kayıtsız Üye
< şuan yoldayım döner dönmez delilleri yazıcan. >
Yolda olduğunuzu ve delillerini yazacağınızı bildirmişsiniz . acaba yazıldı da ben mi bulamadım ? bu konu delil ister .


Kayıtsız Üye
İmam Buhari’nin, Peygamber Efendimizin, Hazreti Aişe Validemiz 9 yaşında iken evlendiğini yazması İslam dinenin peygamberine ve ona inanların şüpheye düşmesini sağlıyor bu nasıl sahih hadis olabilir?

Okudunuz mu?  Muhalefetün lilhavadis, kudret, semi, irade kavramları nedir

Hoca
Akılcı kesim hep bu mantıkla hadislere yaklaşır
Biz iman etmeyenlere nasıl izah ederiz
Emin olun hastalık sizin kalbinizde!!!
Küçükken nikah kıydığı ve daha sonra evlendiği herkesçe malum fitne çıkarmayalım

Arap geleneğinde kız çocuklarının yaşı ergenliğe girdikten sonra başlar. Yani buluğa giren kız sıfır yaşındadır sonraki yıl bir yaşındadır. Hz. Aişe 9 yaşında evlendi deniliyorsa bu en az 18 yaşında olduğu anlamına gelir.

Okudunuz mu?  Gemiye Binerken Okunacak Dua

Kayıtsız Üye
hz aişe nin evlendiği dönemde arapların kız çoçuklarının yaşını buluğ çağından sonra saymaya başladuıklarını yaklaşık 9-10 yaşlarında yani hz aişe evlendiğinde 19-20 yaşlarındaydı diye bir bilgiye ulaştım şu anda araştırıyorum


yyusuff
İmam Buharî nasıl yalancı konumuna koyuyorsunuz akla mantıga sıgmıyor ne demek arkadaş..ŞEYTAN dünyanın her yerine gidiyor da istedigi zamanda ALLAH dostunun yaptıgı şeyler mı akla almaz şeyler oluyor o zaman sen RASULULLAHIN miraç olayınada inanmiyorsun akla mantıga sıgmıyor…imamı şafi KURAN’ hatmediyor gece her sayfayı 1 dk da okusa tutki o büyük alimler bizimgibi harflerin agıznı burnunu kırarak okumuyordur diyelimki 1 dk bütün sayfaları hesapla 10 saat tekabul ediyor mantık arasana ..bizim dınımız akıl dini değil nakil dinidir….
ve o koskaca imam kendi oglunun hadislerini bile almamış sebebi küçükken yalan konuşmuş diye şu inceliğe bakarmısnız
ve İmam Buharî o bahsettıgın hadisleri süzerken 5 kural koymuş bu kurallara uyanları almışdır. rivayet edenlerin arasında ayrılık olmucak…ezberi zayıf olmucak…adaletli olucak….kendisinde ayıplanmış bir suç bulunmucak ..güvenilir olcak vs. böyle didik didk araştırmış ve sen kalkmış biz bu hadisleri nasıl güvencez diyosun İmam Buharî büyük muhaddisdir…..mühaddis demek kaç bin tane hadis ezberlemiş ve o hadisleri rivayet edenin a dan z ye her şeyini biliyor nerde okumuş ne yapmış hayatını nasıl yaşamış kaç çocugu var vs… mühaddis demek bu demek… biz daha dün yediğimiz bilmezken kalkmış İmam Buharî yalancı sıfatını takıyoruz Çok büyük bir haktır bu
İmam Buharî kötüleyen insanlar akıl yürüten insanlardan dır…
Şifai şerif kitabında RASULULLAH la ilğili bir hadis beyan ediliyor aklımda pek kalmadı ama meal olarak…ben diyor araştırdım annelerini 500 felan di galiba hiç birinde cehalet eseri bulamadım…sen daha 5 kuşak arkanı sayamıosun tutki 500 kuşaga gidicen…
ateş olmadan odun yakmaya çalışmayın

Okudunuz mu?  Cünüpken cenaze namazı kılınır mı

Kayıtsız Üye
Be kardeşim Allah dostu diyorsun summe hasa Allahla bir anlasmami yaptın,peygamberimizin miraca çıkması ile buhariyi karşılaştırıp onuda peygamber yapıyorsun.bak arkadaş İbrahim peygamber bir gün Allah’a yalvarıyor Rabbim bir delil diye Allah inanmiyormusun ki delil istiyorsun diyor,oda hasa Allahım sadece su kalbim ferahlasin diye diyor.(ayettir)peygamber bile sorgularken biz kim oluyoruz da sorgulayan insanlara şeytan diyoruz. Aman kardeşim yanlış taşın.kaldı ki ilk ayet de bunu emreder oku der… Sadece kuranı değil herşeyi oku yargila, sorgula ve karar ver. Neyse bu saatte benden uyarması umarım okursun

Okudunuz mu?  Allah her bir insana melek veya insan olma şansını mı sundu?

Kayıtsız Üye
Haz aişe validemiz 18 yaşında efendimizle evlenmiştir kuranı kerimde nikahın sahih olması için akil baliğ olacak reşit olacak rızası olacak şartları ayettir bu konuda net ve inandırıcı bilgi abdülaziz bayındır hocanın yazdığı kitapta ve youtubedeki konuşmasında vardır buharinin her yazdığı hadisi şerifede buhari yazdı diye inanmakta imanın şartlarından değildir ve gayet basittir ayet ne zaman kimin hakkında hangi konuda inmiştir efendimiz ayrt hakkında ne yorum yapmıştır yorum atetle uyumluysa sahihtir değilse sahih değildir bunu efendimizde bizzat böyle açıklamıştır selam ve saygılar

Okudunuz mu?  Eşim bir daha içki içerse Allah belamı versin evi terk etmezsem'' dedim ve eşim tekrar içti evi terketmedim

Kayıtsız Üye
Bu hadis inkarcilarindan daha bir kaç ay önce haberdar oldum.Saatlerce tartıştık bır yere varamadık. Yalan dedikleri hadis sayısı 200 ü geçmez hepsine yalan der geçerler.Kurana göre hüküm çıkarırlar kendilerine. Daha söylenecek çok şeyleri var çok uzar gider. Allah ıslah etsin onları

Okudunuz mu?  Fetva sor alo fetva

Dark
Selamunaleyküm kardeşim Arap geleneğinde bir bayanın yaşı bulüğ çağına gelince sayılır yani ortalama bir kız çocuğu dokuz yaşında bulüğa erdiğini düşünürsek, Hz Aişe validemiz bulüğ çağından dokuz sene sonra evlenmiş yani 18 yaş gibi evlenmiştir denilebilir. En büyük eksikliğimiz az araştırıp çok konuşmak bilinçsizce iftira atmak vesselam


buhari ne zaman yaşadı, buhari ne zaman doğdu, buhari hangi yıllarda yaşamıştır

Bu kategoride yer alan Evliliğimi kurtarmak için yalan yere Kuran çocuklarımın üzerine Allah peygamber üzerine yemin ettim başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İmam Buharî, Peygamberimizden yaklaşık 200 yıl sonra dünyaya gelmiş. 600 bin hadis bulmuş Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.