Anasayfa
8 Mayıs 2021, 13:09
missa08
Abone

Taziyede Bulunmak (Sabır Dileğinde Bulunmak) ile ilgili hadisler

Taziyede Bulunmak (Sabır Dileğinde Bulunmak) ile ilgili hadisler

Kayıtsız Üye
Taziyede Bulunmak (Sabır Dileğinde Bulunmak) ile ilgili hadisler


Cevap: Taziyede Bulunmak (Sabır Dileğinde Bulunmak) ile ilgili hadisler

Muhasibi
406- Abdullah ibni Mes´ud´dan (RadıyAllahu Anh) rivayet edildiğine göre, Peygamber Sallalluhu Aleyhi ve Selİem buyurdu: "Kim, bir musî-bete düşeni taziyede bulunursa, onun (sabır) mükâfatını alır."[57]

Okudunuz mu?  Çene altı tüyleri almak caiz mi

407- Ebû Berze´den (RadıyAllahu Anh) rivayet edildiğine göre, Peygamber SallAllahu Aleyhi ve Sellem buyurdu:

"Çocuğunu kaybedene kim taziyede bulunursa, ona cennette bir hırka giydirilir.?[58]

408- Abdullah ibni Amr ibni´l-´s´dan (RadıyAllahu Anhüma) rivayet edilen uzun hadîste şu kısım vardır: Peygamber SaİlAllahu Aleyhi ve Sellem Hazreti Fâtımâ´ya buyurdu:

Okudunuz mu?  İnşAllah Dememek Dinden çıkarır Mı?

"Ey Fâtıma, seni evinden çıkaran nedir? Fatıma cevab verdi: Bu ölünün ailesine geldim de, ölülerine rahmet dileğinde yahud onlara sabır tavsiyesinde bulundum, ölüleri sebebiyle…´[59]

409- Amr ibni Hazm´dan (RadıyAllahu Anh) güzel bir isnadla rivayet edildiğine göre, Peygamber SallAllahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:

Okudunuz mu?  Kaş Ve Kirpiklere Kına Yakmak Caiz Mi

"Hangi mü´min, kardeşine, musibetinden dolayı taziyede bulunursa, kıyamet gününde Allah ona keramet (iyilik) elbiselerinden giydirir."[60]

Bil ki, taziye, ölü sahibini teselli edecek söz söylemek ve ona sabır dilemektir. Böylece üzüntüsü hafifletilir ve musibeti küçültülür. Bunu yapmak müstahabdır. Çünkü bunda, iyiliği emretmek ve kötülükten alıkoymak vardır. Aynı zamanda Allah Tealâ´mn şu emri içine girer: "İyilik ve takva üzerinde yardımlaşın."[61]

Okudunuz mu?  Zina fuhuş ve namusla ilgili ayet ve hadisler

Taziyenin meşruiyyetine dair en güzel delil budur.

Sahîh bir hadîste, Resûlüllah SallAllahu Aleyhi ve Sellem´in şöyle buyurduğu sabit olmuştur: "Kul, kardeşinin yardımında bulundukça, Allah da kulun yardımında bulunur."

Yine bilinmelidir ki, taziye, ölü gömüldükten sonra ve gömülmeden önce müstahabdır. Alimlerimiz demişlerdir ki, taziyenin vakti, ölüm anından başlayıp definden üç gün sonraya kadar devam eder. Burada üç gün yaklaşık bir ifadedir, yoksa müddet olarak kesinleştirilmiş değildir. Arkadaşlarımızdan Şeyh Ebû Muhammed El-Cüveynî de böyle söylemiştir.

Okudunuz mu?  Evde Okulda çevremizde Sahip Olduğumuz Hak Ve Sorumluklar

Diğer alimlerimiz demişlerdir ki, üç günden sonra taziye mekruhtur; çünkü taziye, musibet çekenin kalbini rahatlandırmak içindir. Çoğunlukla üç günden sonra kalb üzüntüden kurtulur. Artık bir daha kederi tazelemek uygun düşmez. Alimlerimizin çoğunluğu böyle söylemişlerdir.

Alimlerimizden Ebu´l-Abbas ibn-i El-Kass demiştir ki, üç günden sonra taziyede bulunmakta bir beis yoktur. Zaman ne kadar uzasa taziye devam eder. Bunu, İmamı Haremeyn de, alimlerimizin birinden aynen hikâye etmiştir. Benimsenen şudur: Alimlerimizin yahud onlardan çoğunun istisna etmiş oldukları iki durum dışında, taziye üç günden sonra yapılmaz. İki durum şudur: Defin zamanında taziye eden ile musibet sahibinden biri bulunmaz da, üç günden sonra buluşurlarsa taziye edilir, bunda beis yoktur.

Okudunuz mu?  Aklıma çok kötü şeyler geliyor

Yine alimlerimiz demişlerdir ki, ölüyü definden sonra taziyede bulunmak, definden önce bulunmaktan daha faziletlidir; çünkü ölü sahibleri, ölüyü gömmek için hazırlık halindedirler, hem de definden sonra kederleri ayrılığından dolayı daha çok olur. Eğer definden önce, ölü sahiblerinde şiddetli bir keder ve sabırsızlık görülürse, onları sükûnete kavuşturmak için, definden önce taziye yapılır. En doğrusunu Allah bilir.

Okudunuz mu?  Melekler ölür mü? Azrail (as) in en son kendi canını alacağı doğru mu?

Yorum: Taziyede Bulunmak (Sabır Dileğinde Bulunmak) ile ilgili hadisler

mum
Taziye ziyareti çok önemlidir, gidildiğinde sevgi muhabbet artar, acılar diner ve sevap kazanılır ama gidilmediğinde kalpler ayrılır ve bir hak ihlal edilir.


taziye ile ilgili hadisler, taziyede bulunmak, taziye ziyareti ile ilgili hadisler

Bu kategoride yer alan Başkasına ait olan ÖTV indirimini kullanmak caiz midir ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Taziyede Bulunmak (Sabır Dileğinde Bulunmak) ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.