Anasayfa
8 Mayıs 2021, 13:06
missa08
Abone

Hz.Peygamberin Çocuklara verdiği önem

Hz.Peygamberin Çocuklara verdiği önem

Kayıtsız Üye
Hz.Peygamberin Çocuklara verdiği önem nedir konu hakkında eğitici bir yazı yazar mısınız ?


Yorum: Hz.Peygamberin Çocuklara verdiği önem

arifselim
Çocuklara bizlere verilen en güzel ve en özel nimetlerin başında gelir. Onlar bizim cennete girmeye vesile olacak kimselerdir. Onlara bir nimet ve bir emanet olarak bakmamız gerekir. Çocuklara karşı vazifeler yerine getirilmezse bizler için bir fitne yani günahlara düşme sebebi de olabilirler. Bu konuda bizlere en güzel örnek olan sevgili peygamberimizdir. Onun çocuklara verdiği önem hakkında başlıklar halinde şu bilgileri paylaşabiliriz:

Okudunuz mu?  Eşinden habersiz para almak

– İnsanlar, yeni doğan çocuklarını alıp hemen Allah’ın Resulüne getirir, Allah’ın Resulü, onların hayatının bereketli olması için dualar eder, güzel bir isim koyar ve damaklarına hurma çiğnemi sürerek onları tatlı ile karşılardı.

– Çocuklara, kötü duygular çağrıştıracak ve onları toplum yanında zor durumda bırakacak isimler konulmasından hoşlanmazdı. "Çocuklarınıza güzel isimler koyunuz." buyurarak onlara güzel isim koyulmasını emrederdi. İsmi güzel olmayan çocuklara rastlarsa isimlerini güzel isimlerle değiştirirdi.

Okudunuz mu?  Hayvanlar melekleri görebilir mi?

– Büyükleri, "Çocuklarınıza ikramda bulunun ve terbiyelerini güzel yapın" sözleriyle uyarır, "İlk söz olarak çocuklarınıza güzel bir şekilde "Lâ ilahe illAllah" demeyi Öğretiniz!" buyururdu.

– Peygamberimiz (s.a.) kişinin Ölümünden sonra bile sevap defterinin kapanmamasını sağlayan üç şeyden birinin "ana-babasına dua eden hayırlı evlat" olduğunu bildirir, öldükten sonra arkalarından güzel dualar edecek hayırlı evlatlar yetiştirmelerini öğütlerdi.

Okudunuz mu?  Diyanet hizmet içi eğitim kursları

Peygamberimiz çocukların yanlarına uğrar, selam verir, aralarına girerek onlarla sevgi dolu sohbetler ederdi. Çocuklara isimleriyle ya da "Yavrucuğum" diye seslenirdi. Bazen çocuklara hoşlanacakları güzel lakaplar takar, onlara taktığı o lakapla seslenirdi.

– Karşılaştığı çocuğun yeni kıyafetiyle ilgilenir, onu, "Güzel olmuş, güzel olmuş" gibi sözlerle Överdi. Kendisinden sıcak ilgi ve yakınlık gören çocuk ise, yanına sokularak Efendimizle oynamak isterdi.

Okudunuz mu?  Evli ama eşiyle ayrı yaşayan bir erkekle eşinin haberi olmadan dini nikah kıyılır mı?

– Rahatsızlık vermesin diye çocuğu engellemek isteyen babasına "Çocuğu kendi hâline bırak." buyurur, sonra tekrar çocuğa dönerek onunla ilgilenir, elbiselerini sağlıcakla giymesi için dualar ederdi.

– Peygamberimiz çocuklar hata veya yaramazlık yaptıkları zaman sorup soruşturmadan, nedenini öğrenmeden hemen ceza yoluna başvuran bazı insanlar gibi davranmazdı.

Okudunuz mu?  Rüyada uygunsuz şeyler görmek gusül gerektirir mi

– Çocukların kandırılmasından, "çocuktur anlamaz" şeklindeki düşünceden hoşlanmaz, onların da saygın bir birey olarak kabul edilmelerini isterdi. Bu nedenle çocuklara verilen sözlerin mutlaka yerine getirilmesi gerektiğini büyüklere öğütler, onlara verilen sözlerin yerine getirilmemesinin Allah katında büyük bir sorumluluğa sebep olacağı konusunda onları uyarırdı.

Okudunuz mu?  Hamd ve Şükür ile ilgili hadisler

– Çocukların arasına karışarak onlarla oyunlar oynayan Peygamberimiz (s.a.), "Kimin bir çocuğu varsa onunla çocuklaşsın."buyururdu. Çocukların oyunlarının bozulmasından hoşlanmaz, onlar oynarken oyunlarını bozmak isteyen büyükleri uyarırdı.


Yorum: Hz.Peygamberin Çocuklara verdiği önem

wow
wow çok güzel hepsi çok teşekkür ederim ödevimi rahatlıkla yaptım çok güzel bir site çok teşekkür ederim

Okudunuz mu?  4 Mezhebe Göre Mezinin Hükmü

Yorum: Hz.Peygamberin Çocuklara verdiği önem

mumsema
Hz Muhammedin çocuklara verdiği önem konusunda güzel bir örnek

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), "çocuklarına ve ailesine karşı insanların en şefkatlisi" olarak vasıflandıran Hz. Enes (r.a.), şöyle demektedir:

"Ailesine karşı Ondan daha şefkatli olan hiç kimseyi görmedim. Oğlu İbrahim’in, Medine’nin kenar mahallelerinde oturan süt annesi vardı. Süt annenin kocası demircilik yapmaktaydı. Beraberinde biz de olduğumuz halde Hz. Peygamber, oraya çocuğu görmek için giderdi. Varınca, duman dolu eve girer, çocuğu kucağına alarak koklar ve öper, bir süre sonra dönerdi."

Okudunuz mu?  Namazda Abdest Bozulmuş Olmasına Rağmen Devam Etmek

Kayıtsız Üye
ben sadece yaklaşık olarak 1 paragraflık metin arıyordum ama bu tarz bişeyler arayanlar için ideal.(tabi birde okuldan proje ödevleri alanlar için.)


hz Muhammedin çocuklara verdiği önem, peygamberimizin çocuklara önemi, hz Muhammedin cocuklara verdiği değer

Bu kategoride yer alan Zina edip tövbe eden kadınla evlenmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hz.Peygamberin Çocuklara verdiği önem Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.