Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:51
sizden07
Abone

Gusül abdesti neden alınır mantığını anlamıyorum ?

Gusül abdesti neden alınır mantığını anlamıyorum ?

hzyusufsa
Gusül abdesi kirlilikten kurtulmak diye geçiyor kitaplarda bu ne kirliligi anlayamıyorum bir zevceyle münasebette bulunmayla insan kirleniyor mu bunun mantıgını çözemedim ? Başka şeylerde kirlilik olmuyor mu sadece cinsi münasebet neden acaba ?


Cevap: Gusül abdesi neden alınır mantıgını anlamıyorum ?

BEYAZ_gul
Gusul abdestin çok ama çok yararlari vardir.
Temizlikten,haric Hucreleri yeniliyor daha da çok ama hatirlamiyorum:(


hzyusufsa
Ama mantıgı ne Allah neden acaba bize cinsel munasebetten sonra yıkanmamızı istiyor üstümüz başımız kirli olursa kirli sayılmazmıyız namaza gelmek için. neden sadece cinsel münasebet kirlilik

Ne kirliligi var ki yani cinsel münasebetin mesela Hz. Ömer müslüman olmadan önce kuran okumak istemiş kız kardeşi izin vermemiş git yıkan sen necissin abdessizsin diye niye cinsel münasebet bir kirlilik sayılıyor ki bunun mantıgı onu anlamıyorum münasebet oldu diye kirli mi oluyoruz


Cevap: Gusül abdesi neden alınır mantıgını anlamıyorum ?

BEYAZ_gul
Kirli elbiselerle namaz kilnmaz bunu,kim soyledi.

Mantigini birazda suna yor ozaman
Neden acaba Atalarimiz"Temizlik Imandandir".
Yada suna"Temizlik imanin yarisidir".
Temiz,olmayan yerde namaz kilinmaz,kirli elbiselerle namaz kilinmaz,
Ic camasiri her daim temiz olmali.

Okudunuz mu?  İntihar etmek ile ilgili hadis

Bir musluman herzaman,için temiz olmalidir

Elbete o dediginiz sey pistir.ve ondan temizlenmek gerekir.
benden bukadar.


hzyusufsa
evt Allah hz.Musa ile konuşucagı zaman bile temizlenmesini istemiş Hz. Musa hem normal temizlik hemde manevi olarak üç gün oruç tutarak temizlik yaparak öyle gelmiş demekki Allah celle celalühü huzuruna temiz istiyor mantıgı bu ama cinsel ilişki niye kirlilik sayılıyor bunu araştıracagım sagol Allah razı olsun yardımcı oldugun için


BEYAZ_gul
Rabbim sizdende razı olsun InsAllah.


Hoca
< Gusül abdesi kirlilikten kurtulmak diye geçiyor kitaplarda bu ne kirliligi anlayamıyorum bir zevceyle münasebette bulunmayla insan kirleniyor mu bunun mantıgını çözemedim ? Başka şeylerde kirlilik olmuyor mu sadece cinsi münasebet neden acaba ? >
< Ama mantıgı ne Allah neden acaba bize cinsel munasebetten sonra yıkanmamızı istiyor üstümüz başımız kirli olursa kirli sayılmazmıyız namaza gelmek için. neden sadece cinsel münasebet kirlilik

Ne kirliligi var ki yani cinsel münasebetin mesela Hz. Ömer müslüman olmadan önce kuran okumak istemiş kız kardeşi izin vermemiş git yıkan sen necissin abdessizsin diye niye cinsel münasebet bir kirlilik sayılıyor ki bunun mantıgı onu anlamıyorum münasebet oldu diye kirli mi oluyoruz >
Her şeye neden dersen bir sürü soru olur ve cevap veren bir alim olmazsa altından kalkamazsın.
Allah emreder kul da itaat eder. elbette her emrin emrediliş hikmeti vardır ama insan hepsini bilmeyebilir/bilmek zorunda değildir.
Bize bir komutan askerde bir emir verdiğinde neden bu neden ben diyebiliyormuyuz?
_________________

Okudunuz mu?  Namaz kılmayan birinin istahere namaz kılması?

< "Neden gusül abdesti alıyoruz? >
< Guslü abdesti alırken önce neden namaz abdesti alıyoruz?
Doğrudan yıkanılsa olmaz mı?
Cenabetlikten gusül abdesti ile çıkmanın tıbbî bir izahı var mıdır?”

Gusül abdesti almanın farziyeti âyet ve hadisle sâbittir. Cenâb-ı Hak Kur’ân’da; "Eğer cünüpseniz iyice yıkanıp temizlenin”1 buyurur. Yine Kur’ân, "Aybaşı halinde iken kadınlardan el çekin. Yıkanıp temizlenmelerine kadar onlara yaklaşmayın. Yıkanıp temizlendikleri zaman, Allah’ın size buyurduğu yoldan yaklaşın. Şüphesiz Allah çok tevbe edenleri ve temizlenenleri sever”2 buyurur.

Okudunuz mu?  Adetli iken tırnak saç kestirebilirmiyiz saç boyatabilirmiyiz ve kıl alabilirmiyiz

Guslün maddî-mânevî bir çok fayda ve hikmetleri vardır. Her şeyden önce belli durumlarda gusül abdesti almak Allah’ın emridir ve farzdır. Bazı durumlarda ise Peygamber Efendimiz’in (asm) şefaatine esas olmak üzere sünnet-i seniyye sevabı kazandırmaktadır. Bu sevaplara denk olarak gusül, rûhumuzun günah kirlerinden arınmasına vesîle olmakta; günahlarımız bağışlanma istidâdına kavuşmaktadır. Netîce olarak gusül bizim için husûsî bir feyiz kaynağı teşkil etmektedir.

Belli aralıklarla vücudumuzun temizliğini sağlamak için gusül yapmak bir zorunluluktur. Gusül ile bedenin tüm kirleri yok olur, bedenimiz temizlenir. Böylece vücut, sağlık ve sıhhati tehdit eden mikroplardan tıbben arınmış olur.

Günübirlik temizlik için gusül yapıldığında bile, guslün âdâp ve erkânına riâyet ettiğimizde hem hades veya büyük hades hallerinden kurtulmuş oluruz; hem de âdetimizi ibâdete çevirmiş oluruz. Bu durumda gusül bir yandan vücudumuzu maddî kirlerden temizlerken, diğer yandan bizi hem ibâdete hazırlamakta, hem de kendisi ibâdet sevabı kazandırmaktadır. Gusül, abdesti de kapsadığından, ibâdet için ayrıca abdest almaya gerek duymayız.

Cünüplük veya aybaşı gibi belirli süreçlerden sonra gusletmenin bir diğer hikmeti de, insana yeniden yaşama enerjisi sağlamasıdır. Hayız veya lohusa durumu ile bitkin ve yorgun düşen; cinsî boşalma ile de gevşeklik ve yorgunluk haline giren insan vücudu, guslettiği anda kaybettiği enerjisini yeniden toplar, yorgunluk ve bitkinlikten kurtulur. Yeni temizlik süreci insan hayatında âdetâ yepyeni bir temiz sayfa açar.

Okudunuz mu?  El Ahzab Suresi 72 Ayet Tefsiri

Gusletmenin bir diğer hikmeti de, vücudu dinç, dinamik ve canlı tutmasıdır. Varlığının dörtte üçü su olan insan vücudu temiz su ile buluştuğunda, eski yorgunluğunu atar, dinlenme sürecine geçer, yeni bir canlılık ve dinamizm toplar. Gusül ile berâber âdetâ hayat yeniden başlar. İnsan ruhu ve duyguları yeniden kendine gelir. İnsan ruhu yeni başarılar için gusül ile berâber kendinde yeniden güç bulur.

Gusülden önce namaz abdesti gibi abdest almak sünnettir. Abdest alınmaksızın doğrudan yıkanılırsa, sünnet terk edilmiş olacağından sünnet sevabından mahrûm olunur. Fakat, ağza ve burna su vererek, kuru yer bırakmadan yıkanılırsa gusül tamamdır.

DİPNOTLAR:
1-Bakara Sûresi, 2/222
2-Mâide Sûresi, 5/6; >


husameddin
ona bakarsan abdest almakta mantiksiz sacma …gibi ? ama altinda neler yatiyor neler mesela peygamber efendimiz s.a.v eshabeler sordu=? insanin kapisinin önünden bir nehir gecse ve insan o nehirde günde beske yikanirsa kirli kalirmi ashabiler hayir dediler,oda iste günde 5 vakit abdestini alan bir insanda öyle günahlarindan arinir dedi.. baska bir hadistede bir mu min abdest aldigi zaman abdest sulari isledigi gunahlarinida siler süpürür .. baska bir hadistede diyorki abdest alanlarin kiyamette abdest suyunun degdigi yerler Allahin nuru ile parlayacak.. baska bir hadiste diyorki abdest suyunun degdigi yerler ates yakmayacak daha neler neler bizim ilmimiz herseye yetmez lakin Allah bize bir seyi emretmis ise o bizim için faydalidir.. bizim bilincinde olmasak bile

Okudunuz mu?  Namazda üst baş düzelten, sesli okuyan, kıpırdayan mezhep hangisi ?

HAMMADUN
GUSÜL ABDESTİ NEDEN GEREKLİ…..

Duş alıpta çıksak olmazmı…..???? Olmaz.

Ama tüm vücudumuzu yıkayıp çıktık…. Temizlenmiş olmadıkmı…..???? Olmadık.

Tamam duşumuzu öyle bir aldık ki; hiç bir zerre hariçte kalmaksızın bir iğne deliği kadar bile olsa tüm uzuvlar ovalandı ve her bir gözenek suyu gördü…. Temizlenmiş olmadıkmı….???? Olmadık.

Tüm toksin maddeler vücudumuzdan çıktı ve biz bunu temizledik ama temizlenmiş olmadık öylemi…???? Maalesef öyle.

Okudunuz mu?  Fotoğraf çektirmek caiz mi? değilse neden?

Peki ne yapmak gerekiyor tam manası ile temizlenip, huzur bulabilmek için….????

En başta niyet çok önemli…. Maddeten temizlendiğiniz zannı içinde olabilirsiniz ancak ya niyet…. Guslün maddeten olduğu kadar, Ruhen temizliğide vardır. Buda niyetten geçer.

Birinci husus, Niyet;

Derler ki; bir gayrimüslüm ve bir müslüman yıkansa ve bunlardan birinin yıkandığı suyu içmek mecburiyeti hasıl olsa, hangisinin suyunu içersin.

Cevap olarakda gayrimüslümün suyu derler…..

Neden diye sorulduğunda, çünkü gayrimüslüm niyet etmediğinden, bir müslümanın suya verdiği kadar toksini yani pisliği suya veremez…. Burada niyet çok önemlidir. Evet niyet ettik ve yıkandık, Bir toplu iğne başı kadar bile yer bırakmaksızın üstelik.

Peki sonra….???

İkinci husus; Gargara;

İnsan vücut kirini suya verdiği gibi, boğazında ve ağzında biriken toksin partiküllerini de suya verebilmesi için, boğazdan ve başını yukarı kaldırıp MAZMAZA diyerek, boğazın en hücra köşesine ulaşacak bir hal ile boğazı temizlemesi gerekir ki; o partiküllerden kurtulabilsin. Su temizleyicidir, özellikle gırtlak kanserine bu hal ile duçar olmasın.

Okudunuz mu?  Başörtüsü ile ilgili skeç

üçüncü husus;

Burna çektiği su, usulen burna çekilen su değil, beynin uyaranı olarak çekilen sudur. O çekim esnasında beyin eğer bir sızı ile uyarılabiliyorsa, bu beynin kendini salmış halinden kurtulması ve bir uyaranla birlikte toparlanmasına neden olur ki; müslüman burada gayrimüslümler gibi bir uyku hali ve sarhoşluk hissi ile dolaşmaktan kurtulur. Beyin kendisini toparlamıştır artık.

Özellikle gayrimüslümlerin çoğu, huzuru denizde, sayfiyede ararlar zira yukarıda sayılan maddeten yapılan fiillerin hepsi denizin içinde gerçekleşir. Ancak huzur bulamadıkları bir yer kalmıştır, O’da niyet. Denizde de olsalar, niyet olmadıkça, boğazlarına su kaçsada, burunlarına su kaçıp beyin uyarılsada, belli bir zindeliğe ulaşırlar lakin, niyet olmadıkça gerçek manada arınmış olmazlar. Olamazlar.

İnşaAllah bizler, süregelen İSLAM ŞERİATI ve SÜNNETİ SENİYYE ile ilimde çok ileri oldukları zannı içerisinde olupta, bu gün gusül abdesti dahi almadan, yaşamlarına devam etmenin mahsurlarını bile bilmeyen sözde ileri medeniyet sahiplerinin, ne kadar ilimsiz ve ne kadar çaresiz bir hal ile dünyada dahi cehennemi yaşadıklarını görmüyormuyuz. Niceleri vardır ki; içlerinden çıkıp islamı bulduğunda huzur buldum diyenler….. ve Rab’bimin, bize emirleri muvacehesinde verdiği huzurun mahiyetini bilmiş olsalardı, bizdeki huzuru, bizden almak için, muhakkak bizimle savaşırlardı….

Okudunuz mu?  Rüya tabirlerine inanmak doğru mu? fala girer mi ?

Rab’bim Cümlemizden Razı Olsun. Amin.


tekturk
Islam iman , teslimiyet ister ..herseye nedendir bence soyledir felan denilirse isin içine Bencillik girer , onunda kimseye faydasi olmaz…


husameddin
kurani kerimde ne diyor Allah c.c kaldiramayaciginiz sorulari sormayin lakin sizden öncekiler bundan dolayi kafir oldular sizde kaldirmayacaginiz bir konu ile karsilasirsiniz Allah korusun dinden cikarsiniz …. hz abbas ne dedi ben yegenimden 2 kap doldurdum ilmi kast edererk birini sizinle paylasiyorum birinide paylasmiyorum neden diye sordular sizinle paylasirsam bu putpereslerin basidir diye beni kilictan gecirirsiniz dedi … önce namazı ögrenin niyazi ögrenin 32 farzlari ögrenin helalleri haramlari ögrenin sünnetleri vacipleri mustehaplari ögrenin sonra derinlere inin ilim okyanus gibidir alismadan ilm olmadan dalmak adami öldürür bogar yoldan cikarir selametle


Kayıtsız Üye
insan boşalırken vücutta hücre yıkımı olur. Gusül abdesti alarak bu yıkılan adeta baygınlık geçiren hücrelerin kendilerine gelmesi amaçlanır.

Okudunuz mu?  Kuranı Unutmak Günah Mı

Kayıtsız Üye
gusül abdestinin mantığı bedenimizin o anki sinir sistemleri ve kaslarda kasılma olduğu için bedenimizin tekrar normal hale dönmesi için bir nevi sağlığımız için zorunlu kılınmıştır


Kayıtsız Üye
Kardes, hani derlerya " aksam tirnak kesmek günah’dir" Gusül Abdesti’de böyledir. Hicbiriniz kusuruma bakmasin ama bizim Türklerimiz malesef temizliklen aralari o Kadarda iyi değil malesef. Yani Allah demis olasaydi iliskiden sonrada yikanmazdik 😉

Tabiki su herzaman vücudumuz için sagliklidir.

Benim arkadaş Almanlan evli, Türkiye’ye gidiyorlar akrabalarda 3 yatiliga kaliyorlar, yengesi " siz hergece iliskiyemi giriyorsuz" diye soruyor, her Sabah dus aldiklari için 🙂


Kayıtsız Üye
Bosaldiktan sonra derinin hava ile temas eden o en dış yüzeyindeki hücreler işlevsiz hale gelir , alttaki yeni hücreleri on plana çıkarıp derinin nefes almasını istiyorsan , işlevsiz hale gelen o ölü hücreleri su ile temizlemelisin .. Gusül bu yüzden gerekli kardesim


Kayıtsız Üye
cünüp olduğunuz an vucudunuzdan derisinden kücük pislikler çıkar bu yüzden gusül her yeri temizlemek anlamıyla örtüşüyor islam mantık dinidir az mantığınızı verin kuran a ve hadislere gerek kalmadan bir çok şeyi kendiniz öğrenebilirsiniz

Okudunuz mu?  Besmele çekmek istediğimde dilim dönmüyor bunun sebebi nedir?

Kayıtsız Üye
Dini çok sorgulamak lazım bu soruların tövbe asa Allah kim sorusuna kadar gidiyor. Senenin yap Allah C.C sorgulama girdin mı çıkamazsın derinlerde bogulursun ibadetini yapın duanizi edin Yüce Allah C.C size versin zor mı duş alırken niyet edim abdest almak Allah kabul etsin inşAllah…


Kayıtsız Üye
İnsanlar cima yaparken veya menının gelmesıne neden olan herhangı bısey yaparken Allahutealayı unuturmuss onun ıcın gusül alınırmış.


Acizanekul
Allah emrettigi için alınır baska nedene gerek var mi


gusül abdesti neden alınır, neden gusül abdesti alınır, gusül neden alınır

Bu kategoride yer alan Okul sıralarına zarar vermek kul hakkı mıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gusül abdesti neden alınır mantığını anlamıyorum ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.