Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:43
missa0
Abone

Dini nikah aileden habersiz kıyılır mı,caizmidir ?

Dini nikah aileden habersiz kıyılır mı,caizmidir ?

Misafir
ben 18 yaşındayım erkek arkadaşım 20 yaşında biz imam nikahı kıymak istiyoruz ama ailemizin haberi yok bu imam nikahı açısından sorun teşkil eder mi?ben hanifi mezhebindeyim o ise alevi.


Cevap: Dini nikah aileden habersiz kıyılır mı,caizmidir ?

Desert Rose
Nikahta Veli ve önemi

Veli, isteyip istemediğine bakmaksızın, bir başkasını bağlayıcı karar alma ve uygulama yetkisini elinde bulunduran kişidir Bu yetkiye velâyet denir[1] Daha önce görüldüğü gibi âyetler nikâhın, marufa uygunluk açısından denetlenmesini öngörmektedir HzPeygamberin sözleri, bu denetimi velinin yapacağını gösterir O, şöyle demiştir:
Velisiz nikâh olmaz[2]
Hangi kadın, velisinin izni olmadan nikâhlanırsa onun nikâhı batıldır,
onun nikâhı batıldır, onun nikâhı batıldır
[3]
_________________
[1]- Şemsuddin es-Serahsî, el- Mebsût, XVI/124, Babü men la tecuzü şehadetühü; Kasım b Abdullah Ali, Enîs’ul-fukahâ, s 148
[2]- Et -Tirmîzî, Nikâh, bab 14, hadis no 1101; İbn Mâce, Nikâh, bab 15, hadis no 1880; Ahmed bHanbel, Müsned c VI, s 260
[3] – Ebû Dâvûd, Nikâh, bab 20, Hadis no 2083; Tirmîzî, Nikâh, bab 14, hadis no 1102; İbn Mâce, Nikâh, bab 15, hadis no 1879; Ahmed b Hanbel, Müsned c VI, s 66

Okudunuz mu?  Babamla Aram Çok Kötü

Cevap: Dini nikah aileden habersiz kıyılır mı,caizmidir ?

@hmet
imam nikahı aileden habersiz kıyılmaz.
Kızın babası olmadan kıyılan nikah geçersizdir.


Cevap: Dini nikah aileden habersiz kıyılır mı,caizmidir ?

Kayıtsız Üye
Yukarıdaki Nureddin Yıldız videosuna göre (kendisi şiddetle yapılmamasını tavsiye etse de) 4 mezhebe göre oğlanın babasının (velisinden/ailesinden) rızasının olmaması dini nikahın olmasına engel değildir. 4 mezhebin içindeki Hanefi mezhebine göre de kızın da babasından (velisinden/ailesinden) izinsiz evlenmesi de nikahın geçersiz olmasına engel değildir.

Okudunuz mu?  Yellendikten sonra taharet almak gerekir mi

Bu aileden habersiz nikahın geçerli olacağını gösterir. Fıkhen engel bir durum değildir. Ancak nikahın duyurulması meselesi şartı var, aileye duyurulmaması ama başkalarına ilan edilmesi de yine fıkhen o koşulları sağlamayı mümkün kılar. Ama bu ikinci durumun ayrıca incelenmesi lazım.


Acil hocam
Hocam bu gerçekkten çok acil bir durum
Bazı durunlarda büyük günah enfellenmesi için küçük günahlara başvurulur
Evleneceğim bir kız var
Bayağı sürecek evlenmemiz
Ailenin haberi olursa zaten iş kopmle biter
Artık neredeyse zina yapmak üzereyiz engellenmiyor
Bu büyük günah gayet iy biliyorum
Ama hocam durmuyir bu istek ve galip gelecek
Budurumda zina yerine dini nikah kıysak şahit bulunur fakat ailenin haberi olmaycak
Zinanın olmaması için bu konuda da taviz verilebilirmi acil cevap veriniz hocam

Okudunuz mu?  Eşimin sürekli aldattığını düşünüyorum

Muhammedhoca
Fıkhen her ne kadar bir zaruret bulunmasa da velinin rızası olması gereklidir. Nikahın ilanı şarttır. Ancak kişilerin durumlarına göre şahsen durum sorulmalıdır. Sevgili boyutunda kalmak ve aynı zamanda ! haramda olmasın diye kıyılan bir nikah genelde hüsran ile bitmekte ve maalesef çoğunlukla kız mağdur olmaktadır. Bu nedenle ailelerin özellikle haberdar olması rızalarının bulunması fitne oluşmasını engeller ve ileride meydana gelecek mağduriyetlerin önüne geçer. Resmi nikah olmadan nişanlı dahi olsalar dini nikah kıyılmaması ne olursa olsun ilerisi için en güzel tutum olacaktır. Büyüklerimizde bunu böyle belirtmişlerdir. Vesselam…

Okudunuz mu?  Aksırma (Hapşırma) Duası

kara556
Ben 21 yaşımdayım ciddi bir ilişkim var bize kalsa evleneceğiz ama öğrenciyiz bu yüzden aileler izin vermiyor biz 4 5 defa karşılıklı istimna yaptık karşılıklı yazarken bile utanıyorum. Çok pişmanım her defasında pişman oldum geri adım atmak istedim ama olmadı şuan çok fazla pişmanım ve tekrarlamaktan ve Allahtan çok korkuyorum vicdanım çok rahatsız uyuyamıyorum ne yapmalıyım lütfen yardım edin Allah affeder mi beni? Artık cehennemde değil mesele. Vicdanım çok rahatsız nankörlük yaptımm. Bu şartlarda velilerden habersiz dini nikah kıyılır mı? Teklif ettik yok denildi çünkü .Açıkça zinaya yöneldiğimizde söyleyemiyoruz.

Okudunuz mu?  Kuranı kerimi hangi halife çoğaltmıştır?

arifselim
Gizli bir nikah akdi yapılamaz bu geçerli değildir. Nikahın nasıl yapılacağı açıkça belirlenmiştir. Bu yaptığınız haramdır ve nefsine yenik düşmek sizin için bir mazeret değildir. Ailelerinizden evlilik talep etmelisiniz bu hakkınızdır ama haram bir ilişkiyi ve yakınlaşmaları sürdürmekle Allah katında çok büyük bir günah işlemiş olursunuz.

Okudunuz mu?  İstemeden günah işlemek

aileden habersiz dini nikah geçerli midir, hanefi mezhebinde göre aileden habersiz imam nikahı, dini nikah

Bu kategoride yer alan Allahümme entesselamü ve minkes-selamü tebarekte ya zel-celali vel-ikram ne demek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dini nikah aileden habersiz kıyılır mı,caizmidir ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.