Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:29
Namaz
Abone

Peygamber efendimiz sabah namazının farzında hangi sureleri okurdu?

Peygamber efendimiz sabah namazının farzında hangi sureleri okurdu?

Misafir
peygamber efedimiz(s.a.v)sabah namazının farzında hangi sureleri okurdu


Cevap: Peygamber efedimiz(sav)sabah namazının farzında hangi sureleri okur du?

Muhasibi
Değerli kardeşimiz;

Peygamber Efendimiz s.a. namazda belli ayet ve sureleri mutad olarak okumazdı.

Her gün belli sûreleri okumak mekruhtur. Ancak işinin çokluğundan bunu yapıyorsa o takdirde kerahet kalkar. Ama şu namazda şu ve şu sûrelerin, bu namazda şu ve şu sûrenin okunması vâcibdir diye bir kanaat taşıyan kimsenin her gün belirli sûreleri okuması kesinlikle mekruh sayılmıştır. Çünkü böyle bir vücub ne rivayet, ne ictihad yoluyla sabit olmuştur. (Et-Tahavî – El-İsbicabi / Alaaddin Ali.)

Okudunuz mu?  Evlendikten sonra şükür namazı

O halde her gün başka başka sûre ve âyetleri okumak çok daha uygundur ve Sünnetin ruhuyla uyum halindedir. Bilhassa imamlık yapan kimsenin buna çok dikkat etmesi gerekir. Aksi halde arkasında namaz kılan ve fıkhi bilgisi olmayan cemaat, şu vakitte şu sûre ya da âyetlerin okunmasının vâcib olduğunu sanır.

Normal Şartlarda Namazın Kıraatinin Uzunluğu Nekadar Olmalıdır, Hangi Namazlar Ve Rekâtlar İçin Hangi Uzunluktaki Kıraat Daha Efdaldir?

Sabah farzının her iki rekâtında Fâtiha’dan başka 40–50 âyet uzunluğunda birer sûre okumak uygun olur. Öğle namazı da buna yakın bir ölçüde edâ edilir. El- Asıl kitabında, öğle farzındaki kıraatin sabah farzındaki kıraatten az olması belirtilmiştir. Sahih olan da budur. Yatsı farzının her iki rekâtında Fâtiha’dan başka yirmişer âyet uzunluğunda bir sûre ya da doğrudan doğruya yirmi âyet okumak uygun olur. Akşam namazında ise her iki rekâtta de Fâtiha’dan başka kısa birer sûre okunur. Sünnet ya da müstehab olan budur. (El-Muhit / Serahsî.)

Okudunuz mu?  Kıl dönmesi ve namaz sorunu

Fukahanın çoğu, bu konuda genel kural olarak şöyle bir tespit yapmışlardır;

Eğleşik durumda sabah ve öğle farzları tıval-ı mufassal ile ikindi farzı, tıval-i evsat ile Yatsı farzını da yine böyle akşam farzını kısa sûrelerle kılmak sünnete daha uygundur. (El-Vikaye / Tacü’ş-Şeria.)

Okudunuz mu?  Namazın topluma ve bireye kazandırdıkları faydalar nelerdir?

Açıklama;

Tival-i Mufassal: Hüccurat’tan Buruc Sûresine kadar olan sûrelerdir.

Tival-i Evsat: Buruc’dan Lem Yekûn’a kadar olan sûrelerdir.

Kısalar ise: Lem Yekûn’dan Kur’ân’ın sonuna kadar olan sûrelerdir. (El-Muhit / Serahsî – El-Vikaaye / Tacü’ş-Şeri’a.)

Vitir Namazındaki Kıraate Gelince:

Yapılan sahih rivayetten Resûlullah (a.s.) efendimizin bazen "sebbih isme rabbike” "kul ya eyyühe’l kafirûn” ve "kul hu-va’l-lahu ehad” sûrelerini, bazen de başka sûre ve âyetleri okuduğu anlaşılmaktadır. Çünkü devamlı aynı sûreleri okumak, Kur’ân’ın diğer sûre ve âyetlerini namazda terk etmeye yol açar. Bu da pek uygun değildir.

Okudunuz mu?  Namaz rekatları ve okunacak dualar

O halde müstehab olarak belirtilen ölçüde kıraate devam etmek en uygun olanıdır. Daha fazla okunması, yalnız başına kılan kimse için uygun olursa da imamlık görevini yürüten için değil. Çünkü cemaati sıkmak doğru değildir. (Tahavî.)

Sabah namazında ise birinci rekâttaki kıraati ikinciye nispetle uzun tutmak sünnettir. Bunda icma’ vaki olmuştur. Hatta İmam Muhammed, her namazda birinci rekâttaki kıraati ikinciye nispetle; uzun tutmayı müstehab kabul etmiştir. Fetva da buna göredir. (Mi’racü’d-Diraye – Fetavâ-yi Hindiyye.)

Bayram ve cuma namazlarında da buna benzer farklı görüşler vardır. İmam Muhammed bu namazlarda da aynı şeyin müstehab olduğunu söylemiştir.

Okudunuz mu?  Şafi mezhebi namaz rekatları

Ancak Aradaki Fark Ne Kadar Olmalıdır?

Fukahanın çoğuna göre, üçte iki oranında olmalıdır. Yani birinci rekâtta okunan sûre veya âyetler ikinci rekattakine nisbetle iki misline yaklaşmalıdır.


Cevap: Peygamber efedimiz(sav)sabah namazının farzında hangi sureleri okur du?

Muhasibi
Tahavi’ye göre birinci rekâtta otuz âyet, ikincisinde on âyet okumak uygun olur. İkinciyi yirmiye de çıkarmakta, bir sakınca yoktur. Daha uygun olanı da budur. Fetva daha çok bu ölçüye göre verilmiştir.

Ama kıraat hükmüne göre konuyu bağlayacak olursak:

Birincide en uzun sûreyi, ikincide de en kısa sûreyi okumakta bir beis yoktur. Çünkü farz ve vâcib olan kıraat yerine getirilmiştir, yukarıda belirtilen oran, daha uygun ve daha iyi olanıdır.

Okudunuz mu?  Geç kalınan sabah namazı niyeti

İkinci rekâtta kıraati birinciden üç ya da fazla âyet uzun okumanın mekruh olduğu, bu nispetten azının ise mekruh olmadığı El-hulasa kitabında belirtilmiştir. Umum için bu güzel bir fetva ve kolay bir yoldur.

Hidâye sahibi EI-Merğînâni’ye göre: İki rekâttaki kıraatin uzunluk ve kısalığı âyet sayısıyla değil kelime sayısıyladır. Ancak âyetler aynı ölçüde olursa, âyet sayısıyla itibar edilir. (Et-Tebyin / Zeylaî )

Hz. Hüseyin diyor ki:

«Horasan’a savaşa gittiğimizde beraberemizde en az 300 sahabe bulunuyordu. Onlardan kimi bize namaz kıldırırken Fâtiha’yı ve herhangi sûreden bir âyet okumakla yetinirdi.»

Okudunuz mu?  Namaz kılarken çok terliyorum

Yapılan sahih rivayete göre;

İbn Abbas (R.A.) namaz kıldırdığında birinci ve ikinci rekâtlarda Fatiha ile Bakara’dan birer âyet okudu.» (Dare-Kutni : İsnad-i kaviy ile…)

Abdullah bin Sâib (R.A.) diyor ki:

«Resûlullah (A.S.) Efendimiz sabah namazında El-Mu’minûn sûresini okudu. Musa ile Harun bölümüne gelince veya İsa’dan bahseden kısma gelince kendisini bir ürperti aldı ve rükû’a vardı.»

Hazreti Ömer (R.A.) namaz kıldırırken birinci rekâtta Bakara sûresinden 120 âyet okuyup rûku’a vardı. İkinci rekâtta Mesaniden (ayet sayısı yüzden az olan surelerden) bir sûre okumakla yetindi.

Okudunuz mu?  Köpek tüylü çamaşır diğerleri ile yıkanır mı

El-Ahnef birinci rekâtta Kehf sûresini, ikinci rekâtta Yunus ya da Yusuf sûresini okudu.

İbn Mes’ud (R.A.) birinci rekâtta Enfalden 40 âyet, ikinci rekâtta mufassal’dan bir sûre okumakla yetindi.

İbn Kayyım diyor ki:

«Resûlullah (A.S.) Efendimiz namaz kıldırdığında birinci rekâtta Fatiha ve başka bir sûre okur, ikinci rekâtta de böyle yapar, ancak bazen uzun okur, bazen seferi hallerde kısa, çoğu kez de orta uzunlukta okurdu.»

Fıkhü’s-Sünne’nin tespitine göre:

Resûlullah (A.S.) Efendimizin bazen her iki rekâtta "Kaf” sûresini okuduğu, bazen "Rum” sûresini, bazen "İzâ’ş-Şemsu Küvvirat” sûresini, bazen "Zilzal” sûresini okuduğu vâkidir. İki rekâtı "Muavvizeteyn” ile kıldırdığı da olmuştur. Bunu daha çok yolculuk halinde yapardı.

Okudunuz mu?  Bir namaz vaktini cenabet geçirenin ateşten gömlek giydiği doğru mudur?

(Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/268-275.)

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet


Cevap: Peygamber efedimiz(sav)sabah namazının farzında hangi sureleri okur du?

Ufkuaçık
Sahabelerin kıldığı namaz ile bizim kıldığımız namaz arasında bazı farklılıklar vardır ki o da sünnete uygun olarak kıraatte uzun sure veya ayet okumalarıdır.Şimdi ki mslümanlar bunu yapmıyorlar.Yine sahabelerin zamanında teravih namazları hatimli kılındığını bir yerde okumuştum.

Demek istediğim şudur ki, çabuk geçiştirilen namaz pek uygun olmasa da ahir zaman ümmeti için diğer geçmiş ümmetlere nazaran hiç namaz kılmamaktan daha hayırlı olmaktadır.

Paylaşımlarınız için Allah sizden razı olsun diyorum…

Okudunuz mu?  Adetli kadın namaz kılabilir mi?

sabah namazının farzında okunan sureler, sabah namazında hangi dualar okunur, sabah namazının farzinda hangi sure okunur

Bu kategoride yer alan Kağıda bakarak namaz kılınır mı ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamber efendimiz sabah namazının farzında hangi sureleri okurdu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.