Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:22
missa2
Abone

Camide müezzinin görevleri nelerdir

Camide müezzinin görevleri nelerdir

Kayıtsız Üye
Camide müezzinin görevleri nelerdir bilgi verir misiniz


Cevap: camide müezzinin görevleri nelerdir

ebuturab
Kısaca Müezzin Kayyımın görevleri:

Müezzin camide ezan okur, Kamet eder, Camiyi açar ve kapatır, Cami temizliğine dikkat eder, Kuran okur, imam yoksa namaz kıldırır.

Okudunuz mu?  Ameliyat oldum yıkanmama gerekir ama ihtilam oldum ne yapmalıyım nasıl yıkanmalıyım?

Yorum: Camide müezzinin görevleri nelerdir

Kayıtsız Üye
süper,ödevime çok yardımcı oldu Cok iyi saolun çok işime yaradı


Yorum: Camide müezzinin görevleri nelerdir

Kayıtsız Üye
İslâm’da şerefli hizmetlerden biri de şüphesiz ki müezzinliktir. İnsanları Allah’a ibâdete çağıran kimsenin sözünden daha güzel söz mü vardır? Günde beş vakit minareye ya da yüksekçe bir yere çıkıp Allah’tan başka ilâh olmadığını, Hazreti Muhammed’in Allah’ın kulu ve resulü bulunduğunu ilân edip mü’minleri namaza ve kurtuluşa dâvet etmek kadar güzel amel ne olabilir? Cenâb-ı Hak bu bahtiyarlığı dilediği kullarına ihsan eder.


bu şerefli görevi yürüten kimsede bir takım vasıfların olması, hizmetin şeref ve yüceliğiyle uyum sağlaması sünnettir :

1 — Kıbleyi iyice belirleyen ve namaz vakitlerini her gün ayarlayabilen bir kimse olması,
2 — Aklı başında olması
3 — İyi bir insan, günahlardan kendisini korumasını bilmesi ve tatbik etmesi
4 — Resûlullah (A.S.) Efendimizin sünnetini bilmesi. (Fetavâ-yi Kaadıhan – En Nihâye.)
5 — Ağırbaşlı, nezih ve nezaketli bulunması,
6 — Cemaatini iyi tanıması, cemaate gelemeyenleri tespit edip kırıcı ve üzücü bir söz ve davranış ortaya koymaksızın onları cemaate katılmaya teşvik etmesi, (El-Kınye.)
7 — Vakitleri iyi kollaması ve devamlılık göstermesi, meşru’ bir mazereti olmadığında bu şerefli göreve herkesten önce koşması,
8 — Görevi -mümkünse- Allah rızası için yapması, buna karşılık bir ücret talep etmemesi,
«Sırf Allah rızasını isteyerek ücretsiz müezzinlik yapan kimse, kanına bulanmış şehîd gibidir, kabrinde kurtlanıp çürümez.» Buyuran Resûlullah (A.S.) Efendimiz, müezzini bu sıfatıyla şehitler mertebesine yükseltmiş, yani büyük sevap ve üstün mazhariyetler vadetmiştir.
9 — Güç getirebiliyorsa hem imamlık hem müezzinlik görevini beraber yürütmesi, (Mi’racü’d-Dirayye.)
10 — Mümkünse eğleşik bulunması, (yolculuk halinde bulunan kimsenin de ezan okuması caizdir, ancak eğleşik olması daha uygundur)
11— Ezan ve ikameti aynı şahsın yerine getirmesi, Müezzin ezan okuduktan sonra bir tarafa ayrılıp cami’de hazır olmazsa, o takdirde başka birinin ikamet getirmesi caiz olur. Ama kendisi hazır olur da müsaade etmeden başkası ikamet getirirse, bu hususta kerahet olduğu görüşü ağırlık kazanmıştır. O halde müezzinden müsaade almadan rasgele kimselerin kalkıp ikamet getirmesi mekruhtur. (El-Muhit : Badiyüddin Sarahsı.)
12 — Ergen olması, Henüz ergen olmamış ama aklı başında bulunan ve temyiz çağına giren çocuğun okuduğu ezan sahihtir, bunda kerahet görülmemiştir. Mezhebin zahir rivayeti bu anlamdadır. Ama ergen kimsenin okuması eftaldır.


müezzinin görevleri, müezzinin görevleri nelerdir, müezzin görevleri

Bu kategoride yer alan Sevdiğim İnsan Bana Yaklaşamıyor, Kısmet Bağlama Büyüsü Nasıl Bozulur ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Camide müezzinin görevleri nelerdir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.