Anasayfa
1 Kasım 2022, 22:27
missa04
Abone

Cuma namazında müezzinin okuması gerekenler nelerdir

Cuma namazında müezzinin okuması gerekenler nelerdir

Kayıtsız Üye
Cuma namazında müezzinin okuması gerekenler nelerdir yardımlarınız için teşekkürler


Cevap: cuma namazında müezzinin okuması gerekenler nelerdir

Muhammed
Cuma günü müezzin şunları okur.
Bu konuda her Müslüman erkeğin üzerine kılması farz olan Cuma Namazının Müezzinliği nasıl yapılır? Sorusunun cevabını detaylı bir şekilde vereceğiz.

Şimdi sizlere Cuma namazında müezzinliğinin nasıl yapılacağını detaylı bir şekilde maddeler halinde anlatalım.

1. Öncelikle Müezzin cuma namazının vaktinden yarım saat, kır beş dakika kadar önce sela okur. Bu konu hakkında geniş bilgiye Selanın okunuşu ve anlamı başlıklı konuda ulaşabilirsiniz. Daha sonra namaz vaktine kadar beklenir ve bu esnada imam sohbet vermektedir. Müezzin ise yerinde hem sohbeti dinler, hemde ibadeti aksatacak bir durum olmaması için cami düzenini kontrol eder.

Okudunuz mu?  Şİa'da sahabe'ye sövgü ve lanet

2. Müezzin öğlen namazı vakti, dolayısı ile cuma namazının vakti gelince Cuma ezanını okur ve daha sonra ezan duasını yapar. Bu işlem normal bir ezan ve duasından hiç bir farkı yoktur. Daha sonra ise mikrofon ile veya mikrofonsuz ”Salati sünnetil Cum’a, Allahümme Salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali Muhammed” diye anons yapar. Bu duanın Arapça metni aşağıda yer almaktadır.
Cuma namazında müezzinin okuması gerekenler nelerdir

Okudunuz mu?  Günahlarımı Herkese anlattım. Ne Yapmam Gerek ?

3. Daha sonra Cumanın dört rekatlık ilk sünneti kılınır ve sonra imamında sünneti bitirmesinin hemen ardından her cuma dinlemekte olduğumuz şu ayeti kerime okunur.
Cuma namazında müezzinin okuması gerekenler nelerdir

Sonrasında ise ardından müezzin sesli olarak,”Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali Muhammed” diye salavat ı şerif getirir. Bu esnada ise imam hutbe vermek üzere minbere çıkmaktadır.

Okudunuz mu?  Mehdi (a.s) kaç yaşında dünyaya zuhür edecektir?

4. İmam minbere çıktıktan sonra yerine oturur ve müezzin ayağa kalkarak sadece cami içerisinde ki cemaatin duyacağı şekilde ezan okur. Bu ezanın akabinde imam hutbe vermek için ayağa kalkar, bu esnada müezzin ise oturur.

5. İmam hutbeyi bitince, müezzin ayağa kalkarak kamet getirir ve daha conra Cuma namazının iki rekatlık farzı kılınır.

Okudunuz mu?  Kuranda recm yok neden islamda recm var deniyor?

6. Cuma namazının Farzı bittikten sonra müezzin her farz namazın sonrasında okunmakta olan ”Allahümme entes selâmü" duası okunur. Aşağıdaki resimde bu dua yer almaktadır.
Cuma namazında müezzinin okuması gerekenler nelerdir

7. Ardından kılınması gereken diğer namazlar kılınır (Cuma namazının dört rekat son sünneti, dört rekatZuhri ahir namazı ve öğlen namazının iki rekat son sünneti). Sonra ise Müezzin her zaman yapılan namaz Tesbihatında ki gibi tesbihat ve dualara devam eder. Eğer normal bir vakitte yapılan Müezzinlik hakkında yeterli bilginiz yok ise Müezzinlik Nasıl Yapılır? başlıklı konuya başvurabilirsiniz.

Okudunuz mu?  Kısasa Kısas

Müezzinlikte aynı imamlık gibi İslam dininde önemli görevlerden biridir. Yüce Mevlamız yapacağınız bu güzel görevi hakkınızda hayırlı eylesin.


Cevap: cuma namazında müezzinin okuması gerekenler nelerdir

NuN
Cuma müezzinliğinin diğer namazların müezzinliğinden bir farkı yoktur, sadece salavat ayeti okunur ve fazladan bir ezan

Okudunuz mu?  İnsanlar benimle dalga geçiyor ne yapmalıyım ?

cuma namazında müezzinin görevi, cuma namazında müezzinin görevleri, cuma namazında müezzinlik

Bu kategoride yer alan Cuma hutbesi nasıl okunuyor başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cuma namazında müezzinin okuması gerekenler nelerdir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.