Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:36
Kuran Meali
Yönetici

FUSSİLET SURESİ Hakkında Bilgi

FUSSİLET SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
FUSSİLET SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


3. ayette geçen "Fussilet" kelimesinden dolayı bu ismi almıştır. Fussilet kelimesi, bir şeyi açıklamak, iki şeyi birbirinden ayırmak, detaylandırmak gibi anlamlara gelen "fassale" fiilinin meçhulüdür. Söz konusu ayette Fussilet suresinin anlamı, "düşünen ve bilen bir topluluk için, ayetleri okunsun ve anlaşılsın diye Arapça olarak ayrıntılı bir şekilde açıklanan" demektir. Bu sureye ayrıca Secde, Hâ-Mîm ve Mesâbih gibi isimler de verilmiştir. 54 ayetten oluşan sure, Mekke’de, Mü’min suresinden sonra inmiştir inmiştir. Mushaftaki resmi sırası itibarıyla 41., iniş sırasına göre ise 61. suredir.

Okudunuz mu?  Kalem suresi son iki ayeti meali ve açıklaması

Surenin temel konuları

Kur’an-ı Kerim’in Allah tarafından indirilmesi.
Evrenin yaratılması.
Âd ve Semud Kavimlerinin durumları.
İnanmayanların dünya ve ahiretteki durumları.
Kur’an-ı Kerim’in müdafaası.
İnsanın bazı yaratılış özellikleri.

Surenin temel mesajları

İnsanlara müjdeleyici ve uyarıcı olan Kur’an-ı Kerim Yüce Allah tarafından indirilmiş, ayetleri etraflı bir şekilde açıklanmıştır. Bu öyle bir kitaptır ki, Arapça indirilmesi insanların Allah’ın mesajını anlamalarını kolaylaştırmıştır.

Okudunuz mu?  İlim Ayetleri

Peygamber efendimiz de bir insandır. Onun görevi Allah’tan aldığı mesajı insanlara ulaştırmaktır. Bu mesajı reddedenler, kalplerini ve idraklerini hakikate kapatmışlardır.

Dağları, insanların rızıklarını Allah yaratmıştır.

Başlangıçta bir duman halinde olan gökyüzünü yaratmış, sonra o gökyüzünü güzel bir şekilde düzenlemiştir.

Hem gökyüzü hem de yeryüzü, yüce Allah’a "isteyerek" itaat etmiştir.

Okudunuz mu?  ŞÛRÂ SURESİ Hakkında Bilgi

Yüce Allah, Âd ve Semud kavimlerine peygamberler göndermiş, fakat onlar bu peygamberleri yalanlamışlardır.

Allah insanlara kendi içlerinden, kendilerinden bir farkı olmayan, onların yakından bilip tanıdıkları kimseleri peygamber olarak göndermektedir. Allah, her kavme bu şekilde kendi içlerinden birisini göndermiş, hiçbir kavme elçi olarak melek göndermemiştir.

Hiçbir toplum sahip olduğu maddi güç ve medeniyetle övünerek doğru yoldan ayrılmamalıdır. Sahip oldukları maddi güç nedeniyle kendilerini müstağni zanneden toplumlar çöküş sürecine girerler ve zelil olurlar.

Okudunuz mu?  Örtünme hakkında ayetler

Allah’ın ayetlerini inkâr edenler, kıyamette perişan olurlar. Kulakları, gözleri ve derileri de dahil olmak üzere tüm uzuvları kendi aleyhlerine şahitlik eder.

Allah her şeyden haberdardır. Onun insanın yaptıklarından haberdar olmadığını zannetmek ve bundan gafil olmak büyük bir hüsrandır.

İnsan arkadaşlarını seçmede çok dikkatli olmalıdır. Çünkü kötü arkadaşlık ortamı, insanların birbirlerini kötü yolda desteklemeleri ve yapılan yanlışlıkları görememelerine yol açmaktadır.

Okudunuz mu?  Hüküm Allahındır ile ilgili ayetler

İnkar edenler Allah’ın düşmanıdır ve onlar Cehennem’de ebedi kalacaklardır.

İnsanı doğru yoldan saptıran sadece Cinler ve Şeytanlar değildir; kendi hemcinsleri de insanoğlunun sapkınlığında büyük bir pay sahibidir.

Allah’a inanan ve doğru yolda ilerleyen insanların üzerine melekler inerler ve onlara yardımcı olurlar. İyi insanların dostları meleklerdir.

Allah’a inanmak, Müslüman olmak ve iyi işler yapmak en büyük erdemdir.

İyilik ile kötülük bir değildir. Kötü bir tavırla karşılaşan bir Müslüman, iyilik ile karşılık vermeye gayret etmelidir. Kötü tavırların iyilikle karşılanması, muhatabın dostluğuna ve sevgisine yol açacaktır. Kötülüğün üzerine kötülükle gidilmez.

Okudunuz mu?  Rahmet ile ilgili ayetler

İnsanın aklına zaman zaman kötü düşünceler gelebilir. Bunları Şeytan’dan bilerek derhal Allah’a sığınmak gerekir.

Allah mutlak ilim sahibidir. Külli ve cüz’i olan her şeyi bilir. Hiçbir şey onun bilgisi dışına çıkamaz.

İnsan hayır ve zararın Allah’tan geldiğine, O’nun dilemesi ve izniyle gerçekleştiğine inanmalıdır.

Hasenat programından alınmıştır.

Okudunuz mu?  Yardım ile ilgili ayetler

Cevap: FUSSİLET SURESİ Hakkında Bilgi

yasemin
Surenin ana teması iman ve inkarın tabiatıdır. Sure Ha-mim ailesinin bir üyesidir. Mukatta harfleri ile başlar . Sure ; indiği kritik ve zor zamanın gündemien uygun olarak inkarda direnenlere karşı uyarı ve tehditler içerir. Önyargı , aklın atıldığı kör kuyudur . Gören göz görmez , işiten kulak duymaz olur .(4-5)

İnsan bu cihana sahip olmakiçin değil şahit olmak için gelmiştir . Allah insanı hem kendi benliğine şahit kılmış , hem de kendi Zatına şahit kılmıştır .İnsan eğer bu tanıklığı hakkıyla yapmazsa , ozaman insanın kendi organları , kendi gözleri ve kulakları , kendi derisi aleyhinde şahitlik yapacaktır (19-22). Artık ateş onların meskeni olmuştur .(24)

Okudunuz mu?  MUTAFFİFİN SURESİ Hakkında Bilgi

Yorum: FUSSİLET SURESİ Hakkında Bilgi

Kayıtsız Üye
Hocam evlatlarımızın hayırlı olması bizim elimizde mi çünkü diyor ya her çocuk islam üzere doğar anne babası onu yahudi ve hıristiyan yapar


Yorum: FUSSİLET SURESİ Hakkında Bilgi

arifselim
İslamı kabul etmeye ve Allah’ı tanıyıp itaat etmeye yatkın, elverişli ve tabiatı buna müsait olarak yaratılır denilmiştir. Anne ve babalara düşen onları İslam dini ve ahlakı ile yetiştirmeye çalışmaktır. Daha sonra hidayeti verecek olan Allah’tır. Bazı peygamberlerin eşleri ve evlatları bile iman etmemiştir. Ama onlar vazifelerini ailelerine karşı yapmışlardır.

Okudunuz mu?  Kötü alışkanlıklarla ilgili Ayet Mealleri verirmisiniz

fussilet suresi hakkında bilgi, fussilet, fussilet suresi ne anlatıyor

Bu kategoride yer alan İNŞİRAH SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

FUSSİLET SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.