Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:36
Kuran Meali
Yönetici

ASR SURESİ Hakkında Bilgi

ASR SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
ASR SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure adını, birinci ayette geçen ve "zaman, çağ, ikindi vakti" gibi anlamlara gelen "asr" kelimesinden almıştır. "Asr" bir zaman dilimidir. Surede asra yemin edildiği için bu isimle anılmaktadır. 3. ayetten oluşan Asr suresi, Mekke’de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 103., nüzul sırasına göre ise 13. suredir.

Surenin temel konuları

İnsanın ziyanda olduğu,
İman ve amelin kurtuluş için şart olması,
Hakkın ve sabrın tavsiye edilmesi.

Surenin temel mesajları

Yüce Allah, asra yani içinde insan ömrünün sona erdiği zamana ve bu zamanda bulunan çeşitli şeylere, Allah’ın kudretini ve hikmetini gösteren ibretlere yemin ederek, dört özelliği taşıyanların dışında bütün insanların ziyanda ve hüsranda olduğunu belirtmiştir. Bu dört özellik; iman, iyi amel, hakkı tavsiye ve sabra sarılmaktır. Bu dört şey, faziletin esasları ve dinin temelidir.

Surede insanın ziyan içerisinde olduğu açıklanmaktadır. Zamanını ve sahip olduğu imkânları değerlendirememesi, insanoğlunun en büyük eksikliklerinden birisidir. Bu eksiklik, hesap gününde pişmanlığa sebep olacak, insan yapamadıklarından dolayı hüsranda olduğunu anlayacaktır.

Okudunuz mu?  Aldanmak - Aldatmak hakkında ayetler

İnsanın kurtulması için iman ile birlikte amel de gereklidir. Sadece iman insanın kurtuluşu için yetmemektedir. Aynı zamanda ibadetler ve iyi amellerle de bu imanın desteklenmesi gerekmektedir.
İnsanların birbirlerine hakkı tavsiye etmeleri gerekmektedir. Bu aynı zamanda iyiliği emir ve kötülükten sakındırma prensibini de ifade etmektedir. Sabır da insanın dünyada karşılaşacağı zorlukları yenebilmesi için gereklidir.

Hasenat Programından alınmıştır.


Cevap: ASR SURESİ Hakkında Bilgi

@n@n@s
Allah razı olsun çok güzel bilgiler paylaştınız


Cevap: ASR SURESİ Hakkında Bilgi

Muhammed
asr suresi ile ilgili bilgiler

ASR SÛRESİ: 103

İndiği Yer : Mekke

İniş Sırası : 13

Âyet sayısı : 3

Nüzulü

Mushaftaki sıralamada yüz üçüncü, iniş sırasına göre on üçüncü sûredir. İnşirah sûresinden sonra, Âdiyât sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Medine’de indiğine dair rivayet de vardır.[1]

Adı

Sûre adını birinci âyette geçen ve "zaman, çağ, ikindi vakti" gibi anlamlara gelen "asr" kelimesinden almıştır.[2]

Konusu

Sûrede insanı ebedî hüsrandan kurtaracak yollar bildirilmektedir. [3]

Fazileti

Ashab-ı Kiram’dan iki kişinin karşılaştıkları zaman biri diğerine Asr sûresini okumadan ve ardından selâm vermeden ayrılmadıkları rivayet edilir. [4]

Okudunuz mu?  HAŞR SURESİ Hakkında Bilgi

Meali

Rahman ve rahîm olan Allah’ın adıyla… 1. Asra yemin ederim ki, 2. İnsan gerçekten ziyandadır. 3. Ancak iman edip iyi işler yapanlar, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler başkadır. [5]

Tefsiri

1-3. "Asr" (asır) kelimesi isim olarak "mutlak zaman, içinde bulunulan zaman,kam (80 veya 100 yıllık zaman dilimi), gece, sabah, akşam, ikindi vakti, ikindi namazı, bir neslin veya bir hükümdarın, bir peygamberin yaşadığı zaman dilimi, bir dinin yaşandığı dönem" gibi mânalarda kullanılır. Müfessirler burada zikredilen "asr" kelimesini ikindi vakti, ikindi namazı, mutlak zaman, Hz. Muham-med’in asrı ve âhir zaman gibi farklı şekillerde tefsir etmişlerdir. Bize göre bunlar içinde sûrenin içeriğine ve mesajına en uygun düşeni "mutlak zaman" anlamıdır. Buna göre sûrenin başında zamana yemin edilerek onun insan hayatındaki yerine ve önemine dikkat çekilmiştir. Çünkü zaman Allah Teâlâ’nm yaratma, yönetme, yok etme, rızk verme, alçaltma, yüceltme gibi kendi varlığım ve sonsuz kudretini gösteren fiillerinin tecelli ettiği bir varlık şartı olması yanında, insan bakımından da hayatını içinde geçirdiği ve her türlü eylemlerini gerçekleştirebildiği bir imkân ve fırsatlar alanıdır. Yüce Allah böyle kıymetli bir gerçeklik ve imkân üzerine yemin ederek zamanın önemine dikkat çekmiş; onu iyi değerlendirmeyen insanın sonunun, 2. âyetteki deyimiyle "hüsran" (ziyan) olacağını hatırlatmıştır. Burada "zi-yan"la âhiret azabı kastedilmiştir. Çünkü zamanı ve ömrü boşa geçirmiş insan için en büyük ziyan odur. [6] Sûrede bu ziyandan ancak şu dört özelliğe sahip olanların kurtulacağı ifade edilmiştir:

Okudunuz mu?  Kulluk Hakkındaki Ayetler

a) Samimi bir şekilde iman etmek. [7]

b) İyi İşler yapmak, yani din, akıl ve vicdanın emrettiklerini yerine getirmek, yasakladıklarından kaçınmak;

c) Hakkı tavsiye etmek;

d) Sabrı tavsiye etmek.

İkinci şıktaki "iyi işler"in içinde hakkı ve sabrı tavsiye etmek de vardır; fakat bunlar, hem bireyin erdemini ve hemcinslerine karşı sorumluluk bilincini yansıttığı hem de bireyi aşarak toplumsal yararlar doğurduğu için önemi dolayısıyla aynca zikredilmiştir. [8] Hakkı ve sabrı tavsiye buyruğunda, bu görevlere kişinin öncelikle kendisinin uyması gerektiği anlamının da bulunduğu kuşkusuzdur. Bu husus, her akıl ve iz’an sahibi tarafından kolayca anlaşılıp benimsenecek kadar açık olduğu için âyette bunun özellikle belirtilmesine gerek görülmediği anlaşılmaktadır.

Okudunuz mu?  Çalışmak Hakkındaki Ayetler

Âyetteki hakkı ve sabn tavsiye, eğitimin önemine ve mahiyetinin nasıl olması, amacının ne olması gerektiğine de ışık tutmaktadır. Çünkü her eğitim faaliyeti sonuçta bir tavsiye yani nasihat ve irşaddır. Doğru bir eğitim faaliyetinin amacı İse insanlara inançta, bilgide ve ahlâkta hakkı yani gerçeği ve doğruyu aktarmak; bunun yanında hayatın çeşitli şartları, maddî ve manevî zorluklar, saptırıcı duygular, hata ve suç sebepleri karşısında da kişiye sabır ve dayanıklılık aşılamaktır. Hakkı ve sabrı tavsiye, toplumsal hayat ve birlikte yaşamanın getirdiği bütün ahlâkî görevleri İçine alan geniş kapsamlı bir görevdir. Hakkın karşıtı bâtıldır; bâtıl İse inanç ve bilgide asılsızlık ve yanlışlığı, ahlâkta kötülüğü içine alan bir kavramdır. Aynca hak, adaletle de yakından ilişkilidir. Bu açıdan âyette insanların âdil olmaları ve adalet düzeninin, yani herkesin hakkına razı olduğu ve herkesin hakkının korunduğu bir toplumsal düzenin kurulmasına katkıda bulunmaları gerektiği de anlatılmaktadır. Sonuçta kul, sûrede sıralanan dört ilkeden iman ve sâlih amel sayesinde Allah’ın hakkını, hakkı ve sabn tavsiye ile de kulların hakkını yerine Ödemiş olur.

Okudunuz mu?  Semud Kavmi ile ilgili ayetler

Görüldüğü gibi Asr sûresi en kısa sûrelerinden biri olmakla birlikte Kur’an’ı Kerim1 deki bütün dinî ve ahlâkî yükümlülüklerin, öğütlerin özü sayılmaya değer bir anlam zenginliğine sahiptir. Bu sebeple İmam Şafiî’nin sûre hakkında, "Şayet Kur’an’da başka bir şey nazil olmasaydı, şu pek kısa sûre bile insanlara yeterdi. Bu sûre Kur’an’ın bütün İlimlerini kucaklıyor" dediği nakledilmiştir. [9] Mehmet Akif Er-soy’un deyişiyle:

Halikın nâ-mütenâhî adı var en başı Hak

Ne büyük şey kul için hakkı tutup kaldırmak

Hani ashâb-ı kiram ayrılalım derlerken

Mutlaka sûre-i ve’1-asr’ı okumuş bu neden?

Çünkü meknûn o büyük sûrede esrâr-ı felah

Başta imân-ı hakîkî geliyor sonra salâh

Sonra hak sonra sebat: İşte kuzum insanlık

Okudunuz mu?  MÜRSELÂT SURESİ Hakkında Bilgi

Dördü birleşti mi yoktur sana hüsran artık


Cevap: ASR SURESİ Hakkında Bilgi

yasemin
İnsan nefsinin 7 mertebesinin olduğunu , bu mertebelerinde , bu süre içinde olduğunu , okumuştum daha önce , ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum ama 🙂


mum
Asr suresi ile ilgili bilgiler

ASR SURESİ
Surenin İsmi:
Bu sure ilk ayetinde "Asr"a yemin edildiği için "Asr" suresi olarak isimlendirilmiştir. "Andolsun asra ki, muhakkak insan kafi bir ziyandadır." "Asr" zamandır. Sevinçten üzüntüden, sağlıktan hastalıktan, zenginlikten fakirlikten, izzetten her türlü hadisenin içinde gerçekleştiği yıl, ay, gün, saat gibi devrelere bölünebilen zamanı gösterir.

Surenin Muhtevası:
Mekke’de inen bu sure İslâm’ın temel özelliklerini ve toplum hayatına yönelik prensiplerini açıklıyor. Dört vasıfla vasıflananlar hariç, her insanın hüsranda olduğuna dair Allah Tealâ asra yemin ediyor. Bu dört vasıf şunlardır: İman, salih amel, başkalarına hakkı ve sabrı tavsiye.


yusuf_y
Asr sûresi, Mekke-i mükerremede nâzil oldu (indi). Üç âyettir. Sûrede insanların zararda oldukları, bu kötü durumdan kimlerin kurtulacakları haber veriliyor. (Taberî, İbn-i Abbâs)

Asr sûresinde meâlen buyruldu ki:

Okudunuz mu?  AHZÂB SURESİ Hakkında Bilgi

Asra yemin olsun ki, muhakkak insan (ömrünü yalnız geçici dünyâ isteklerine kavuşmak için harcadığından) büyük bir (zarar ve) ziyândadır. Ancak îmân edenlerle, sâlih (iyi işler) amel yapanlar, birbirlerine hakkı, (inanılması ve yapılması lâzım olan şeyleri ve ibâdetleri yapmak, günâhlardan sakınmak husûsunda) sabrı tavsiye edenler böyle değil (onlar zararda ve ziyânda değildirler). (Âyet: 1-3)

Kim Asr sûresini okursa, Allahü teâlâ onun günahlarını affeder. Hakkı ve sabrı tavsiye edenlerden olur. (Hadîs-i şerîf-Envâr-ut-Tenzîl ve Esrâr-üt-Te’vîl)

Kur’ân-ı kerîmde başka hiç bir sûre nâzil olmasaydı, inmeseydi şu pek kısa olan Asr sûresi bile, insanların dünyâ ve âhiret seâdetlerini te’mine yeter. Bu sûre, Kur’ân-ı kerîmin bütün ilimlerini içine alır.[B][B][B]


seyit gazi
bir çok yerde Allah avc bir şeye yemin ettiği zaman; üzerine yemin edilen şeyin, sonrasında gelenin delili olduğunu söylenmiştir. kıyamet gününe ve kendini kınayıp duran nefse andolsun ki buyrulduktan sonra, yeniden yaradılış anlatılır zira kıyametin ve yeniden yaradılışın delili insanın kendini kınaması ve içindeki vicdandır. yine yıldızların yerlerine yemin ettikten sonra; Allah avc : o elbette kerim olan kuran dır buyurur. yıldızlar ise yerlerinin sabit olmaları, geceleri zorlu yolculuklarda yön göstermeleri, yolunu aydınlatmaları, onlara baktığın zaman baktıkca derinleşmeleri ve kibire kapılınmadığı, aksine insanın küçüklüğünü idrak ettiği gibi hususlarla kur an ı kerime örneklik gösterir. yine asr sure i celilesinde de, Allah avc zaman a yemin etmiştir ve insanlığın hüsranda olduğu hususunda bizleri uyarmıştır. peki bir şeyin hüsran olup olmadığını ne gösterir ? zaman… bazen bir şey yaparsınız, hayır bir iş yaptığınızı zannedersiniz, şeytan amellerinizi süslü göstermiş kendinizi kandırmışınızdır, aradan seneler geçer bir ömür geçer hatta daha fazlası geçer, bir bakmışsınız ki; hayatınızın hatasını yapmışınız. yine alimler asr ı ikindi vaktine benzetmişler. ömrümüzün ikindisinde olduğumuzu söylemişler. hele bir esnaf ikindin olurda eve götürmesi gereken nafakayı götüremeyince veya o gün toplaması gereken parayı toplayamayınca telaşlanır, akşam vaktine kadar eve götüreceği nafakayı veya toplayacağı parayı temin etmeye çalışır; bizimde ömrümüzün ikindisinde olduğumuzu ve ahirete götüreceğimiz amelleri toparlamamızı tavsiye etmişlerdir. yine imam razı vaktin nasıl geçtiğini, pazarda bir buz satıcısının buz satarken halka : ne olur bu adama merhamet edin, tüm sermayesi gözünün önünde eriyip giden malını alın, diye seslenmesini duyunca anladığını, ömrümüzün de gözümüzün önünde eriyip gittiğini söylemiştir.

Okudunuz mu?  Şuara suresi 83. ayet: Rabbim! Bana hikmet ver ve beni iyiler arasına kat.

sonrasında biz amel imandan mıdır tartışa duralım, amelsiz namazsız kurtuluşa erebileceğimizi ümit edelim, Allah avc üzerine birbirlerine hakkı tavsiye edenlerin ve birbirlerine sabrı tavsiye edenlerin hüsrandan kurtulacağını ikaz etmiştir. burada atlanmaması gereken bir husus daha vardır ki; iman etmeyince amelin bir anlamı olmamaktadır. amel etmeyince de hakkı tavsiye etmenin bir anlamı olmayacaktır. aslında yapılmadan söylenen şeylerden bir bereket görülmez. çocuğunuza on kere dişlerini fırçalamasını söylersiniz dişlerini fırçalamaz, sizi iki kere dişinizi fırçalarken görürse, elinden diş fırçasını alamazsınız, herkesin diş fırçasını birbirine katıp karıştırdığını görürsünüz. ayrıca yapılmayan şeylerin tavsiye edilmesi bunlar zaten yapılacak şeyler değil konuşulsa da olacak şeyler zannına, ve tavsiyelerin sulanmasına sebep olabilecektir. tam olarak bağlamı bununla uyuşmayacak olsa da, Allah avc : neden yapmadığınız şeyleri söylüyorsunuz, buyurmuştur. yine sıdk; vakia hakkında doğru bilgiye sahip olma, hak ise vakia hükmüne uygun olan anlamına gelir. yani müslümanın yaşadığı ortamı inandırdığı değerler doğrultusunda dönüştürmesiyle ortaya çıkar ve bu durumda hak ehli olunur ve sonrasında birbirlerine sabrı tavsiye ederler buyurulmaktadır. hakkı bilmeyen birisine sabrı tavsiye ederseniz de bir sonuç alamazsınız hatta böyle durumlarda böyle insanlara hakkı veya şükrü tavsiye ettiğinizde, Allah korusun imanına mal olacak sözler sarfettiğini de duyabilirsiniz. karşınızdaki insan hakkı bilmiyor ki sabrı bilsin, neye niçin sabrettiğini bilsin.

Okudunuz mu?  Dünya Sevgisi Ayetleri

asr suresi hakkında bilgi, asr suresi ile ilgili bilgiler, asr suresi ile ilgili bilgi

Bu kategoride yer alan MÜLK SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

ASR SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.