Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:48
sizden0
Abone

Rüya hakkındaki bir hadisin anlamı

Rüya hakkındaki bir hadisin anlamı

ugurdogan
"Mu’minin rüyası, nübüvvetin kırkaltı cüzünden bir cüzdür. Bu rüya, anlatılmadığı müddetce bir kuşun ayağında (takılı vaziyette) durur. Anlatılacak olursa hemen düşer."
Tirmizi, Ru’ya 6, (2279, 2280); Ebu Davud, Edeb 96, (5020). 938 – Ebu Said
"

Okudunuz mu?  Sabah uyandığımda bir sıvı gördüm meziye benzer ama içimde şüphe var

Bu hadiste anlatılacak olursa hemen düşer tabiri neyi anlatmak istiyor? Rüya hayata geçer gerçekleşmeye başlar anlamında mı?


Cevap: Rüya hakkındaki bir hadisin anlamı

@mir
Ebu Davud -Edeb- 5020… Ebu Rezîn’den (rivayet edildiğine göre) Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur:
"Rü’ya yorumlandığı sürece bir kuşun ayağı üzerindedir. (Yani is-tikrarsızdır) Yorumlandığı zaman (yorumlandığı şekilde) yerine iner." (Ravi Ebu Rezin) dedi ki Öyle zannediyorum ki (Rasûlullah (s.a.), sözlerine devam ederek şöyle) buyurdu: "Sen onu (seni) seven ve (rü’ya tabirini) bilen kimseden başkasına anlatma."

Okudunuz mu?  Cemaatle namaza nasıl niyet edilir?

Açıklama

Avnü’l-Mabud yazan bu hadisin izahı bölümünde özetle şöyle Hattabî, "Rü’ya yorumlanmadikça bir kuşun ayağı üzerindedir" ifadesinden maksat, yorumlanmadıkça rü’yanın istikrarsız ve askıda olu-şudur." demiştir. Maksad bu olunca mana şöyle olur: Rü’ya yorumlanmadıkça kuşun ayağına takılı birş’ey gibidir, istikrarsızdır. Rü’ya yorumla-nınca da yorumlandığı şekilde vuku bulur.
Yani bir rü’ya birden fazla yorumlanabildiği takdirde bu işiten anlayan bir kimse onu nasıl yorumlarsa o şekilde gerçekleşir ve artık diğer ihti-mallere göre vuku bulması beklenemez. Bu itibarla bir kimse gördüğü rü-yayı râstgele kişilere veya kendisini sevmeyenlere anlatmamalıdır. Se-venlerinden birisine veya ilim ve dirayetine güvendiği, ehil ve liyakatli bir zata yorumlatmalıdır ki, iyi biçimde bir yorum alabilsin. en-Nihaye yazan böyle açıklama yapmıştır.
Hadisde geçen: "Vâddin" seven demektir, "zîre’y" sözcüğü ise akıllı veya alim manasına yorumlanmıştır, Zeccâc, bundan maksat rü’yayı yorumlama işinden anlayan ve bu sahada bilgi sahibi olan kimse demektir. Çünkü böyle bir kimse rü ‘yanın hakiki yorumunu veya buna yakın bir yo-rum yapar, demiştir.[182]

Okudunuz mu?  Allah affeder mi?

salih rüya oldugunu

Bu kategoride yer alan Diş taşları gusüle engel olur mu ? Bunları dişçiye gidip temizletmek zorunda mıyız ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Rüya hakkındaki bir hadisin anlamı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.