Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:03
sizden92
Abone

Hz Aişe (R.A) ‘ın böyle bir sözü varmı

Hz Aişe (R.A) ‘ın böyle bir sözü varmı

islamyolu
”Hz Yusufu görünce ellerini kesen Mısır kadınları, benim efendimi görseydiler o bıçağı yüreklerine saplarlardı..” (Hz Aişe)

Böyle bir söz gördüm. Kaynağını bilmiyorum. Bilen arkadaşlar varsa kaynağını vere bilir mi.


Cevap: hz Aişe (R.A) ‘ın böyle bir sözü varmı.

muvahhidim
Kardeş;
Tam olarak bilmiyorum ama açıkçası pek hadise de benzemiyor. başka yerler de de aynen şu ifade geçmektedir.
”Hazret-i Yusuf’u görünce şaşkınlık ve hayretlerinden ellerini kesen Mısır kadınları, eğer onun mübarek cemalini görselerdi, elleri yerine yüreklerini keserler, gönüllerini pare pare ederlerdi.”

Okudunuz mu?  Gen değiştirmek caiz mi

Yine de hadis mi diye araştırırım. Kütübü Sitte’de yaptığım bir araştırmada, Buhari’in rivayet ettiği şu hadis-i şerif ile karşılaştım.

(4384)- İbnu Ömer (radıyAllahu anhümâ) anlatıyor:
Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ın hastalığı şiddetlenince,kendisine cemaate namazı kimin kıldıracağı soruldu.


"Ebu Bekr’e söyleyin, halka namazı o kıldırsın!" buyurdular. Hz. Aişe (radıyAllahu anhâ):

"Ebu Bekr yufka yürekli bir kimsedir, senin yerinde namaza duracak olsa (dayanamayıp ağlar ve ağlamaktan halka kıraati duyuramaz, (namaz kıldırma işini) Ömer’e emretseniz!" dedi. Aleyhissalâtu vesselâm yine:
"Ebu Bekr’e söyleyin, namazı kıldırsın!" buyurdular. Hz. Aişe önceki sözünü tekrar etti. Aleyhissalâtu vesselâm:
"Ona (Ebu Bekr’e) emredin, namazı kıldırsın!" dedi ve:

"Siz (kadınlar) kendi kafanıza göre düzende Hz. Yusuf’un kadın arkadaşları gibisiniz!" diye söylendi." [Buhârî, Ezân 46.]

AÇIKLAMA:

1- Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm), ileride hilafet meselesinde, ihtilafı önleyecek bir işaret olarak, sağlığında ve huzurunda, Hz. Ebu Bekr’ in imametini ısrarla arzu edip emir buyurduğu halde, Hz. Aişe (radıyAllahu anhâ), daha pratik, günlük bir maksadla, bu emrin tashihi istikametinde fikir beyan eder. Resulullah’ın ısrarına, te’yidine rağmen, o da görüşünde ısrar eder. Hatta Buharî’nin aynı babta kaydettiği bir başka rivayete göre, Hz. Aişe, Hz. Hafsa’yı bularak, aynı gerekçeleri beyanla halka namazı Hz. Ömer’in kıldırmasını söylemesini rica eder. Hafsa (radıyAllahu anhâ), Resulullah’a aynı şeyi söyler. Aleyhissalâtu vesselâm:

"Şu kadınlara bak! Sizler, mutlaka Hz. Yusuf’un kadın arkadaşlarısınız! Ebu Bekr’e söyleyin, halka namazı kıldırsın!" emreder. Resulullah’ın kendilerine kızdığını gören Hafsa (radıyAllahu anhâ), Hz. Aişe’ye: "Senden hiçbir zaman hayır görmedim!" der ve o emrinden dolayı serzenişte bulunur.


2- Hadiste geçen: "Hz. Yusuf’un kadın arkadaşları" صَوَاحِبَ يُوسُف tabirine gelince sevâhib kelimesi sahibe’nin cem’idir, kadın arkadaş demektir. Yusuf ise Kur’an’da hikayesi geçen büyük peygamberlerden biridir. Öyleyse, Yusuf’un kadın arkadaşları’ndan maksad, Kur’an’daki kıssada oyunları tasvir edilen Mısır Azizi’nin karısı ve Yusuf’un güzelliği karşısında ellerini kesen kadınlardır. Resulullah bu sözüyle, kadınların caiz olmayan şeyleri, erkeklere cazib göstererek onların reylerine galebe çaldıklarını ifade buyurmuştur.


Cevap: hz Aişe (R.A) ‘ın böyle bir sözü varmı.

islamyolu
Allah Razı olsun kardeşim. Sağol kusura bakma Geç kalmışım biraz teşekkür etmekten yana.

Okudunuz mu?  Esmaül Hüsna Ve Dua Okumak Için Mürşit Gerekir Mi?

hz aişe sözleri

Bu kategoride yer alan Namazı bozan okuyuş başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hz Aişe (R.A) ‘ın böyle bir sözü varmı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.