Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:34
missa1
Abone

Kuran’ı Kerim surelerinin isimlendirilmesi nasıl olmuştur?

Kuran’ı Kerim surelerinin isimlendirilmesi nasıl olmuştur?

Kayıtsız Üye
Kuran’ı Kerim surelerinin isimlendirilmesi nasıl olmuştur?


Cevap: Kuran’ı Kerim surelerinin isimlendirilmesi nasıl olmuştur?

Hoca
SÛRELERİN İSİMLENDİRİLMESİ NASIL OLDU?

Peygamber Efendimiz ve ashab-ı kiram sûreleri birbirlerinden ayırmak için, birbirlerine anlatmak için sûrelere isimler vermişlerdir. Bazen bu isim bir tanedir, bazen müteaddit, pek çok isimleri olabilir bir sûrenin. Bu isimler, ya sûrenin içindeki önemli konulardan dolayıdır. Meselâ, Bakara Sûresi’nde Benî İsrâil’in allah-u Teâlâ tarafından kesilmesi emredilen bir kurbanı, ineği kesmekteki tereddütleri anlatıldığından Bakara Sûresi denilmiştir. Halbuki bu elli sayfalık, ikibuçuk cüzlük Kur’an-ı Kerim sûresinde, çok değişik konular da var.

Okudunuz mu?  Şirinlik Duası Nedir?

Kur’an-ı Kerim’de bu surelerin isimleri konusuyla ilgili olabilir. Başladığı ilk kelime ile ilgili olabilir. Meselâ Tebâreke Sûresi diyoruz. Aynı sûrenin Mülk Sûresi diye de adlandırılması vardır.

Meselâ imanı bütün sâfiyetiyle anlattığı için, katıksız, hâlis muhlis imanı anlattığı için Kul huvallâhu ehad Sûresi’ne İhlâs Sûresi denmiştir. Kevser anlatıldığı için, Kevser Sûresi denmiştir.

Okudunuz mu?  Kasaplık günah mıdır?

Bu isimler Kur’an-ı Kerim deki sûre başında ayrı bir çerçeve içine, başlık çerçevesi içine yazılır. Ve bu çerçeve içindeki bu isimler Kur’an-ı Kerim’den değildir. Kur’an-ı Kerim’in o bölümünün bilinmesi içindir. Burada sûresinin adı, âyet sayısı, Mekkî veya Medenî oluşu yazılmıştır ama bilgi olsun diye yazılmıştır.

Okudunuz mu?  Farsça güzel söz

Tabii her başlığın ille bunları yazsın diye bir mecburiyeti yok. Sadece sûre ismini yazıp, öylece geçen baskılar da vardır. O başlıklar Kur’an-ı Kerim’den değildir.

Prof. Dr. Esad Coşan


Cevap: Kuran’ı Kerim surelerinin isimlendirilmesi nasıl olmuştur?

@hmet
kuranda surelerin adlandırılması nasıl olmuştur?

Okudunuz mu?  Nazar değmesi nasıl geçer

Kur’an-ı Kerim surelerinin isimlendirilmesi ve bir Kitab halinde toplanması İlahi denetimin dışında ve hikmetlerden uzak bir iş olarak düşünülemez.

Bu kategoride yer alan Cennette meslek veya kişisel özellikler var mıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kuran’ı Kerim surelerinin isimlendirilmesi nasıl olmuştur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.