Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:14
Sizden
Yönetici

Kuran-ı Kerim Okumak

Kuran-ı Kerim Okumak

sinan9006
Selamun aleykum dostlarım…

sizlere bir kaç sorum var…

yasım 18 bundan 3-4 sene öncesine kadar kuran-ı kerim okuyordum.ara ara 100-200-150 sayfa okumuşluğum oldu ama hatim indirmek nasip olmadı.şimdi ise kuran-ı kerim okumayı unuttum.okuyamıyorum.kuran-ı kerim okumaya devam etmek istiyorum fakat şuan yeniden öğrenme fırsatım yok.asıl sorum şu ki:
evimizde kuran-kerim türkçesi var yani (meal değil) mesela;

Allahu ekber
elhamdülillahi rabbil alemin => mesela fatiha suresi kuranda arapça yazıyor fakat biz böyle okuyoruz buraya kadar tamam acaba kuran-ı kerim 1 sayfası mesela böyle yazı şeklinde okusam diyorum caiz midir?

Okudunuz mu?  Şafii mezhebinde cumanın sıhhat şartları neledir?

4-5 sene önce din hocama sormuştum bana su cevabı vermişti;
– Çok güzel bir hatim olur. demişti…

umarım sorunumu anlatabilmişimdir.
yanlış bir şey yaptıysam mazur görün..

Allah razı olsun.


Cevap: Kuran-ı Kerim Okumak

Nas
ve aleykumusselam ve rahmetullah, sana tavsiyem kardesim Kurani Kerimi Arapça harflerle okumak için tekrar ögren.

Araplardan başka farsça, hintçe, çince, uzakdoğu dilleriyle konuşan müslümanlar da, biz türkler de müslüman oluşumuzdan bu yana kur’an’ı arapça olarak yazmış, o dille okumuşuz. İslam alimlerinin de ortak görüşü, kur’an’ın başka dille yazılamayacağı yolundadır. Bunda ittifak vardır.

Zaten kur’an’ı başka bir dille yazmak mümkün olmadığı gibi, başka bir dille doğru olarak okumak da mümkün değildir. Çünkü kur’an harflerinin kendisine has özellikleri vardır. Bu harflerin bazılarının karşılığı ve okunuş şekli başka dilin alfabelerinde mevcut değildir. Söyleniş bakımından birbirine benzer harfler olsa da, mahreçleri (ağızdan çıkış yerleri) itibariyle de farklıdır. Mesela, arapça için "lügat-ı dad” denir; yani fatiha suresinin sonundaki "veleddallin” deki "dad” harfi hiçbir lisanda bulunmamaktadır. Bu harfin bulunduğu bir kelimeyi başka bir lisanın ifade etmesi mümkün değildir.

Mesela türkçede sadece "h” harfi yerine arapça’da üç çeşit "h” harfi vardır. Noktasız "ha” noktalı hırıltılı "ha” ve ”he”. Aralarındaki farkı küçük bir misalle açıklayalım. Noktasız ha ile yazılan "mahluk”, noktalı hırıltılı ha ile yazılan "mahluk” ve he ile yazılan "mahluk”. Her üçünün de türkçe de yazılışı ve okunuşu aynıdır. Halbuki arapça’da birincisi tıraş edilmiş, ikincisi yaratılmış, üçüncüsü ise helak edilmiş anlamındadır. İşte kur’an’ı latince yazıdan okuyan birisi bu farkları anlayamayacağından, sözgelimi Allah’ın yaratmasından bahseden bir ayeti, farkına varmadan "tıraş etmek” veya "helak etmek” manasına okuyabilecektir.
Yine kur’an harflerinin içinde üç adet "ze” vardır. Biri ince "ze”, biri peltek "zel”, diğeri de "zı” dır.

Türkçe deki "s” yerine üç harf bulunur. "sin, sad” ve peltek "se”. Arapça’ya has bir harf vardır ki, o da "ayın” olarak okunan harftir. Bu harf başka bir dilde pek bulunmamaktadır.

Şimdi kur’an harflerini bilmeyen bir kişi, yukarıdaki harfler türkçe ile yazıldığı zaman nasıl okuyacaktır? Bu harfleri çıkaramadığı gibi, okuduğu kelime ve ayetler de birer kur’an kelimesi ve ayeti olmaktan uzak olmaz mı?
İşte latin harfleriyle yazılmış olan kur’ an’ı daha bunlar gibi pek çok mahzurlardan dolayı doğru olarak okumak mümkün değildir. Kur’ an okumasını öğrenmek isteyen kimse ancak onu aslından okumak suretiyle öğrenebilir. Böylece sıhhatli bir neticeye varmış olur.

(sie)


Yanıt: Kuran-ı Kerim Okumak

sinan9006
Anladım.Kuran-ı kerim okumak için tekrar öğreneceğim.açıkladığın için çok sağol.
Allah razı olsun senden.

Okudunuz mu?  Küslük ve selam verip almak

Soru: Kuran-ı Kerim Okumak

esin-ti
Türkçesini okumanın ve hatim etmenin de çok güzel olduğunu biliyorum.Ama Allah arapçasıyla okuyabilmenizi nasip etsin..


Nas
< Anladım.Kuran-ı kerim okumak için tekrar öğreneceğim.açıkladığın için çok sağol.
Allah razı olsun senden. >

Allah (celle celâluhu) cümlemizden razı olsun kardeşim.
Rabbim bizleri Kuran-i Kerimi okuyanlardan, anlayanlardan, yaşayanlardan eylesin.


mehmetank
Mevlam Cümlemize Nasip Etsin Arabpcasını ögrenmek Ve Hatim Etmeyi

Okudunuz mu?  Yatsı Namazını Kılarken Korkudan Konsantre Olamıyorum

bafralıemre
Esselamun aleykum ve rahmetullah

ben bir kaç yerde okuklarım birbirleriyle uyuşmuyor bir kaynakta ve bir prof ilahiyatçı dediki Kur’an-ı Kerim okumak farz dinlemek sünnet ben ise başka bir kaynakta Kur’an-ı Kerim okumak sünnet dinlemek farzı kifaye diye okumuştum hangisi doğru

Okudunuz mu?  Namaz Kılarken Sureler Sesli mi Okunur yoksa İçimizden mi ?

imamhatipli42
Kuranı kerimi dinlemek konusunda

Kuran okunduğu zaman, hemen onu dinleyin ve susun. Umulur ki esirgenmiş olursunuz. (Araf Suresi, 204)

bu ayet gayet açık kardeşim.

Okuma hususunda ise farzdır kardeşim. Çünkü Rabbimizin ilk emri "Oku!" dur.


bafralıemre
o zaman okumakta dinlemekte farzdır

Bu kategoride yer alan Erkeğin evlendikten sonra eşiyle hayatı nasıl olmalı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kuran-ı Kerim Okumak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.