Anasayfa
29 Ocak 2023, 18:48
sizden3
Abone

Türkçe kuran okumak kuran okuma adabı

Türkçe kuran okumak kuran okuma adabı

gnkr
Selamün Aleyküm.

Aşağıda belirtmiş olduğum soruların cevapları için şimdiden emegi gecen herkesden Allah (c.c) razı olsun.

1) Abdestsizken Kuran okumak günah mıdır?

2) Türkçe Kuran okumak mı,yoksa Arapça Kuran okumak mı daha hayırlıdır?(ben Türkce okurken daha büyük bir haz alıyor ve okudukca okuyasım geliyor.Çünkü okuduklarımı anlıyorum)

3) Kuran okumaya baslamadan önce ve okumayı bitirdikten sonraki sürecler (ilk elimize aldığımızda 3 kere opmek,besmele cekmek,bitirdikten sonra Fatiha okumak. vb) nasıl olmalı?

4) Yatak odasında,mutfakta,uzanarak,yatarak,bacaklarını uzatarak,kısacası hangi kılık kıyafetle ve edeple Kuran okunması gerekir?

5) Bilgisayar’dan Kuran okumak günah mıdır? (cünkü bazan işyerinde net’te okuyorum)

6) Türkçe Kuranı sonuna kadar okuduğumuzda Hatim sayılmış olur mu? ve sevabını kazanabiliyor muyuz?(elbette biliyorum ki hiç bir dil Kuranı tam anlamıyla tercüme edemeyeceğini)

7) Kuran’ı okurken illa sesli mi okumak gerek ? veya içimizden de okuyabilirmiyiz?


Cevap: Türkçe kuran okumak kuran okuma adabı

Osmanlı Torunu
< 1) Abdestsizken Kuran okumak günah mıdır? >
Kesinlikle Günahtir.

< 2) Türkçe Kuran okumak mı,yoksa Arapça Kuran okumak mı daha hayırlıdır?(ben Türkce okurken daha büyük bir haz alıyor ve okudukca okuyasım geliyorÇünkü okuduklarımı anlıyorum) >
Türkçe okumasında bir sakınca olmadığı gibi Arapça okunması daha faziletlidir Çunki Kuranı-Kerim Arapça inmiştir ve namazda bir mecliste bayramlarda Kuranı-Kerimin indiği gibi orijinal halinde Arapça okunması gerekir.

Okudunuz mu?  Google Adsense Gelirleri Haram mıdır?

< 3) Kuran okumaya baslamadan önce ve okumayı bitirdikten sonraki sürecler (ilk elimize aldığımızda 3 kere opmek,besmele cekmek,bitirdikten sonra Fatiha okumak vb) nasıl olmalı? >
Benim Bildiğim kesinlikle Besmele ile başlamak daha faziletlidir öpmek hakkında sünnetmidir değilmidir bilemem amma Kuranı-Kerimden bir hangi aşrı okuduktan sonra bir Süreyi okuduktan sonra SadakAllahülazim Subhane rabbike rabbil izzeti amma yusifun ve sellamun alel mürselün demek Gerekir.

< 4) Yatak odasında,mutfakta,uzanarak,yatarak,bacaklarını uzatarak,kısacası hangi kılık kıyafetle ve edeple Kuran okunması gerekir? >
Yatak Odasında eğer etraf dağınık değilse ve heryer temizse okunması müsaittir mutfaktada bir koşede okunması müsaittirde şindi çoğu mutfaklar Modern bir biçimde olduğu için başka bir yerde okunması daha uygundur Uzanarak,Yatarak,Kuranı-Kerimi Okumak caiz değildir amma eğer bir kişi hasta ise ayaklarında bir Rahatsızlığı varsa Bacaklarını uzatarak kuranı kerimi önünde bir sepha üzerine koyarak okumak yada elinde tutarak bel üstünde tutarak okuması caizdir, ve Kuranı-Kerimi İslam edebine namaz edebine uygun kıyafetle okumak gerekir ve ayrıca
1- Okumaya başlamadan önce ağzı misvakla temizlemek.

Okudunuz mu?  Dini vecibeleri yerine getirmek

2- Kur’an’ı mescit veya bir başka temiz yerde okumak.

3- Kıbleye yönelmek.

4- Allah Teâlâ’nın: "Kur’an okuyacak olduğun zaman,kovulmuş şeytandan Allah’a sığın" âyeti (Nahl, 98) mûcebince Kur’an okumaya başlarken eûzü çekmek.

5- Tevbe Sûresi hariç her sûrenin başında besmele çekmek.

6- Okunan Kur’an âyetlerini huşû ile dinleyip anlamları hakkında düşünmek.
Allah Teâlâ, Muhammed Sûresi’nin 24. âyetinde bu hususa işaretle meâlen:
"Onlar Kur’an’ı düşünmüyorlar mı? Yoksa kalpleri mi kilitli?!" buyurmaktadır.

7- Sesi güzelleştirmek ve Kur’an’ı tane tane okumak (Müzzemmil, âyet: 4).

8- Aceleci davranmamak.

9- Med kaidelerine uymak.

< 5) Bilgisayar’dan Kuran okumak günah mıdır? (cünkü bazan işyerinde net’te okuyorum) >
Caizdir de Kuranı-Kerimden Okumak daha faziletlidir daha uygundur ve Kuran-Kerim okunacağı zaman kıbleye dönülmesi gerekir Kıbleye arkası dönük okumak Uygun değildir ve Abdestli olunması gerekir ister bilgisayardan ister kuranı-kerimden ister kitaptan Allah c.c nin sözleri okunduğu zaman Abdestli olunması gerekir.

Okudunuz mu?  Faizsiz ev almak

< 6) Türkçe Kuranı sonuna kadar okuduğumuzda Hatim sayılmış olur mu? ve sevabını kazanabiliyor muyuz?(elbette biliyorum ki hiç bir dil Kuranı tam anlamıyla tercüme edemeyeceğini) >
Türkçesinden okumak deyimi iki anlama gelir.
1- Arapça Kuran’ı Latin harfleriyle yazıp okumak. Bu konu "harflerin ağızdan çıkışıyla ilgili” olup anlamıyla alâkalı değildir; biz de bunu kastetmiyoruz.
2- Kuran’ın Türkçe anlamını okuyup bitirmek ki biz "Türkçe hatim olur mu?” derken bunu söylüyoruz.
Bu durumda, "Kuran-ı Kerim’i okumaya başlayıp bitirmek, hatim” ise, Arapça veya Türkçe okuyup bitirmenin arasında bir fark var mıdır?
Kuran’ın ilk muhatabı Araplara başka bir dilde -mesela Türkçe- konuşan bir elçi gönderilmediğine göre, kitabın aslının Arapça olması doğaldır. Bu doğallığın ana fikri de anlamaktır. Her topluma kendi içlerinden, peygamber gönderilmiştir. Anlamadığımız bir dildeki kitabı okuyup bitirmek hatimse anladığımız dilde okuyup bitirmek neden hatim olmasın?
Kuran’ın her harfini okumanın 10 sevabı vardır. Hatta Peygamber Efendimiz konuya açıklık getirmiş; "Dikkat edin; elif bir harf, lâm bir harf, mim bir harftir” buyurmuştur. Bu, okumaya yapılmış bir teşviktir. Temelde, yapılan her iyiliğe 10 hasene yani 10 sevap verildiği Kuran bilgisidir. (Bkz. En’am Suresi, 6/160)
Hepimizin bildiği "Rabbenâ, âtina fi’d dünya haseneten ve fil âhireti haseneten” duası Kuran’dan bir ayettir. (Bakara, 2/204) "Ya Rabbi, bize dünyada da âhirette de iyilik ver.” anlamına gelir. Bunu Arapça söyleyince dua oluyor da Türkçe söyleyince dua olmuyor mu? Anlamadan söylediğimiz cümle oluyor da anlayarak söylediğimiz cümle olmuyor mu?!.

Okudunuz mu?  Hastalanınca günahlarımız siliniyor mu

< 7) Kuran’ı okurken illa sesli mi okumak gerek ? veya içimizden de okuyabilirmiyiz? >
Kuranı-Kerimi sesli okumak daha Faziletlidir ancak eğer etrafında sesli okurken rahatsız olacak kişiler varsa kendinizin duyacağı kadar sesle okumak uygundur
İçten okunan Kuranı-Kerim de kabul olur ancak yukarda yazdığım gibi kendinizin duyacağı kadar bir sesle kısık sesle bile olsa okumak daha uygundur.

Yazdıklarım bana aittir bazı konularda internetten baktım Hakkınızı helal edin kardeşim


Cevap: Türkçe kuran okumak kuran okuma adabı

NuuR_
Modern olmasi Kuran okumaya neden uygun olmasinki?

Nerede okumamiz gerekiyor? Oturma odasida modern, yatak odasida ???

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre niyet dille telaffuz edilmese geçerli midir?

Cevap: Türkçe kuran okumak kuran okuma adabı

Galus
< 1) Abdestsizken Kuran okumak günah mıdır? >
Kuran Allah’ın kelamıdır. Vakıa suresi 79. ayetteki "O Kuran’a temizlenenlerden başkası el süremez.” emrinden dolayı Kuran’a abdestsiz dokunmak doğru değildir.

Bu ayeti farklı yorumlayanlar var ise de İslam alimlerinin ortak görüşü Kuran’a abdestsiz dokunmanın doğru olmadığıdır. Ancak abdesti olmayan birinin el dokundurmadan karşısında bulunan Kuran’dan okuması veya ezberinden bildiği ayet ve sureleri okuması caizdir.

< 2) Türkçe Kuran okumak mı,yoksa Arapça Kuran okumak mı daha hayırlıdır?(ben Türkce okurken daha büyük bir haz alıyor ve okudukca okuyasım geliyor.Çünkü okuduklarımı anlıyorum) >
Kur`an-ı Kerim`i indirildiği Arapça ile okumanın fayda ve hikmetleri sayılamayacak kadar çoktur. Onlardan sadece bir kaç tanesini arz ediyoruz:
1. Kur`an`ı orijinal Arabçası ile okuyan ibadet etmiş olur, bu okuma insanı Allah`a yaklaştırır, anlamaksızın dahi olsa okuyorsa sevap kazanır. Anlayarak okuyan ise ücret üstüne ücret elde eder. Yüce Allah`ın:

"Allah`ın kitabını okuyanlar, namazı kılanlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan (Allah için) gizli ve açık sarfedenler, asla zarara uğramayacak bir kazanç umabilirler. Çünkü Allah, onların mükafatlarını tam öder ve lütfundan onlara fazlasını da verir. Çünkü O, çok bağışlayan, şükrün karşılığını bol bol verendir."1 âyet-i celilesinde de ifade edildiği gibi, Allah`ın kitabını okuyanlar methedilmiş, Kur`an`ı mücerret okumak dahi namaz kılmak gibi ibadetlerden sayılmış, hatta Kur`an tilaveti namaz kılmak gibi çok önemli bir ibadetten önce zikredilmiştir.

Hz. Peygamber (a.s.m)`da: "Kim Allah`ın kitabından bir harf okursa onun için bir hasene vardır. Bir haseneye on misli sevab verilir. Ben Elif Lam Mim bir harftir demiyorum. Elif bir harftir, Lam bir harftir, Mim bir harftir diyorum."2 hadislerinde Kur`an`ı bizzat okumanın ibadet sevabı kazandıracağına dikkat çekmişlerdir. Ki, Kur`an bu özelliği ile ayrıcalık kazanmış, başkalarına fark atmıştır.

2. Kur’an-ı Kerim’i Arapça okumak, Allah`ın bundan önceki kitaplarının başına gelen tebdil ve tahriften O’nu korumak içindir. Cenab-ı Hakkın mânâsını anlamasa dahi Kur`an`ı okuyanlara büyük mükafat va`d etmesi, Kur`an`ın koruması ve bekası için en mühim saiklerden biri olmuştur.

Onun için insanlar Kur`an okumaya aşırı düşkünlük göstermişler, hatta bir kısmı Kur`an`ın hâfızı olmuştur. Kıraatın, Kurra ve hafızların çoğalıp her tarafa yayılması, Kur`an`ın dillerde deveranını netice vermiştir. Dolayısıyla hiç kimse onu değiştirmeye cür`et edememiş, çünkü Kur`an`ın ârifleri tarafından şiddetle kınanacağını hesaba katmışlardır. Nitekim buna cüret eden İslâm düşmanları, Kur`an ârifi, âlimi, kurra ve hâfızları tarafından ağızlarının payını almışlardır.

< 3) Kuran okumaya baslamadan önce ve okumayı bitirdikten sonraki sürecler (ilk elimize aldığımızda 3 kere opmek,besmele cekmek,bitirdikten sonra Fatiha okumak. vb) nasıl olmalı? >

sevgili kardeşim Kur an ı Kerim okuyacağınız zaman abdest alır Ağuzubillehimineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim der ve başlarız…
bunun başka bir uygulama şekli yoktur.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebi ve Gusül

< 4) Yatak odasında,mutfakta,uzanarak,yatarak,bacaklarını uzatarak,kısacası hangi kılık kıyafetle ve edeple Kuran okunması gerekir? >
< >
Kur an okuyan yada kuran ı Kerim karşısında ayak uatmak tabikisaygısızlık olur.
edeben kılık kıyafetimize önem göstermeliyiz.
Kur’an- Kerim, temiz yerlerde, avret yerleri kapalı olan kimselerin yanında, onu dinlemeleri şartı ile, açıkca okunabilir. Pis yerlerde veya avret yerleri açık olanlarla başka işle uğraşanlar yanında açıkca okunması mekruhtur.

< 5) Bilgisayar’dan Kuran okumak günah mıdır? (cünkü bazan işyerinde net’te okuyorum) >
Kuranı Bilgisayardan okumanın Hiçbir sakıncası yoktur.

< 6) Türkçe Kuranı sonuna kadar okuduğumuzda Hatim sayılmış olur mu? ve sevabını kazanabiliyor muyuz?(elbette biliyorum ki hiç bir dil Kuranı tam anlamıyla tercüme edemeyeceğini) >
Eğer okumuş iseniz bundan şüpheniz olmasın muhakkaki sevabını alacaksınızdır.
tabi arapça okumanın fazileti daha çoktur…

Okudunuz mu?  Şafii Mezhebinde imamın arkasındaki imama uyan cemaat fatiha okumasının hükmü nedir?

< 7) Kuran’ı okurken illa sesli mi okumak gerek ? veya içimizden de okuyabilirmiyiz? >
Kuranı Kerimi sesli olarak okumak daha faziletlidir hem bu durumda ağzınızı alıştırmış olursunuz okumanızda hızlanır.
içinizden okuyunca sadece bakmış olursunuz.Kuranı kerime bakmak bile sevaptır.
selametle…


gnkr
verdiğiniz cevaplar için;Allah (c.c.) her birinizden razı olsun

Okudunuz mu?  Eşim kardeşimle görüşmemi istemiyor

Kayıtsız Üye
Kur’an-ıkerimi Türkçe’sinden Okumanın Hükmü nedir


Kayıtsız Üye
kim ayetlarimizden gafil yaşarsa ateşe girecektir,


Kayıtsız Üye
Kuran ı kerimi türkçe okuyup hatim indirsem olurmu arapça yavaş okuyorumda


arifselim
Türkçe meali okumak sevap olur ama kuranı kerimin hatmi yerine geçmez. Yavaş ve az olsa bile okuyun bir sakıncası yoktur.


Kayıtsız Üye
Selam

Ben Arapca Kuran okumasini bilmiyorum insAllah onuda ögreneceyim yakinda.Su an Aksamlar Geceleri Türkce Aciklamasini Mail Okuyorum Sevapmi onuda Okumak yoksa Mecbur Arapcasini dami Okumak gerek.Türkçede de güzel tefsiri yaziyor Bunuda ojurken anlamak çok güzel bence

Okudunuz mu?  İslam hukukunda uzun süreli hapis cezası varmıdır?

Saygilar Hayirli Cumalar


arifselim
Selamun aleykum kardeşim. İnşaAllah arapçasını da en kısa zamanda öğrenirsin. Tabiki mealinden de okuyabilirsin ve buda sevaptır. Hatta mutlaka okumak da gerekir. Ancak meal ile bazı ayetler yeteri kadar anlaşılamayabilir. Bu ayetleri iyice anlamak için tefsir kitaplarından okumak gerekir.


Kayıtsız Üye
Hayirli gunler .aksam bir tartisma yasadik arkadaş kur ani turkce okumak istiyorum dedi Arapça biliyormusun dedim biliyorum ama turkca aciklamali dedi mealinimi dedim yok turkce aciklamasi diyor. anlamadim bilginiz varsa acarsaniz, sevinirim esselamu aleykum.


Kayıtsız Üye
Merhaba kuranikerimi türkçe okumak tan hatim olmaz diyen arkadaş haşa Allah türkçe bilmiyormu hiç farketmez keza türkçe sni okuyup Anlamak arapcisini okuyup anlamamaktan daha sevap degilmi kuran nedir bize doğru yolu gostersin neyin günah neyin. Hata olduğunu hangi yolda gideceğimizi kisacasi islam kuralarini içeren bir kitap onemli olan içindekilerini okumak bize katki ve

Okudunuz mu?  Hz.Peygamber beddua eder mi?

Kayıtsız Üye
Hocam biz yasin okumalarinda yasin kitabindaki sıraya göre okuyoruz süreleri kuraı Kerim’de ki sıraya uyumuyoruz gunahmi


ACİLSERVİS
Yasin okumaları ne demek? Yasin tek bir suredir. birden fazla yasin yok.


Kayıtsız Üye
Cebrail a.s tarafından Allah’ın indirdiği dualar, Kuran-ı kerim âyetleri bunlar arapça harflere bakarak okunursa sevap verir.Arapçadan yüzüne bakarak okunursa sevap verilir. Latince yazılan dualar ve ayetlerden çok ihtiyaç duyulduğu takdirde ezberlenerek okunmalıdır. Bu şekilde sevap verir. Hem dua hem ayet dinlemek zaten daha çok sevap verir.


Kayıtsız Üye
kardeşim gerçekten çok güzel anlatmışsın ayrıca türkçe okunması husundaki yorumlarında çok güzel Allah senden razı olsun.


türkçe kuran okumak, kuranı türkçe okumak, Türkçe kuran oku

Bu kategoride yer alan Reflü orucu bozar mı ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Türkçe kuran okumak kuran okuma adabı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.