Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:30
Namaz
Abone

Sabah namazının ikinci rekatında yapılan dua nedir ?

Sabah namazının ikinci rekatında yapılan dua nedir ?

Kayıtsız Üye
Sabah namazının ikinci rekatında yapılan dua ne olduğu hakkında eğitici bir yazı örneği yazar mısınız ?


Cevap: sabah namazının ikinci rekatında yapılan dua nedir ?

Desert Rose
Sabah namazı iki rekattir. Sabah namazının sünnetini kılmak için:

Niyet ettim bugünkü sabah namazının sünnetini kılmaya
, şeklinde niyet edilir. Ve ardından eller yukarıya kaldırılarak Allahu Ekber diye tekbir alınır.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre yatsı namazının kılınışı

Daha sonra eller güzelce bağlanır ve Sübhaneke Allahümme ve bihamdike ve tebarekesmüke ve tealâ ceddüke ve la ilahe gayrük şeklinde Sübhaneke duası okunur.

Ardından Eûzübillahimineşşeytani’r-racim Bismillahirrahmanirrahim denilerek eûzü besmele çekilip Fatiha suresi okunur ve sonra Amîn denir ve bir miktar daha Kur’an okunur (1).

Okudunuz mu?  Şafii Mezhebine göre yatsı namazının sünnetleri

Ardından Allahu Ekber denilerek rükûa varılır. Bu halde en az üç defa Sübhane Rabbiye’l-Azîm denilir. Sonra SemiAllahülimen hamideh denilir ve ayağa kalkılır.

Ayakta Allahümme rabbena ve lekelhamd denilir (2). Daha sonra Allahu Ekber denilerek tekrar secdeye varılır. Secdedeyken de üç defa Sübhane Rabbiyel’alâ denir. Sonra Allahu Ekber denilerek kalkılır ve dizler üzerine oturulu. Bu sırada bir tesbih miktarı durulur. Yine Allahu Ekber denilerek ikinci secdeye de varılır. Bunda da üç kere
Sübhane Rabbiyel’alâ birlikte denilir. Bununla ilk rekat bitmiş olur.

İkincisecde ardından Allahu Ekber denilir ve ikinci rekata kalkılır.

Okudunuz mu?  Şafii hükümlerine göre cenaze namazının kılınışı

Tam ayaktayken sadece besmele çekilir. Fatiha suresi ve arkadaşından bir mikdar daha Kur’an okunur. Birinci rekatta olduğu gibi aynı şekilde rükû ve secde de yapılır. İkinci secdeden sonra oturulur ( Ka’de = oturuş).

Burada Ettehiyyatü lillâhî ve Allahümme Salli ve Barik, Rabbena atina denilir ve dualar sonuna kadar okunur.
Daha sonra Esselâmü Aleyküm ve Rahmetullah denilir sağ tarafa ve yine Esselâmü Aleyküm ve Rahmetullah diyerek sol tarafa selam verilir. Böylece iki rekatlı bir namaz bitmiş olur (3).


Bütün bu tekbirler, tesbihler ve kıraatlar, yalnız namaz kılan kişinin işitebileceği bir ses düzeyinde ve gizlice yapılır.

Namazda erkeklerle kadınların ellerini nasıl kaldıracakları, nasıl bağlayacakları, rükû ile secdede ve ka’delerde nasıl vaziyet alacakları Namazın sünnetleri ve edebleri bölümünde bildirilmiştir.
Sabah Namazının iki rekât Farzına gelince: Önce yalnız erkeklere mahsus olmak üzere ikamet getirilir.

Okudunuz mu?  Namaz için yanlış ve eksik niyet edersek tekbirden sonra ayaktayken selam verebilir miyiz?

Sonra Bugünkü sabah namazının farzını kılmaya diye niyet edilir. Eller kaldırılarak
Allahu Ekber diye namaza başlanıp eller bağlanır.

Sabah namazının sünnetinde bildirildiği gibi iki rekat kılınır ve tamamlanmış olur. Yalnız sabah namazlarının farzlarında Fatiha’dan sonra biraz fazla Kur’an okunması sünnettir. Bu sünnetin en az derecesi kırk ayettir. Bununla beraber üç kısa ayet de okunması caizdir. Vaktin çıkmasından korkulduğu zaman az ayet okunur. Öyle ki, yalnız Fatiha ile veya birkaç ayet ile yetinilir.

Yalnız başına bu sabah namazının farzını kılan kimse, tekbirleri ve SemiAllahu limen hamideh cümlesini, Fatiha’yı ve ekleyeceği ayetleri aşikare olarak okuyabilir.

(1) Bir mikdardan maksad, en az bir sure veya en az üç kısa ayet veya kısa ayete denk bir ayettir.
(2) Rükû ile secde arasındaki doğruluşa (kıyama) kavme denir ki, bu halde eller yanlara salıverilir.

Okudunuz mu?  Abher Namazı Nasıl Kılınır ?

——————————

Şafii mezhebinde sabah namazında okunan Kunut duasıŞafii mezhebinde Kunut, eb’ad (kuvvetli) sünnetlerdendir; terkedildiğinde sehiv secdesi gerekir.

Bu Kunut sabah namazının farzının ikinci rekatinde rükudan kalktıktan sonra, ayakta okunur.

Şafii mezhebinde okunan Kunut duası şöyledir:



Manası:

Okudunuz mu?  Namaz hareketlerinin vücuda faydaları nelerdir


Sabah namazının sünnetinde kunut okunmaz. Veccehtu duası her namazda tekbirden sonra okunur. Veccehtu duasından önce besmele çekilmez.Veccehtu Duası:


Manası:


Bu kategoride yer alan İkindi namazının sünneti hangi hallerde terk edilir ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sabah namazının ikinci rekatında yapılan dua nedir ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.