Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:18
Oruc
Yönetici

Oruç nedir? Oruç kelimesinin anlamı

Oruç nedir? Oruç kelimesinin anlamı

BOSS
Oruç nedir? Oruç kelimesinin anlamı nedir Oruç ne demektir Orucu kısaca açıklar mısınız ?


Cevap: Oruç nedir? Oruç kelimesinin anlamı

Desert Rose
Orucun kelime anlamı

Oruç Farsça bir kelimedir. Kelimenin aslı günlük anlamına gelen Ruze dir. Önceleri Oruze olarak kullanılmış, daha sonra oruç şeklinde ifade edilmeye başlanmıştır. Arapçada orucun karşılığı savm kelimesidir.
Savmın anlamı yemek-içmekten kendini tutmak, hareketsiz kalmak ve her şeyden elini eteğini çekmektir.

Kur’an’da savm susmak anlamında da kullanılmıştır. Ayrıca oruç sadece İslam dininin muhataplarına değil geçmiş kavimlere de farz kılınmıştır.

Okudunuz mu?  Zeval Vakti Nasıl Hesaplanır?

Oruç nedir

İslâm’ın beş temelinden biri de Ramazan ayında oruç tutmaktır. Oruç; niyet ederek tan yerinin ağarmaya başlamasından (imsak vaktinden) itibaren güneş batıncaya kadar yememek, içmemek ve cinsel ilişkiden uzak durmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir. Oruç, hicretin ikinci yılında farz kılınmıştır.

Okudunuz mu?  Oruçlu iken cünüp olmak orucu bozar mı? cünüp şekilde oruç tutulur mu?


Oruç tutmak suretiyle Allah’ın emrini seve seve yerine getiren mü’minlerin bağışlanacağını, günahlarının affedileceğini müjdeleyen Peygamberimiz şöyle buyuruyor: "Bir kimse inanarak ve mükâfatını umarak Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır."

Oruç, bütün dinlerde (inanç sistemlerinde) meşru kılınmış önemli bir ibadettir. İslam, orucun diğer semavi olan ve olmayan dinlerdeki ibadet dışı boyutuna son vermiştir. İslam, orucun yalnız şekli ile yetinmeyip, onun manevi hakikatine de gereken önemi vermiştir. İslam’da oruçla birlikte yalnızca; yemek yemek, cinsi yakınlıkta bulunmak gibi eylemler yasaklanmakla kalmamış, bununla birlikte; orucun gayesini, ruhi ve ahlaki kaidelerini bozan her türlü davranış da yasaklanmıştır

Okudunuz mu?  Oruçluyken akıtmak orucu bozarmı

Cevap: Oruç nedir? Oruç kelimesinin anlamı

Kayıtsız Üye
Oruç günlük anlamına gelir.


Yorum: Oruç nedir? Oruç kelimesinin anlamı

@hmet
Arapçada "oruç" nasıl yazılır?

Orucun arapça yazılışı: صوم


Kayıtsız Üye
Gerçekten​ sizin siteye beğenerek takip ediyorum muhteşem derecede faydalı bilgiler mevcuttur Allah sizden razı olsun…

Okudunuz mu?  Oruç Tutmanın Yasak Olduğu Günler

oruç kelime anlamı, oruç nedir, orucun anlamı

Bu kategoride yer alan Hacivat Karagözün oruç ile ilgili diyalogları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Oruç nedir? Oruç kelimesinin anlamı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.