Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:37
Oruc
Yönetici

Kuran-ı kerim Ramazanda hatmetmenin sevabı nedir?

Kuran-ı kerim Ramazanda hatmetmenin sevabı nedir?

tarkan furkan
Kuran-ı kerim Ramazanda hatmetmenin sevabı nedir? Ramazan ayında hatim indirmenin sevabını yazar mısınız ?


Cevap: Kuran-ı kerim Ramazanda hatmetmenin sevabı nedir?

imamhatipli42
Ramazanda Kuranı kerim’i okumanın fazileti kısaca

Kur’an, Ramazan ayında indirilmiştir. Bu itibarla Ramazan, Kur’an ayıdır. Allah Teala şöyle buyurur:

Ramazan öyle bir aydır ki, insanlara yol gösteren, doğrunun belgelerini içeren ve doğruyu yanlıştan ayıran Kur’ân o ayda indirilmiştir… (Bakara, 2/185)

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi bu aydadır. Allah Teala şöyle buyurmuştur:

Muhakkak ki Biz onu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu bilir misin sen? Kadir gecesi, bin aydan daha hayırlıdır… (Kadr, 97/1–3)

Okudunuz mu?  Oruçlu iken kulağa pamuklu çubuk sokmakta mahzur var mıdır?

Kur’an’ın indiği gece olduğu için bin aydan hayırlı olduğu ilan edilen Kadir Gecesi, Kur’an’ın Allah katında ne kadar önemli olduğunu gösterir. Kur’an’ı okuyup anlamı üzerinde düşünürsek onun önemini asıl o zaman anlamış ve Kur’an’dan yararlanmaya başlamış oluruz. Bunun için Ramazan ayı tam bir fırsattır. Allah Teala şöyle buyurmuştur:

Onlar Kur’an’ı düşünmüyorlar mı? Yoksa kalplerinin üzerinde kilitleri mi var? (Muhammed, 47/24)

Biz o Kur’an’ı senin dilinde indirerek kolaylaştırdık ki, düşünüp öğüt alsınlar. (Duhan, 44/58)

Okudunuz mu?  Gaz orucu bozar mı?

"Andolsun ki biz bu Kur’an’ı öğüt alınsın diye kolaylaştırdık. Yok mu düşünen?" (Kamer, 54/17)

Allah Teala, Kur’an’ın nasıl okunması gerektiğini ise şöyle açıklamıştır:

Ey örtünüp bürünen! Gecenin yarısında, istersen biraz sonra, istersen biraz önce kalk ve ağır ağır Kur’an oku.

Biz, sana, taşıması ağır bir söz (bir görev) yükleyeceğiz.

Gece kalkmak daha dokunaklı ve o okumak daha etkilidir.

Gündüzün, seni alıkoyacak bitmez tükenmez işlerin vardır.

Rabbinin adını an; her şeyi bırakıp yalnız O’na yönel. O, doğunun da batının da Rabbidir; O’ndan başka tanrı yoktur. Öyleyse Onu kendine vekil tut. (Müzzemmil, 73/1–9)

Okudunuz mu?  Traş olurken kanayan yere kan taşı sürmek orucu bozar mı?

Bu ayetlerde net olarak görüldüğü gibi Kur’an-ı Kerim’i okumak için bazı şeylere dikkat etmek gerekir. Öncelikle zihnin rahat ve berrak olduğu bir zaman dilimi seçilmelidir. Allah Teala bu zamanın gece olduğunu bildirmektedir. Biraz uyuduktan sonra zaman zihin dinlenmiş ve rahatlamış olur. İşte tam bu zamanda Kur’an okunmalıdır, ayetlerde belirtildiği gibi: Ağır ağır ve düşüne düşüne… Rabbinin kelamı ile baş başa kaldığı anlar, bir Müslüman için paha biçilmez anlardır. Öyleyse bu anları uzun tutmak gerekir.

Ramazanda birkaç hatim indirebilmek uğruna rabbimizin kelamını zayi etmeyelim. Gayemiz; anlamak, yaşamak ve yaşatmak olsun Kur’an okurken.. Bu yüzden anlamadıkça, hazmetmedikçe ilerlememeye çalışalım.

Okudunuz mu?  Namaz kılmadan oruç kabul olur mu?

Biz Kur’ân’ı on ayet on ayet alırdık ve aldığımız on ayeti hayatımıza aktarmadan diğer on ayeti almaktan kaçınırdık. Diyen Abdullah İbn Mes’ud (ra) gibi… Biz Kur’ân’dan evvel imanı elde etmeye çalıştığımız uzun bir dönem yaşadık. Kur’ân sûre sûre nazil oluyordu. Bu sûrelerin helâl ve haramını, emir ve yasaklarını öğrenirdik. Şimdi ise imandan evvel Kur’ân’a yapışan, Fatiha suresinden başlayarak sonuna kadar okuyan, fakat Kur’ân’ın emri nedir, yasağı nedir ve neyin yanında durmak gerekir; katiyyen bilmeyen, okuduğu Kur’ân ayetlerini çürük hurmalar gibi sağa – sola serpen nice kişiler görüyorum. Diyen Abdullah İbn Ömer (ra) gibi şuurlu bir şekilde Kur’an’a yaklaşmalıyız.

Okudunuz mu?  Ramazan ayı ile ilgili deyimler

Cevap: Kuran-ı kerim Ramazanda hatmetmenin sevabı nedir?

imamhatipli42
ramazanda hatim etmenin sevabı

Ramazan’da mukabele okumanın hükmü nedir? Mukabeleye katılarak okunan Kur’ân’ı gözle takip etmekle hatim yapılmış olur mu?

Ramazan ayında Kur’ân-ı Kerîm’i mukâbele tarzında tilâvet etmek ve yapılan tilâveti takip etmek Hz. Resûlullah’ın (s.a.v.) ve Hz. Cebrâil’in (a.s) amelinden; Allah Resûlünün (s.a.v.) sünnetindendir.
Bilindiği gibi Hazret-i Cebrâil (as) her Ramazan ayında Resûl-i Ekrem Efendimiz’e (s.a.v.) gelir ve Kur’ân-ı Kerîm’in o âna kadar nâzil olan âyetlerini baştan sona, karşılıklı, mukabele tarzında okurlardı. Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) vefât edeceği yılın Ramazan ayında Hazret-i Cebrâil (as) iki defa geldi ve Kur’ân-ı Kerîm’i baştan sona iki defa mukabele tarzında karşılıklı tilâvet buyurdular.

Okudunuz mu?  Oruçlunun duası geri çevrilmez

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Kur’ân’ı başkasından dinlemeyi de severdi. Başkasından dinlerken mübarek gözyaşlarını tutamazdı.

İbn-i Mes’ud (ra) anlatıyor: Resûlullah (s.a.v.) bana hitaben:

Bana Kur’ân oku! buyurdu. Ben:

Ya ResûlAllah! Kur’ân sana indirildiği halde, sana Kur’ân’ı ben mi okuyacağım? dedim.

Allah Resûlü (s.a.v.):

Okudunuz mu?  Oruçlu iken yemeklerden konuşmak günah mıdır?

Ben Kur’ân’ı kendimden başka birisinden dinlemeyi hakikaten severim buyurdu. Bunun üzerine, Resûl-i Ekrem’e (s.a.v.) Nisâ Sûresinden okumaya başladım. Nihâyet; Her ümmetten birer şâhit getirdiğimiz ve ey Muhammed, onların üzerlerine de seni şâhit olarak getirdiğimiz zaman onların hâli nice olur? âyetine geldiğimde, Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.):

Şimdilik yeter! buyurdu. Dönüp baktığımda, bir de ne göreyim,
Resûl-i Ekrem Efendimiz’in (asm) iki gözünden yaşlar akıyordu.

Kur’ân’ı dinlemek aynı zamanda Kur’ân’ın da emridir.
Cenâb-ı Hak: Kur’ân okunduğu zaman onu dinleyin ve susun ki, merhamet olunasınız buyurur.

Okudunuz mu?  Nefes Acıcı Ilaç Veya Ağza çekilen Gaz Orucu Bozarmı

Şu halde, okunan Kur’ân’ı dinlemek farzdır.

Hazret-i Cebrâil (as) ile Hazret-i Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) Ramazan aylarında yaptıkları Kur’ân’ı karşılıklı okuma ibâdetini model alan Müslümanlar, asırlardan beri güzel sesli hafızların refakatinde her Ramazan ayında bu geleneği sürdürmüşler; Kur’ân’ı mukabele tarzında tilâvet ederek hatimler indirmişlerdir. Yani tek amel içinde farzı da, sünneti de ihyâ etmişlerdir.

Mukabeleye baştan sona iştirak etmekte İnşaAllah hatim sevabı vardır. Mukabeleyi takip ederken mümkünse okunan harfleri içimizden tekrar etmeli, yani biz de okumalıyız. Mümkünse okunan Kur’ân üzerinde tefekkür etmeli, anlamlarını bildiğimiz âyetlerin emirleri üzerinde düşünmeliyiz.

Okudunuz mu?  Oruçluyken bilerek cenabet olmak günahmıdır

Ebû Ümâme (ra) der ki: Resûlullah’ın (s.a.v.) şöyle buyurduğunu işittim: Kur’ân okuyunuz! Çünkü Kur’ân, kıyâmet günü, kendi yârânına (kendisini okuyan ve amel edenlere) şefaatçi olarak gelecektir.

Ebû Hüreyre (ra) bildirmiştir ki, Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:
Bir cemaat, Allah’ın evlerinden birinde toplanır; Allah’ın Kitâbını okurlar ve aralarında (birinin okuduğunu diğerleri—açık veya gizli—tekrarlamak sûretiyle) ders yaparlarsa, üzerlerine huzur iner, onları rahmet kaplar, çevrelerini melekler kuşatır. Allah o kimseleri, kendi katında bulunanların arasında anar.

Okudunuz mu?  Şafi Mezhebinde Oruçken Misvak Kullanmanın Hükmü?

Dipnotlar:
1- Nisâ Sûresi, 4/41
2- R. Sâlihîn, 1005
3- A’râf Sûresi, 7/204
4- R. Sâlihîn, 988
5- R. Sâlihîn, 1020


ramazanda hatim etmenin sevabı, ramazanda kuran okumanın fazileti, ramazanda kuranı hatim etmek

Bu kategoride yer alan Ramazan Ayının Bize Kazandırdıkları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kuran-ı kerim Ramazanda hatmetmenin sevabı nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.