Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:07
Oruc
Yönetici

Sahura kalkamadım uyandığımda niyet etsem orucum kabul olurmu ?

Sahura kalkamadım uyandığımda niyet etsem orucum kabul olurmu ?

Kayıtsız Üye
selamun aleykum sahura kalkamadım uyandığımda niyet etsem orucum kabul olurmu


arifselim
Aleykum selam kardeşim. Ramazan orucu, adak orucu ile diğer nafile oruçlara öğlen vakti girmeden kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir. Bu durumda sende niyet edebilirsin ve orucunu tutabilirsin. Allah kabul etsin kardeşim.


Cevap: sahura kalkamadım uyandığımda niyet etsem orucum kabul olurmu ?

Kayıtsız Üye
– merhaba ben gece 5.20 de kalktim az bisey yemek yedim.acaba orucum kabul mu

– sahura kalkamadım 9ğlene kadar vaktim var o vakitte nasıl niyet edebilirim

– sahura kalkamadim.ramazan orucuna nasıl niyet edicem. Hayirli gunler.


Cevap: Sahura kalkamadım uyandığımda niyet etsem orucum kabul olurmu ?

Kayıtsız Üye
Oruca Ne Zaman Niyet Etmelidir?

Ramazan orucuna, zamanı belirlenmiş adak orucuna ve nâfile oruçlara; akşamdan itibaren ertesi günü kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir. Ramazan orucunun kazası ile vakti belirtilmemiş adak orucuna, nâfile olarak başlanıp bozulmuş oruçların kazâsına ve keffâret oruçlarına niyet ise, akşamdan itibaren imsâk vaktine kadar yapılır. Bu vakitten sonra yapılan niyetle bu oruçlar sahih olmaz. Şâfiîlere göre, nâfile oruç için, güneş batana kadar niyet câizdir. Yeter ki niyete kadar orucu bozucu bir şey yapılmasın.

Okudunuz mu?  Buruna ilaç sürmek orucu bozar mı?

Bir kimse geceleyin herhangi bir oruç için niyet ettiği halde, imsâk vaktinden önce bu niyetinden dönse, bu dönme sahihtir.

Ramazan-ı şerîfin her günü için ayrı niyet lâzımdır. Çünkü araya geceler girmekte ve her günün orucu, ayrı bir ibâdet sayılmaktadır.

Bir kazâ orucuna güneşin doğuşundan sonra niyet edilse, o oruç kazâ yerine geçmez, nâfile oruç tutulmuş olur. Kazâ oruçlarına mutlaka imsâk vaktinden önce niyet edilmesi şarttır.

Bir kadın, henüz hayız hâlinde iken geceden oruca niyet etse, imsâk vaktinden evvel de hayız hâlinden çıksa, niyeti sahih olur, oruç tutması gerekir.Şafii mezhebine göre niyetin vakti oruç farz olursa gecedir. Gündüze bırakılmaz. Gece niyet getirilmediği takdirde bayramdan sonra gününe gün kaza etmek lazımdır. Ancak, İbn Hacer diyor ki: Şafii olan kimse Ramazan`da niyetini unutup gece vaktinde getirmeyen kimse Hanefi mezhebini takliden gündüz öğleden evvel niyet getirsin.
Maliki mezhebine göre Ramazan-ı Şerifin başında bir niyet getirilirse kafidir. Her gece niyet getirmek gerekmez. Bunun için Şafii veya Hanefi olan kimse Ramazan-ı Şerifte "ben şu Ramazan-ı Şerif ayında oruç tutmağa niyet ettim" dese iyi olur. Çünkü bir günün niyetini unutacak olursa da Maliki mezhebine göre orucu geçerli olur..
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Okudunuz mu?  Epilepsi hastaları oruç tutabilir mi

Kayıtsız Üye
Selam ben sahura kalkamadim kalktigimda saat 4:30 du su icip niyetlenip uyudum orucum kabul olmusmudur


arifselim
Selamun aleykum. 4:30 dediğin vakitte eğer imsak vakti başlamışsa orucun bozulmuştur. Asıl olan imsak vaktinin geçmemiş olmasıdır.


Kayıtsız Üye
slm aleyküm her zaman sahura kalkıyorum ama bu gece kalkamadım. uyuyup kalmışım. gözümü açtım saat 07:00 niyette etmedim niyet etsem orucum kabul olurmu acaba? tşkler

Okudunuz mu?  Adet halinde oruç tutulup namaz kılınır mı

arifselim
Aleykum selam kardeşim. Evet bu durumda niyet edebilirsin hatta öğle olmadan bir saate kadar eğer orucu bozacak bir şey yapmamışsan niyet edebilirsin.


Kayıtsız Üye
akşam çok hastaydim ertesi günde hastalığım devam eder diye sahura kalkmadim ama sabah uyandığımda hiçbir seyim yoktu bu yüzden saat 11 de niyetimi getirdim kabul olurmu?


arifselim
Geçmiş olsun. Evet kardeşim bu şekilde niyet ederek orucun geçerlidir. Öğle olmadan bir saat öncesine kadar eğer orucu bozacak bir şey yapılmamışsa niyet edilebilir.


Kayıtsız Üye
Selamın aleyküm ben geceleri sahura kalkamiyorum gece yatmadan önce niyet etsem oruç tutabilirmiyim


arifselim
Aleykum selam kardeşim. Evet uyumadan önce de niyet edebilirsin. Sahura kalkmak ise sünnettir.


burak b demir
selamünaleyküm hocam sahurda yemeğimi yedikten sonra niyet ettim ve sabah 7 de orucu su içerek açtım 61 gün tutmak zorundamıyım


arifselim
Aleykum selam. Niyet ettiğin için oruç sayılırsın ve bilerek orucunu bozduğun için sana 60 gün kefaret ile bir gün kaza gerekir.

Okudunuz mu?  Oruçtu iken arkadan veya önden fitil koymak orucu bozar mı?

Kayıtsız Üye
Hocam sahura gec uya kalmisim
Ben simdi niyet etsem suylami edecem yoksa nasıl niyet edecem? Gec kalmadim Insahllah


arifselim
İmsak vakti girmişse artık hiç bir şey yiyemez ve içemezsin. Orucu bozacak bir şey olmadığı sürece öğle vakti girmeden bir saat öncesine kadar niyet edebilirsin.


Kayıtsız Üye
İshaldim sahurda niyet etmedim ama hiç bir şey yemedim sabah 09 00 niyet etsem oruç kabul olurmu


arifselim
Öğle vakti girmeden bir saat öncesine kadar eğer orucu bozacak bir şey olmamışsa niyet edebilirsin.


Kayıtsız Üye
1 – Ben sahura kalkamadim ikindi oldu niyet ettim orucum kabul olurmu ?

2 – Sahura kalktim namazımı kildim ama niyet etmeyi unutum 7 gibi kalktim orucum kabul olurmu.tesekurler

3 – Selamun aleykum ya ben sahura kadar uyumadim ama sonra uyuya kalmışım bir uyandim saat 7 hemen bisiler yedim şu içtim acaba orucum kabul olurmu


arifselim
1- Farz olan oruca en son öğle olmadan bir saat öncesine kadar edilebilir. Artık bu vakitten sonra niyet geçerli değildir.

Okudunuz mu?  Oruçlu iken yemeklerden konuşmak günah mıdır?

2- Evet kardeşim bu şekilde ettiğin niyet geçerlidir.

3- Aleykum selam. Orucun bozulmuştur çünkü imsak vakti geçtikten bir dakika sonra dahi bir şey yenip içilemez.


Mine
Slm benim sorum ise kaza oruçlarımı tutarken geceden niyetindeydi ama sabah yedide uyandım sadace ağzımı çalkaladım kabul olurmu


arifselim
aleykum selam. Eğer sadece ağzını çalkalamışsan bunun bir sakıncası yoktur. Ağız çalkalamak aşırı olmamalıdır çünkü fazla ağza su vermek orucu riske atmak demektir. Ama su boğaza kaçmadığı sürece de oruç bozulmaz.


Kayıtsız Üye
selamun aleykum rebuevvel ayinda oldugumuz için pazartesi gunu yani bugün oruca tutmak istedim ana sahura kalkamadım sabah ezanı ile 1 bardak su icip niyet ettim olurmu acaba teşekkürler


ACİLSERVİS
Aleykümüsselam. Oruç imsak ile başlar. Ezan ile değil. Bu yüzden bugün oruçlu sayılmazsın. Ramazan ayı hariçindeki ezanlar imsak vaktinde okunmayabiliyor. Oruç tutacak kişi imsaktan bir kaç dakika önce yemeyi içmeyi bırakmak zorundadır. Oruç tutacak kişi imsak vaktini bilmek zorundadır. Teknoloji elimizin altında. Diyanetin ana sayfasında imsak vakti yazılıdır. Şehrinizi yazıp bakabilirsiniz. http://www.diyanet.gov.tr/

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre Ramazan orucuna niyet farz mıdır?

Kayıtsız Üye
Sa bn sahura kalmamadım ana sabah niyet ettim karnım çok ağrıyor vede çok susadım orucu bozsam günah olurmu

Ben gece birde niyet ettim sonra yemek yedim kabul oluyomu

Sabah kalkdinmi orucumu tutmuycakdim ama tutmak isdedin sahura kalkmadan aceba kabul olurmu


arifselim
– Aleykum selam. Eğer basit bir ağrı değil ve ciddi bir durum ise orucunu bozabilirsin.

– Gece birde de niyet etsen olur. Önemli olan imsak girdikten sonra yeme içmeyi kesmektir.

– Oruç için sahura kalkmak şart değildir. Sahura kalkmamış olsan bile oruç tutabilirsin.


furkanayturk
sahura kalkmadım niyet etmedim kahvaltı yaptım 61 gun cezası varmıdır ?


ACİLSERVİS
Ramazandan sonra bir gün kaza edersin. Niyet etmemiş olman farzı üzerinden kaldırmaz. Oruç her müslümana farzdır yani emirdir islamın şartlarından biridir..

Okudunuz mu?  Orucun tanımı

Kayıtsız Üye
Sahura kalkamadim sabah kalktigimda niyet ettim ama oruc tutmak istemiyorum cunku çok acim ne yapmam gerekir


ACİLSERVİS
Bugün de aç olarak oruç tutmalısın. Oruç farzdır bozamasın. Bozarsan aralıksız 60 gün kefaret ve bugün için bir gün kaza ödersin.


Kayıtsız Üye
Merhaba.ben gece sahura kalktımyemek yedim.sabah 11 de kalktım ama az SONRA ederim diye geri yattım.saat 03.10. da niyet ettim kabul olurmu.


ACİLSERVİS
Sahura kalkmışsın zaten niyetlisin.


Kayıtsız Üye
Selam aleyküm
Ben ağır bir işte çalışıyorum ve işin durumu güne göre değişiyor.Ben her gün sahura kalkıyorum ama niye etmiyorum.Çünkü orucumu bozmamak için o günkü işin durumuna göre yani o gün iş çok yoğun ve ağır değilse öğleden önce niyet ediyorum.Ama iş çok yoğun ve ağırsa niyet etmeyim oruç tutmuyorum.Bu durumda orucu bozmuş gibi bir duruma düşüyormuyum.Teşekkürler


mum
Siz her gün oruç tutun ve ağır işten dolayı zor duruma düştüğünüzde bozun bir sakıncası olmaz sadece sonra kaza gerekir.

Okudunuz mu?  Hamile kadının oruc tutması farz mı?

Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm ben sahura kalkıp niyet etmiyecem çünkü işte tutabilrmiyim diye kendime güvenemedim o yüzden saat 12 ye kadar denicem tutabilir gibiysem niyet edicem kabul olurmu ? Tutamacak gibi olursamda niyet etmicem ve malesef ihtiyacımı gidericem orucum. Mezhebim şafi


imam
Mezhebiniz ne olursa olsun niyet edip oruç tutmak zorundasınız
Gündüz işte dayanılmayacak duruma gelince o zaman oruç açılır
Maalesef bu niyet etmeme moda oldu
Imam şafii ye göre niyet imsaktan önce olması gerekiyor


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm ben sahurda yemek yiyip sabah kalkınca niyet ediyorum orucum kabul olur mu


mum
< sabah kalkınca niyet ediyorum orucum kabul olur mu >
Oruç geçerlidir lakin akşam iftar açarken yarına niyet etmek sünnettir.


ugurerden01
Selamunaleykum, ertesi gün ağır işle uğrasacagım için niyet etmedim ve sahura kalkmadım. Sabaha karsı uykulusekilde su içtim oruclu oldugumu dusunup uykulu tukurdum. Niyet edip etmediğimi hatırlamıyorum ama etmişim gibi geliyor. Ertesi gunde agır işlerden dolayı yemek yedim ama tedirgindim. Çok vesveseliyim. 61 gun mu tutmalıyım sizce?

Okudunuz mu?  Oruçluyken sarılma, öpme (yanaktan), arkasından sarılma ve vücutların birleşmesinden dolayı gelen mezi orucu bozar mı?

mum
Oruç tutun ve ağır işi yapamayacak duruma geldiğinizde bozun bu sadece kaza gerekir
Ama niyet etmeseniz bu çok büyük günahlardandır


mls
Salam’aleykum bu sabah Sahura kalkamadim uyandığımda sabah saat 6:00 qusul almam gerekirdi, hemen qusulumu alib niyyet etdim orucum kabul olurmu ?? Cok teşekkürler


ACİLSERVİS
Oruç başladıktan sonra gusül alınabilir sakıncası yok. Orucun olur.


Kayıtsız Üye
Merhaba ben sahura kalktım fakat hüçbişey yemedim içmedim niyette etmedim imsak vakti doldu niyet etsem kabul olur mu 2.ci soru ayıptır söylemesi hep balgam ve hep sümük gibi biley geliyor burnumamı ağzımamı ne bende yutuyorum bozulurmu orucum?


ACİLSERVİS
Niyet edebilirsin orucunu tutmaya devam et.Ağzına gelen balgam veya sümüğü yutarsan orucun bozulur.


Kayıtsız Üye
Hocam merhaba ben sahurdan yarım saat sonra uyuyakaldığımı farkettim ve uyanınca dayanamayacağımı düşünüp orucu bozdum kefaret mi tutmam gerekir.

Okudunuz mu?  Oruçluyken cünüp olmak günahmıdır

ACİLSERVİS
Daha yarım saat olmuş ve sen bunu anlamışsın. Tebrik ederim. Dayanamamak nasıl bir şey olmalı sana anlatayım. Çok kötü duruma düşersin hastaneye acile gidersin veya gidecek kadar kötü olursun o zaman dayanamamaktan bahsedip orucunu bozarsın. Akşamdan oruç tutmayı düşünmüşsen yani niyet etmişsen kefaret+kaza niyetlenmemişsen kaza orucu tutarsın.


sahura kalkamadım sabah niyet etsem olurmu, sabah niyet edilen oruç kabul olurmu, gece sahura kalkamadım sabah niyet ettim

Bu kategoride yer alan Mideden Gelen Su Orucu Bozar Mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sahura kalkamadım uyandığımda niyet etsem orucum kabul olurmu ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.