Anasayfa
8 Mayıs 2021, 8:28
missa95
Abone

Babam hasta şuan ve ben onun uzerine yemin ettim nasıl bozabilirim?

Babam hasta şuan ve ben onun uzerine yemin ettim nasıl bozabilirim?

melda-islam
s.a kardeşler benim bir sorum olucak sizlere babam hasta şuan rahatsız ve ben onun uzerine yemin ederek bir sevgilimle görusmeyecegimi söyledim. şuan çok pişmanım huzursuzum yeminimi nasıl bozabilirim? yeminimi bozarsam babama bişi olur mu?


Cevap: babam hasta şuan ve ben onun uzerine yemin ettim nasıl bozabilirim?

Desert Rose
ve aleykumusselam ve rahmetullah
Allah'(c.c)ın adından başkası üzerine edilen yeminler geçersizdir
böyle tehlikeli kelimeler kullanmaktan ve helal olmayan
kişilerden uzak durmakta fayda var.Yemin bahsini okuyunuz

———————–

Yeminle ilgili bazı meseleler

Üzerine yemin edilmesi yasaklananlar:

Peygamber, Kâbe, melekler, gökyüzü, ecdat, hayat, ruh, başkan, sultanın hayatı, sultanın nimeti, bir kimsenin türbesi ve emanete yemin etmenin yasaklanmıştır

Okudunuz mu?  Hz. Âdem'in Çocukları Neden Kardeş Evliliği Yaptılar?

İbni Ömer (r.anhümâ) anlatıyor: Nebî (s.a.v.) şöyle buyurdu:

"Şüphesiz ki Allah Teâlâ sizin babalarınızın adı ile yemin etmenizi yasakladı. Yemin etmek isteyen kimse Allah’ın adı ile yemin etsin veya sussun." [Buhârî, Sahih, Eymân 4, Edeb 74, Tevhîd 13; Ayrıca bkz. Ebû Dâvûd, Sünen, Eymân 4; Tirmizî, Sünen, Nüzûr 9; Nesâî, Sünen, Eymân 4; İbni Mâce, Sünen, Keffârât 2]

Müslim’in Sahîh’indeki bir rivayet şöyledir: "Kim yemin edecekse Allah’ın adı ile yemin etsin veya sussun " [Kitabu’l-Eymân, 3]

Abdurrahman İbni Semüre’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Putlara ve babalarınıza yemin etmeyiniz " Müslim, Sahih, Eymân 6; Ayrıca bkz. Buhârî, Sahih, Eymân 5; Nesâî, Sünen, Eymân 10; İbni Mâce, Sünen, Keffârât 2]

Okudunuz mu?  Postiş (peruk) takma saç, takmak günah mıdır?

Yemin kelimesi lugatta kuvvet ve sağ el manasına gelir. Şeriat örfünde ise, verilen haberin/söylenen sözün bir tarafını, yani olduğunu veya olmadığını üzerine yemin edilen şeyle kuvvetlendirmektir. Yemin, bir işi yapmak veya yapmamak hususunda karara ve iddiaya kuvvet vermek için ya Allah Teâlâ’ya kasem veya talak gibi bir şeye bağlı olarak yapılan bir akittir/sözleşmedir.

Türkçemiz’de buna ant da denmektedir Meselâ, "VAllahi ben şu işi yaptım" veya yapmadım demek bir yemindir. "Ben şu işi yaparsam" veya "yaptıysam karım benden boş olsun" demek de bir şarta bağlı olarak yapılmış yemindir. Yemin ne üzerine yapılırsa, ona tâzim ifade eder Tâzime, yüceltmeye lâyık olan yegâne varlık ise Allah Teâlâ’dır Bu sebeple Allah’tan başkası adına yapılan yeminler yemin sayılmaz. Şu kadar var ki, Allah’tan başkasını tâzim, büyültüp yücelterek herhangi bir kimse veya eşya üzerine yemin etmek, İslâm âlimlerinin bir kısmı tarafından kesin olarak haram kabul edilir. Bir kısım âlim ise, yemin eden kimse, üzerine yemin ettiği şeyi tâzim ve yüceltme inancına sahip olmadığı takdirde bu yapılanın haram değil, mekruh olduğunu kabul eder.

Okudunuz mu?  Hafız kime denir?

Kasem suretiyle olan yemin; ya vAllahi, billahi, tAllahi denilmesi gibi Allah Teâlâ’nın zât ismine… Ya Rahmân, Rahîm gibi mübarek isimlerinden birine… Veya izzet-i ilâhiye, kudret-i ilâhiye gibi zâtî sıfatlarından biri üzerine ant içmekle yapılır. Kasem ederim, yemin ederim, Allah’a andolsun, üzerime yemin olsun, şehâdet ederim, üzerime ahdolsun gibi sözler de birer yemin sayılır.

Okudunuz mu?  Türkiyede bulunan tarikat isimleri ve mürşidleri şeyhleri kimlerdir?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere Peygamberlere, Kâbe’ye, mahlûkattan birinin başına veya hayatına yemin edilmesi câiz olmaz; bunlar da yemin sayılmaz. Nelerin yemin sayılıp sayılmadığı fıkıh kitapları ile, ilmihale dair eserlerde etraflıca ele alınmıştır.

Allah Teâlâ, Kur’ân-ı Kerîm’de Tîn (incir), Zeytin, Semâ, Tûr (dağı), Târık gibi mahlûkatından bir çok şeye yemin etmiştir. Bu yeminler, ya o şeylerin şerefinin yüksekliğine dikkat çekmek içindir; ya da ibarede adı zikredilmemiş bir şey vardır. Yani bu gibi yeminler, Tîn’in Rabbi hakkı için, Târık’ın Rabbi hakkı için takdirindedir.

Okudunuz mu?  Yeni Arapca Kız İsimleri ve Anlamları

Hadis-i şerifte özellikle babanın zikredilmesi, bu şekilde yemin etmenin Arap toplumunda, evlâtlar ve insanlar arasında yaygın olması sebebiyledir. Yemin etmek mecburiyeti varsa, Allah’a yemin edilmeli… Aksi takdirde susmak daha hayırlıdır

Hadisin yukarıda zikredilen kaynaklarında onun çeşitli rivayet yollariyle ve farklı şekillerde nakledildiğini görürüz Nevevî’nin tercih ettiği rivayet, her birinin ortak noktasını teşkil etmektedir.

Câhiliye devrinin yaygın ve meşhur olan âdetlerinden biri de putlar üzerine yemin edilmesi idi. Putperestliğin şirk olduğu ve dinimizin bunu şiddetle yasakladığı ise bilinen bir gerçektir. İslâm, putlarla ilgili her türlü inanış, davranış ve yaklaşımı tamamen yasaklayıp ortadan kaldırmıştır. Dolayısıyla putlar üzerine yapılan yeminlerin hiçbir kıymeti olmadığı ve asla yemin sayılmayacağını Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) kesin bir şekilde ifade etmiştir. Çünkü putlara yemin edenler, onları yüceltmiş, büyük tanımış ve kutsamış olmaktadırlar. Bu tavrın en büyük şirk ve küfür olduğunda da hiç kuşku ve tereddüt yoktur.

Okudunuz mu?  Peygamber efendimizin babasının kabri nerededir

Hadislerden öğrendiklerimizi üç madde halinde şöyle tasnif edebiliriz:

1. Yemin, yemin edileni tâzim ve yüceltme olduğu için, sadece Allah’ın adına veya Allah’ın sıfatlarına yapılabilir.

2. Babalar-anneler-çocuklar veya başka yaratılmışlar üzerine yapılan yeminler geçersizdir, tâzim ve yüceltilmeye lâyık olan sadece Allahtır.

3. Putlar ve benzeri bâtıllar üzerine yemin etmek haram kılınmıştır, onları yüceltmek küfürdür.

Okudunuz mu?  Öğretmen ile tartışmak

Haram işlemek veya ibadet yapmamak için yemin eden, yeminini bozar, sonra yemin keffâreti verir. Meselâ, ‘Şu işim olursa vAllahi şarap içeceğim’ diyen kimse, yeminine uymaz/onu uygulamaz yani şarap içmez, ettiği yeminin keffâretini verir.

Helâl malını harâm ederek yemin etmekle o mal harâm olmaz. Meselâ, ‘Şu elbiseyi giyersem haram olsun’ diyen kimse, sözünde durmayıp giyse, elbisesi harâm olmaz. Fakat, o elbiseyi giyince, keffâret vermesi gerekir.

Yalan yere yemin ise büyük günâhtır. Doğru olarak çok yemin etmek de uygun değildir. Allah Teâlâ’nın ismine ve yemine kıymet vermemek olur. Şarkılarda, türkülerde, eğlencelerde yemin etmek de keza günâhtır. [Daha fazla bilgi için, bkz İbn Âbidîn, Dürrü’l-Muhtâr, Yemin bahsi]
sorular.mollacami.com/benzer-sorular-141.htmlRuh, sorular.mollacami.com/benzer-sorular-169.htmlMelekler, sorular.mollacami.com/benzer-sorular-507.htmlecel, sorular.mollacami.com/benzer-sorular-2070.htmlhayat, sorular.mollacami.com/benzer-sorular-2658.htmlKâbe, sorular.mollacami.com/benzer-sorular-3726.html"Anne-babamın ölüsünü öpüyüm" demek yemin midir, sorular.mollacami.com/benzer-sorular-3727.htmlyemin değildir, sorular.mollacami.com/benzer-sorular-3728.htmlgelmeden ölmez, sorular.mollacami.com/benzer-sorular-3729.htmlPeygamber, sorular.mollacami.com/benzer-sorular-3730.htmlgökyüzü, sorular.mollacami.com/benzer-sorular-3731.htmlecdat, sorular.mollacami.com/benzer-sorular-3732.htmlbaşkan, sorular.mollacami.com/benzer-sorular-3733.htmlsultanın hayatı, sorular.mollacami.com/benzer-sorular-3734.htmlsultanın nimeti, sorular.mollacami.com/benzer-sorular-3735.htmlbir kimsenin türbesi ve emanete yemin etmenin yasaklanmıştır,
alıntı.


Cevap: babam hasta şuan ve ben onun uzerine yemin ettim nasıl bozabilirim?

Kayıtsız Üye
cevap için tşk ederım ama bu cahıl kardeşın bir şey anlamadı kısa ve net bı şekilde açıklamasını yapıcak kımse yok mu?

Okudunuz mu?  Sabah namazından sonra sürekli kabus görüyorum ne yapmalıyım

Cevap: babam hasta şuan ve ben onun uzerine yemin ettim nasıl bozabilirim?

Hoca
< babam hasta şuan ve ben onun uzerine yemin ettim nasıl bozabilirim? >
Sözün özü şu kardeş,
İslamda baba ile yemin etmek günahtır ve geçersizdir. Yemin sadece Allahın adıyla yapılır.
Allahtan af dile.

Okudunuz mu?  İşin hayırlı olması için okunacak dua

@mir
nasıl bir yemin yaptınız?
VAllahi Billahi TAllahi şeklinde mi?
başka bir şekilde mi?
bu tür bir yemin yaptıysanız bozmanız durumunda kefaretini ödemek zorundasınız
gerçi bu yemini de ikrah ile/zorlama ile yaptıysanız durum değişebilir

babamın başı için vs şeklinde bir yemin ettiyseniz
dinen geçersizdir
yeminlerdeki adetlerin/geleneklerin -şirk olmadığı sürece- geçerli olduğunu iddia edenler de vardır

siz yemininize uysanız da uymasanız da eceli engelleyemezsiniz

Okudunuz mu?  Sahih Nedir? Sahih Ne Demek?

Desert Rose
cahiliyede müşriklerde babalarının ve putlarının
üzerine yemin ediyorlardı,bu göz önünde bulundurulması
ve müşriklere benzememek gerekir.
muhtemelen bir daha yaparsam babam ölsün yada şifa bulmasın
cinsindendir,böyle bir yemin geçerli değildir

Bu kategoride yer alan Hanefi mezhebindenim şafii mezhebine göre nikah yapabilir miyim? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Babam hasta şuan ve ben onun uzerine yemin ettim nasıl bozabilirim? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.