Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:16
missa5
Abone

Medine döneminde mescid-i nebinin eğitim ve öğretimdeki rolü nedir

Medine döneminde mescid-i nebinin eğitim ve öğretimdeki rolü nedir

Kayıtsız Üye
medine döneminde mescid-i nebinin eğitim ve öğretimdeki rolü nedir


Cevap: medine döneminde mescid-i nebinin eğitim ve öğretimdeki rolü nedir

Desert Rose
Peygamberimizin Mescidinin Sosyal İşleviMescit, Müslümanların günde beş vakit buluştukları ve birlikte ibadet ettikleri yerdi. Müslümanlarla ilgili önemli kararlar burada alınır, insanların şikayetleri burada dinlenir ve çözüme kavuşturulurdu. Dışarıdan gelen elçiler de burada kabul edilirdi. Buradan ihtiyaç sahiplerine yardım yapılır, eğitim faaliyetleri de burada yürütülürdü. Daha sonraları, Müslümanların sayısı çoğaldıkça mescit, bütün bu çalışmalar için yetersiz kalmış, her bir iş için ayrı ayrı binalar kurulmuştur.

Okudunuz mu?  Sıdretü'l Münteha nedir ?

Mescid-ı Nebevi, Mescid-ı Haram ve Mescid-ı Aksa’dan sonra, yeryüzündeki mescitlerin en faziletlısıdır. Bu konuda Resulullah (s.a.s)’den bır çok hadis varıt olmustur.

Peygamberimiz bir hadisinde "Ben muallim (öğretmen) olarak gönderildim" buyurmuştur. Gerçekten onun hayatı bütünüyle eğitim ve öğretimle geçmiştir.
Hicretten sonra Peygamber Mescidi, İslam’ın en önemli eğitim öğretim merkezi olmuştur. Peygamberimiz mescidin yanına "Suffe" adında ayrı bir bölüm yaptırmıştı. Burada yoksul olup barınacak yeri olmayanlar veya evi olduğu halde ilim öğrenmek isteyenler kalır, yeni bilgiler öğrenerek ve ibadet ederek günlerini geçirirlerdi.
Burası bir anlamda yatılı okul gibiydi. Suffe’de kalan öğrencilerin sayısı yüzü aşkındı. Peygamberimiz onlarla yakından ilgilenir, onların eğitim ve öğretmiyle meşgul olduğu gibi, geçimlerini de sağlamaya çalışırdı. Buradan yetişenler çevre şehirlere İslam’ı öğretmek üzere görevlendirilirlerdi. Suffe’den başka Medine’nin çeşitli mahallelerinde başka okullar da vardı.

Okudunuz mu?  Kıyamette herkesin gözü tepesinde olacak mı

Peygamberimiz, insanların yararına olan her tür bilgiyi teşvik etmiştir. Zeyd bin Sabit’e İbranice’yi öğrenmesini istemiş, o da Peygamberimizin isteğini yerine getirerek kısa sürede öğrenmiştir. Peygamberimiz, başta Kur’an eğitimi olmak üzere Müslümanlara ziraat, tıp matematik savaş teknikleri, atıcılık, binicilik, yüzme gibi bir çok alanda bilgi elde etmelerini öğütlerdi.Bedir savaşında esir alınan müşrikler, Müslümanlara okuma yazma öğretmeleri karşılığında serbest bırakılmış, bu durum, Müslümanlar arasında okur-yazarlık oranını arttırmıştı.

Okudunuz mu?  Günahı açığa vurmak anlatmak ve gizli tutmak

Peygamberimiz kadınların eğitimine de önem vermiş, onlar için özel bir gün tayin etmişti. Bu sayede, bilgili birçok kadın yetişti. Hz. Aişe, Hz. Fatıma, Ümmü Habibe, Esma, Safiyye bunlardan birkaçıdır.Peygamberimizin güzel sanatların bazı dallarıyla ilgili tavsiyeleri de olmuştur. O: "Allah güzeldir, güzeli saver" buyurmuştur. Hz. Ali’ye yazıyı güzel yazmasıyla ilgili tavsiyelerde bulunan Peygamberimiz, Hz. Hassan bin Sabit ve Abdullah bin Revaha gibi şairleri desteklemiştir.


Cevap: medine döneminde mescid-i nebinin eğitim ve öğretimdeki rolü nedir

Kayıtsız Üye
Çok yardımcı oldular teşekkürler

Okudunuz mu?  Anneyle tartışmak günah mıdır

Cevap: medine döneminde mescid-i nebinin eğitim ve öğretimdeki rolü nedir

:)))))))
güzel bilgiler paylaşıyorsunuz teşekkür ederim size


Kayıtsız Üye
Allah sizden razı olsun bu kadar güzel bilgiler paylaştiginiz için


Kayıtsız Üye
çok teşekkür ederiz Allah razı olsun ama ben bu kadarını defterime geçiremem ama yinede çok güzel şeyler paylaşıyorsunuz

Okudunuz mu?  Kızımın ismini belinay koymak istiyorum dinen uygunmu onu bilmek istiyorum?

medine döneminde mescid-i nebinin eğitim ve öğretimdeki rolü nedir, medine döneminde mescid i nebinin eğitim ve öğretimdeki rolü, mescidi nebinin eğitim öğretimdeki rolü

Bu kategoride yer alan Dirayet ne demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Medine döneminde mescid-i nebinin eğitim ve öğretimdeki rolü nedir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.