Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:06
sizden4
Abone

Kul Hakkını bulamıyorsan

Kul Hakkını bulamıyorsan

DinimiSevdim
Eğer kul hakkını bulamıyorsun yaptığın kul hakkı bir kişi bir dizi ile ilgili poster yapmış sende kendi sitenin ismini koyuyorsun ve ben yaptım diyorsun sonra yapan kişi görüyor ve söylüyor ben yaptım bende diyorum bende bir yerde buldum ben yapmadım özür dilerim dedim sonra sayfam kapandı. Adamı bulamıyorum helalleşim ne yapacam. O zamanlar kul hakkının ne olduğunu bilmiyordum. Ne yapmalıyım.

Okudunuz mu?  Bu devirde evlilik hakkında bir sorum var?

Cevap: Kul Hakkını bulamıyorsan

Ravza Sevdam
Siraceddin önlüer’İn Kalbin hastalıkları adlı kitabında okumuştum kul hakkına giren bir kişi eğer hakkına girdiği kişiyi bulup helallik alamıyorsa öyle bir imkanı yoksa Tabi her halükarda önce tevbe etmeli ardından o kişinin adına sadaka versin diyordu .eğer ona da imkanı yoksa bildiği sureleri ( Felak ,ihlas, nas vb ) okuyup sevabını ona hediye etsin diyordu…

Okudunuz mu?  Peygamber mu'cize, evliyâ kerâmet gösterir demek küfürdür Bu Bilgiler Doğru mu?

Cevap: Kul Hakkını bulamıyorsan

Ravza Sevdam
Kul hakkı beş türlüdür:
1- Mali [Parasal]
2- Nefsi [hayati yönden]
3- Irzi [Haysiyetle ilgili]
4- Mahremi [Namusla ilgili]
5- Dini.
1- Mali olan kul hakları:
Hırsızlık, gasp, aldatarak, yalan söyleyerek mal satmak, sahte para vermek, başkasının malına zarar vermek, yalancı şahitlik, rüşvet almak gibi.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti alırken gargara

Bu haklar için sahibi ile helalleşmek gerekir. Dünyada helalleşmezse, ahirette sevapları ona verilerek helalleştirilecektir. Mal sahibi ölmüş ise, vârisine ödenir. Vârisi yoksa veya mal sahibi bilinmiyorsa, salih bir fakire hediye olarak verilip, sevabı sahibine gönderilir. Salih fakir yoksa, İslamiyet’e hizmet eden hayır kurumlarına, vakıflara verilir. Kendi salih akrabasına, fakir olan ana babalarına, çocuklarına hediye olarak vermesi de, caiz olur. Bunları yapmak imkanını bulamazsa, mal sahibinin ve kendisinin af olunmaları için dua eder. Kâfirin hakkı için de, onunla helalleşmek gerekir. Gönlü alınmazsa, ahirette af olunması, çok güç olur.

Okudunuz mu?  Kendi düşüncem mi,Vesvese mi?

2- Nefsi, yani hayati günah olan kul hakları:
Adam öldürmek, bir uzvunu kesmek, sakat bırakmak gibi şeylerdir.
Önce tevbe eder. Adam ölmüş ise, velisi ile helalleşmek gerekir. Velisi isterse af eder. İsterse belli bir mal ister. İsterse, mahkemeye verip, hakimden cezalandırılmasını ister. İslamiyet’te kan davası yoktur.

Okudunuz mu?  Nikah kendi kendine düşer mi

3- Irza dokunan kul hakları:
Dedikodu, iftira, alay, sövmek gibi haysiyetle, şerefle ilgili şeylerdir.
Tevbe etmek ve helalleşmek lazımdır. Bunlarda vârisleri ile helalleşmek olmaz.

4- Mahremi olan kul hakları:
Başkasının çoluk çocuğuna hıyanet etmek gibi şeylerdir.
Tevbe ve istiğfar eder. Fitne çıkmak ihtimali yoksa, sahibi ile helalleşir. Fitne ihtimali varsa helalleşmek yerine, ona dua eder ve onun için sadaka verir. Yaptığı ibadetlerin sevaplarını ona bağışlar. Fitne ihtimali olunca, helalleşirken işlediği günahları bildirmeyip, bendeki bütün haklarını af et demekle yetinir.

Okudunuz mu?  Huşu içerisinde namaz kılanlar

5- Dini olan kul hakları:
Akrabasına ve emri altında olanlara doğru din bilgisi vermeyi terk etmek, insanların din bilgisi öğrenmelerine ve ibadetlerine mani olmak, onlara kâfir, fasık demek. Bid’at çıkarıp veya mevcut bid’atleri savunup Müslümanların yanlış inanmalarına ve yanlış ibadet etmelerine sebep olmak. Açıktan oruç yiyerek veya açıktan başka haram işleyerek kötü örnek olmak. Bu günahlar için de tevbe etmek, hak sahipleri ile helalleşmek gerekir.

Okudunuz mu?  İslamda Nafaka ve Tazminat


kul hakkinin ne demek olduqunu bilmiyordum, Fitne kul hakkı

Bu kategoride yer alan Haçlı seferlerini anlatan oyunu oynamak caiz midir ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kul Hakkını bulamıyorsan Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.