Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:22
Namazlar
Yönetici

Menopoz dönemindeki düzensiz akıntılarda namaz nasıl kılınır?

Menopoz dönemindeki düzensiz akıntılarda namaz nasıl kılınır?

Fetva Meclisi
Menopoz dönemindeki bir bayanın düzensiz kanamaları, adet değil, istihâza/özür akıntısı olarak kabul edilir. (Kâsânî, Bedâiü’s-Senâi, 1406 /1976, Beyrut, III, 200). Bu durumda kendisinden devamlı kan gelen bir kadın, özürlü hükmünde olduğundan her vakit için abdest alır ve mazeret teşkil eden rahatsızlığından başka abdest bozan bir hal meydana gelmedikçe, bu abdestle o vakit içerisinde dilediği kadar namaz kılar ve diğer ibadetleri yapar. Namaz vaktinin çıkmasıyla veya başka abdest bozan bir halin meydana gelmesiyle abdesti bozulur. (Mevsılî, el-İhtiyar, İstanbul, ts. , I, 29)

Okudunuz mu?  Namazı bildiğin dualarla kılmak

Cevap: Menopoz dönemindeki düzensiz akıntılarda namaz nasıl kılınır?

İZGEN
kadının normal regl döneminden hariç kanamaları varsa bu hastalık durumuna girp özre girmektedir bu rahatsızlıkta olan bayanların her vakit abdest alarak namaz kılmaları tavsiye edilr


Yorum: Menopoz dönemindeki düzensiz akıntılarda namaz nasıl kılınır?

Kayıtsız Üye
Perimenopoz döneminde seyrek görülen kanama ve akıntılarda namaz kılabilirmiyiz?

Okudunuz mu?  Berat kandilinde 100 rekat namaz nasıl kılınır?

Yorum: Menopoz dönemindeki düzensiz akıntılarda namaz nasıl kılınır?

arifselim
Bu menopoza geçiş döneminde gelen akıntılar adet olarak sayılmazlar. Bunun göstergesi de düzeli adet görmenin artık ortadan kalkmasıdır. Böylece şu hüküm geçerli olmuş olur:

Menopoz dönemindeki bir bayanın düzensiz kanamaları, adet değil, istihâza/özür akıntısı olarak kabul edilir (Kâsânî, Bedâiü’s-Senâi, 1406 /1976, Beyrut, III, 200).

Okudunuz mu?  Bedeninde dövme bulunan kişinin namazı geçerli olur mu?

Kayıtsız Üye
Merhaba ben49 yaşındayım menopoza girmedim adetim bittikten 10 gün sonra az kanamalarım olmaya başladı kuran okumama namaz kılmama engelmidir. Menopoz belirtisi olabilirmi


arifselim
Merhaba. Adetin bittikten sonra diğer adete kadar en az temizlik süresi 15 gündür. Dolayısıyla 10 sonra gelen bu tür kanamalar adetten sayılmazlar. Bunlar özür hükmünde değerlendirilir.


Kayıtsız Üye
Menopoz a geçiş donemindeyim..Bazı aylar hiç adet görmezken bazı aylar leke gibi gelmekte.Bu durum da orucumu napmaliyim.
İftardan sonra leke gördüm.Ertesi gün hiçbir şey yok.Napicami şaşırdım artık

Okudunuz mu?  Rukudan kalkarken ne söylenir ?

imam
Menopoza giriş dönemlerinde gelen akıntı adet olduğundan kesin emin değilseniz ve sürekli değilse ibadetinizi devam edin


Kayıtsız Üye
Merhaba ben 3 yildir menopozdayim 9 10 aydabir azbir kanama gördüm birkac kere 1 yildirda hiç yoktu simdi yine leke gördüm bu hayizmi ozurmu bilemedim hukum nedir

Okudunuz mu?  Kaza namazları nasıl kılınır?

arifselim
Merhaba. Menopozda olan bir kadın için artık adet olma dönemi bitmiştir. Bundan sonra nasıl akıntı gelirse gelsin adet sayılmaz, gusül alması gerekmez ve ibadetlerini sürekli bir şekilde yerine getirmeye devam eder.


Kayıtsız Üye
Adetten kesildim menopoz başlangıcı olduğumu yaşımın küçük olduğunu (43) hormon ilacı verdi tekrar oldum bir hafta sonra tekrar oldum özür mü normal adet mi ?bana yardımcı olur musunuz Teşekkürler

Okudunuz mu?  Okulda namaz kılmasam evde kaza kılsam olur mu

Ensar
Menopoz döneminde gelen kanamalar adet olarak değil özür yani istihaze olarak kabul edilir.. Yani bu durumda özür sahibi olduğunuzdan ve özürlü hükmünde olduğunuzdan dolayı her vakit için abdest alıp ve mazeret teşkil eden rahatsızlığınızdan başka abdest bozan bir hal meydana gelmedikçe,bu abdestle o vakit içerisinde dilediğiniz kadar namaz kılabilir ve diğer ibadetlerinizi yapabilirsiniz. Allah’a emanet olun.


Kayıtsız Üye
Dr a gittim. Hormonlarima bakıldı ve menepoz sürecine girdiğini söylendi. Ancak 2-3 ayda bir kanamalarım oluyor. Bazen 1 gün sürüyor bazen daha da uzuyor. Kanamalar leke seklinde değil ancak adet dönemindeki gibi de değil. Normal kan rengi ve kıvamında. Bu kanamalardan önce daha evvelki dönemlerde adet olmadan önce yaşadığım belirtiler de mevcut. Dolayısıyla adet mi değil mi çok tereddütte kalıyorum. Genellikle tedbiren kanama başladıktan sonra bir gün bekliyorum. Kanama devam ederse ve adet olduğuna karar verirsem kanamanın bitişini bekliyorum. Ancak kanamalar küçük lekelenme sekline dönerse ve adet olmadığıma karar verirsem bitmesini beklemeden gusül abdesti alıp özürlü olarak namaza devam ediyorum. Sizce yaptığım doğru mu? Değilse doğrusu nedir?
Teşekkürler

Okudunuz mu?  Dar veya içini gösteren elbiselerle namaz kılınabilir mi?

Ensar
Doktorların belirttiğine göre menopoza giren bir kadın, ilk bir sene içerisinde tekrar adet görebilir ve bu durumdaki kadın, normal adetlinin yapamayacağı şeyleri yapamaz.Yani namaz kılamaz ibadetlerine ara verir… Ancak bir sene geçtikten sonra görülen kan, özür kanı olarak kabul edilir. Bu durumda sizin doktorunuza gidip gördüğünüz kanın adet kanı mı yoksa özür mü olduğunu öğrenip ibadetlerinizi yapmanız en doğrusu olacaktır. Ay başı hali ise ve 55 yaşından küçükseniz namaz kılmayınız. Wesselam

Okudunuz mu?  Sandalyede namaz (resimli anlatım)

menopozda kanama olursa namaz kılınır mı, menopoz ve namaz, menopoza giren bir kişi ara kanama soruyu namaz kılınır mı

Bu kategoride yer alan Sabah namazında imam sesli mi okur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Menopoz dönemindeki düzensiz akıntılarda namaz nasıl kılınır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.