Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:22
Namazlar
Yönetici

Vatanı asli, vatanı ikamet ve vatan-ı sükna ne demektir?

Vatanı asli, vatanı ikamet ve vatan-ı sükna ne demektir?

Fetva Meclisi
Vatanı aslî, vatanı ikamet ve vatan-ı süknâ ne demektir?

İslam namaz ve oruç gibi ibadetlerin uygulanması konusunda yolcularla ilgili bazı bazı özel hükümler getirmiştir. Buna göre dinen yolcu sayılan kimselerin dört rekâtlı farz namazları iki rekât kılmaları, ramazan oruçlarını yolucu bulundukları sürece sonradan tutmak üzere erteleyebilmeleri bu özel hükümlerdendir. Dinen yolcu sayılabilmenin iki temel ölçüt vardır. Bunlardan biri mekân, diğeri ise mesafedir. Yolculuk konusu ile ilgili olarak bir kimsenin bulunduğu yer ya vatan-ı aslî , ya vatan-ı ikamet , ya da vatan-ı süknâ dır. Vatan-ı aslî: Aslî yerleşim yeri demektir. Bir insanın doğup büyüdüğü yer veya çalışıp geçimini sağladığı, ev alıp çoluk çocuğu ile yerleştiği ve sürekli kalmaya niyet ettiği yerdir. Vatan-ı ikamet: Yerleşmek maksadı ile olmaksızın on beş günden fazla kalmak üzere bulunduğu aslî vatanından en az doksan km. uzaklıktaki yerdir. Vatan-ı sükna: bir kimsenin on beş günü tamamlamadan ayrılmak üzere bulunduğu, aslî vatanından en az doksan km. uzaklıktaki yerdir (Haddad, el-Cevheratü’n-neyyire, I, 342). Bu hükümler Hanefi mezhebine göredir. Diğer mezheplerde, misafir olmak için gidilmesi gereken, asgari mesafe ve kalınacak azami süre konusunda farklı görüşler vardır (Ramlî, Nihâyetü’l-muhtâc, II, 257; Buhûtî, Keşşâfu’l-kınâ, I, 504).

Okudunuz mu?  Özür halinde namaz nasıl kılınır?

Cevap: Vatanı aslî, vatanı ikamet ve vatan-ı süknâ ne demektir?

Kayıtsız Üye
Hanefi mezhebin de bayanlar mahremsiz başka memlekete gidemez Peki o ilim almak veya zarureten bir şey için başka mezheplerden faydalanıp başka mekana gidebilir mi?


Cevap: Vatanı aslî, vatanı ikamet ve vatan-ı süknâ ne demektir?

Şem’a
Hanefi Mezhebine göre durum değişiktir

Okudunuz mu?  Vİtr Namazından Sonra Okunacak Tesbih

Vatan üç çeşittir:

1-Vatan-ı asli ne demek: Vatan-ı Asli bir insanın doğup büyüdüğü veya evlenip içinde yaşamak istediği veya yerleşip kalmak istediği yerdir.

2-Vatan-ı ikamet ne demek: Bu da yukarıda sayılan şeylerden birisi olmamakla birlikte bir misafirin on beş gün veya daha fazla bir süre kalmak istediği yerdir.Mesela ;Adanalı bir vatandaş İstanbula gidip ticaret veya okumak gibi bir iş için on beş günden fazla kalmak istediğinde İstanbul kendisi için Vatan-ı ikamet sayılır. Hem Vatan-ı asli de hemde vatan-ı İkamette seferi namaz söz konusu değildir.

3-Vatan-ı Sükna ne demek:
Bir misafirin onbeş günden az kalmak istediği yerdir.Vatan-ı sükna da bulunan bir misafir seferde olduğu gibi seferi namazını kılacaktır.Buna göre yaklaşık olarak 85 km.likbir yola çıkan bir kimse giderken ve gelirken yolculuk esnasında seferi namazı kılacağı gibi varacağı yer vatan-ı asli ile ikamet olmadıktan sonra yine seferi namazı kılacaktır.

Okudunuz mu?  Şükür secdesi ne zaman yapılır?

Yorum: Vatanı asli, vatanı ikamet ve vatan-ı sükna ne demektir?

Kayıtsız Üye
Perşembe günü İstanul’dan Ankara’ya geldim. Cuma, cumartesi gününü burada geçireceğim. Pazar günü Nevşehir’e uğrayıp Erzurum’a devam edeceğim. (İnşAllah) Bu safahata göre orucumu kazaya bırakabilir miyim?


mum
Seferi olduğunuz için oruç tutmayabilirsiniz, daha sonra tutarsınız. Ama tutarsanız daha güzel size kalmış bu dinimizin bir kolaylığıdır.
Yolunuz açık olsun Allah’a emanet olun

Okudunuz mu?  İçki içtikten ne kadar sonra abdest alınıp namaz kılınabilir?

vatanı sükna, vatani sukna, vatanı sükna nedir

Bu kategoride yer alan Çalışan biri nasıl 4 vakit namaz kılabilir? Kaza namazları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vatanı asli, vatanı ikamet ve vatan-ı sükna ne demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.