Anasayfa
14 Kasım 2021, 6:45
Ahlak
Yönetici

Nifakın çeşitleri ve tehlikesi

Nifakın çeşitleri ve tehlikesi

Vamık
NİFAKIN ÇEŞİTLERİ VE TEHLİKESİ
Cenab-ı Hakk (c.c) insanı temelde on şeyden yaratmıştır. Bunların beşi, mahlukat alemi denilen halk alemindendir. Bunlar, toprak, su, hava, ateş ve nefis olup başkanları ve hakimleri nefistir. Diğer beş unsur ise, asılları alem-i emirden olan kalp, ruh, sır, hafi ve ahfadır. Alem-i emirde bulunan bu beş latifenin lideri, sultanı ve hakimi ruhtur.
Kalp, ruhun sarayı hükmündedir. Nefis, terbiye edilmezse, zamanla kalbi istila eder, hükmü altını alır ve artık orada nefsin arzuları hakim olur. Nefis ve şeytanın hakim olduğu kalp, asıl vazifelerini göremez olur. Kalp, günahlar nedeniyle zayıflar, kirlenir, katılaşır ve tedavi edilmezse ölür. Üzerine perde çekilir, hak olan şeyleri görmez, işitmez ve anlamaz olur. Bu, büyük bir felakettir.
Unutulmamalıdır ki,münafıklık, nefsin sıfatlarından birisidir. Bu sıfat insanda, vücudun maddî unsurlarından suya bağlı olarak oluşur. Çünkü suda, bulunduğu kabın rengini ve şeklini alma özelliği vardır. Bu sıfat insana iki yüzlülük ve çok farklı davranma şeklinde yansır.
Nefis kalbi tamamen istila ettiği zaman, orada Allah için hiçbir şey kalmaz. Bu durumda ruh da , nefsin arzularına bağımlı hâle gelir. Artık kalpte güzel sayılacak ve makbul olacak hiçbir güzel huy kalmaz. İkisi de ölmüşçesine derin bir gaflete düşerler.
İbnu Hacer el-Heytemî(k.s):
Kalple işlenen günahlar, dış azalarla işlenen günahlardan daha tehlikelidir. Çünkü onlar,sonuçta imanı zedeler,ibadetin kabul edilmesin engeller, amellerin sevabını yok eder. Gizli günahların çoğu insanı şirke sürükler, nifaka bulaştırır, dinden bile çıkarır. Ayrıca kalpte yer eden gizli günahlar, devamlıdır, her zaman insanı tehlikeye sokar. Zahiri günahlar ise böyle değildir. [106]
Onun içindir ki,insanı zarara sokan işler, kalple olandır. Bir kimse kendisinden istenen ibadet, amel veya hizmete içinden itiraz ettiği halde, dışından yapıyor gözükse o kimse Allah katında vebaldedir. Çünkü o kimse Allah için amel etmiyor. Bu durumda olan birisi ya münafıktır ya da gösterişçidir. Nifak da riya da, haramdır. Dinde işten ve ibadetten önce kalbe ve niyete bakılır.
İşte onun içindir ki Ebu Saîd el-Hudrî(r.a),Resulullah (s.a.v)’in şöyle buyurduğunu rivayet edilmiştir:
Kalpler dört çeşittir:
1- Temiz kalp. Orada parlayan bir nur vardır. Bu, müminin kalbidir.
2- Kararmış ve ters döndürülmüş kalp. Bu, kafirin kalbidir.
3- Kılıflara konmuş ve ağzı bağlanmış kalp. Bu, münafığın kalbidir.
4- Kendi haline bırakılmış kalp. Onda iman da bulunur, nifak da. Bu kalpte iman, temiz suyun besleyip geliştirdiği yeşil bir bakla gibidir. Nifak ise, irin ve cerahatın azdırıp artırdığı yara gibidir. Bunlardan hangisi diğerinden fazla ise, kalbe o hakim olur ve hüküm ona göre verilir. [107] Bu hadisin başka bir rivayetinde ise ifade şöyle gelmiştir:
"Hangisi baskın ise, kalp ona göre şekillenir."
Hz. Ali (r.a) şöyle demiştir: "İman, beyaz bir nurdur; mümin, salih ameller işlediği müddetçe gelişip artar ve kalbin tamamı bembeyaz olur. Nifak ise siyah bir nokta gibidir; kul, haram işledikçe bu nokta büyüyüp genişler ve kalbi tamamen karartır ve sonunda kalp mühürlenir. Kalbin mühürlenmesi işte böyle olur. [108] Hz. Ali sonra şu ayet-i kerimeyi okudu:"Hayır,onların işleyip kazandıkları şeyler kalplerinin üzerine pas tutmuştur." [109] Kalbin bu hallerini bilen Cenâbı Hak, kullarını üç sınıfa ayırır:
Siz üç sınıf olduğunuz zaman:
1-Amel defterleri sağ tarafından verilen müminler.(Ashâb-ı meymene)Ne mutlu onlara…
2-Amel defterleri sol tarafından verilen münafık ve kafirler. (Ashab-ı meş’eme) Ne bahtsızdır onlar…
3-Hayırda en ilerde olanlar ki onlar ecirde de en ileride olanlardır. (Sâbikûn) Onlar, mukarrebûn (ilâhi huzurda kabul ve yakınlık görmüş) kimselerdir, ve naîm Cennetlerindedir [110] bu sınıflamada yer alan münafıklar iki kategoride incelenir.

Okudunuz mu?  Su-i zan ve Hüsn-ü zan

Cevap: Nifakın çeşitleri ve tehlikesi

İZGEN
nifak insanı yakaladımı biraz zor bırakır ruhunu teslim alana kadar ibadetlerini boşlayana kadar aklını zehirleyene kadar uğraşır fakat sağlam bir kalbe Allah diyen bir dile dokunamaz zorlanır


Yorum: Nifakın çeşitleri ve tehlikesi

Kayıtsız Üye
Çok güzel ve değerli bilgiler aktarmışsınız Rabbim razı olsun inşAllah kardeşim ve bizleri kalbi selim kullarından eylesin inşAllah amin

Okudunuz mu?  Faiz Yiyenlerin ahiretteki cezası

ahfanın halleri

Bu kategoride yer alan Yalan söylemenin zararları nelerdir madde madde başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nifakın çeşitleri ve tehlikesi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.