Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:34
Oruc
Yönetici

Oruç ibadetinin kişiye ve topluma faydaları nelerdir

Oruç ibadetinin kişiye ve topluma faydaları nelerdir

Kayıtsız Üye
Oruç ibadetinin kişiye ve topluma faydaları nelerdir Orucun toplum üzerindeki yararlarını yazar mısınız ?


Cevap: oruç ibadetinin kişiye ve topluma faydaları nelerdir

İnanc
Orucun İnsanlara ve Topluma Olan Faydaları

Orucun İnsana Ve Topluma Faydaları Nelerdir

Okudunuz mu?  Nafile oruçlarda kazayla yemek yemek orucu bozarmı?

Dinimiz, bütün müslümanları tek bir vücut gibi kabul etmiş, müslümanların birbirlerinin dertleri ile ilgilenmelerini istemiştir.

Peygamberimizin, Yanıbaşında komşusu aç olduğu halde tok yaşayan, kamil mü’min değildir anlamındaki hadis-i şerifi, konunun önemini açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

Bizim için en güzel örnek olan sevgili Peygamberimiz insanların en cömerdi idi.Ramazan ayında cömertliği doruk noktasına ulaşır, elinde ne varsa yoksullara dağıtırdı.Peygamberimizin mubarek hanımı Hz. Aişe diyor ki: Allahü teâlânın Rasûlü üç gün peşpeşe karnını doyurmamıştır. İsteseydi doyururdu. Lakin o, yoksulları doyurup kendisi aç kalmayı tercih ederdi.

Okudunuz mu?  Oruçluyken yanaktan öpmek orucu bozar mı?

Oruç yardımlaşma ve dayanışma duygusunu geliştiren bir ibadettir. Oruç tutan varlıklı bir kimse yoksulluğun ne olduğunu aç ve susuz kalarak daha iyi öğrenir. Bu sayede yoksulluğun sıkıntısını bizzat yaşar Yoksulların yaşadığı güçlüklerin farkına varır. Yoksullara daha çok yardım yapmayı arzular. Yapılan bu yardımlar insanlar arasında sevgi ve saygı bağlarını kuvvetlendirir. Cömertlik duygularını geliştirir.

Okudunuz mu?  Şafii Mezhebinde Ramazan Orucunu Bozmanın Kefareti ve Kefareti Gerek-tiren

Orucun İnsana Ve Topluma Faydaları

Oruç dinimizde çok önemli bir ibadettir. Oruç ibadetinin bireysel ve toplumsal birçok yararlari vardir. Fakat biz, orucu bu faydalari için degil, Allah’in hosnutlugunu kazanmak için tutariz.

Oruç ibadetinin bireye kazandırdıkları

Oruç ibadeti bizim Allah’la olan inancimizi güçlendirir.

Okudunuz mu?  Pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmanın hükmü nedir sünnet midir?

Allah, kendisine övgü ve tesekkür borçlu oldugumuz yaraticimizdir. Çünkü o, insani özenle, degerli ve üstün varlik olarak yaratmıştır. Insana ilgi ve yakinlik göstererek, evrendeki her şeyi onun emrine vermiştir. Allah’in bize olan nimetleri sayamayacağımız kadar çoktur.

Oruç Allah’a olan inancımız gereği, onun hosnutlugunu kazanmak için tutulur. Oruç ibadetini yerine getirmekle, Allah’in bir buyrugunu yerine getirmis olur, böylece onun sevgisi kazaniriz. Allah’in sevgisini kazanmakla da mutlu olur, onun sefkat ve merhametini kalbimizde hissederiz. Bu durum ona olan inancimiz kuvvetlenmesini saglar.

Okudunuz mu?  Nefes Acıcı Ilaç Veya Ağza çekilen Gaz Orucu Bozarmı

Oruç, insanın iradesini güçlendirir.

Oruç tutan bir kimse yeme içime gibi bedensel istek ve aliskanliklarindan uzak durur. Bu durum onun iradesini güçlendirir, disiplinli bir hayat yasamayi, davranis ve arzularini kontrol altina almayi ögretir. Iyiliklere ve güzelliklere yönelmesini, kötülüklerden uzaklasmasini saglar.

Okudunuz mu?  Orucun bozulması ve kefaret gerektiren durumlar

Orucun kişi bakımından pek çok faydaları yanında toplumun huzuruna da sağladığı çok önemli faydaları vardır.

Oruç, insanın şefkat ve merhamet duygularını geliştirerek bunun topluma sevgi ve yardım şeklinde yansımasını sağlar.

Hayatında açlık nedir bilmeyen bir insan yoksulların çektiği açlık ve sıkıntıyı gereği gibi anlayabilir mi? Bir eli yağda, bir eli balda" olan varlıklı bir kimse yoksulların çektiği ızdırabı yüreğinde duyabilir mi? Elbetteki, gereği gibi duyamaz.

Okudunuz mu?  Oruçla ilgili hadisler ve anlamları

Alıntıdır


oruç ve zekat ibadetinin toplumsal faydaları, oruç ibadetinin toplumsal faydaları nelerdir, Oruç ibadetinin bireysel faydaları nelerdir

Bu kategoride yer alan Oruç tutmak kaç yaşında farz olur başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Oruç ibadetinin kişiye ve topluma faydaları nelerdir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.