Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:37
missa8
Abone

Kuranda geçen tilavet secdesi nasıl yapılır?

Kuranda geçen tilavet secdesi nasıl yapılır?

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar kuranda geçen tilavet secdesi nasıl yapılır tilavet secdesi hakkında bana eğitici bir yazı yazar mısınız ?


Cevap: Kuranda geçen tilavet secdesi nasıl yapılır?

Hoca
Kuranda geçen tilavet secdesi

Kur’ân’da on dört yerde geçen secde âyetlerinin okunması veya işitilmesi halinde yapılan secdeye denir.

Okudunuz mu?  Halifelik ile ilgili hadisler

Hanefîlere göre vacip, Şafiî ve Hanbelîlere göre sünnet-i müekkededir. Bir mecliste, aynı secde âyeti birden fazla okunursa bir secde yapmak yeterlidir. Namaz dışında secde âyetini okuyan veya secde âyetini işiten kişi, tilâvet secdesine niyet ederek tekbir alır ve secdeye gider. Üç defa "sübhâne rabbiye’l-a’lâ" dedikten sonra tekbir alarak secdeden kalkar ve "semi’nâ ve ata’nâ gufrâneke rabbenâ ve ileyke’l-masîr" der (Bakara, 2/286).

Okudunuz mu?  Büyük günahların kefareti?

Namazda secde âyeti, okunması halinde, kıraat eden kişi en çok üç âyet daha okuyup rükû’a eğilecekse, tilâvet secdesine niyet ederek rükûa gider. Yapmış olduğu bu rükû aynı zamanda tilâvet secdesi yerine de geçer. Şayet rükûa eğilmeyip de kıraata devam edecekse, tilâvet secdesine niyet ederek direk olarak secdeye gider ve secdeyi tamamladıktan sonra doğrudan ayağa kalkar ve kaldığı yerden kıraata devam eder. Namaz içerisinde tilavet etmeye niyet etmek aklından tilâvet secdesi yapacağını geçirmekle yapılır; dil ile söylenmez.

Okudunuz mu?  Şeytan ve cinlerden korunma duaları

Namazda okunan secde âyetini namazda olmayan bir kimse işitirse tilâvet secdesi yapar. Namazda olan kimse, namaz dışından bir kimsenin okuduğu secde âyetini işitirse, namazını tamamladıktan sonra secde yapar. (İ.P.)

Kur’ân’daki secde âyetleri; Â’râf sûresinin 206, Ra’d sûresinin 15, Nahl sûresinin 49, İsrâ sûresinin 107, Meryem sûresinin 58, Hac sûresinin 18, Furkân sûresinin 60, Neml sûresinin 25, Secde sûresinin 15, Sâd sûresinin 24, Fussilet sûresinin 37, Necm sûresinin 62, İnşikak sûresinin 21, Alâk sûresinin 19. âyetleridir. Bu âyetlerden sadece Sâd sûresinin 24. âyetinde "rükû", diğerlerinde "secde" kelimesi geçmektedir. Hac sûresinin 77. âyetinde de "rükû edin ve secde edin" denilmektedir. Hanefîler, bu âyeti secde âyeti saymamışlardır. İmam Şâfiî ve İmam Ahmed bu âyeti secde âyeti saymış buna mukabil Sâd sûresinin 24. âyetini secde âyeti saymamışlardır. Hac sûresinin 77. âyeti haric diğerlerinde secde âyetleri işaretlenmiştir.

Okudunuz mu?  Ümit ile ilgili hadisler

A’râf, Ra’d, Nahl, İsrâ, Meryem, Hac ve Sâd sûrelerindeki âyetler okununca secde etmenin "farz"; Furkân, Secde ve Fussilet sûrelerindeki secde âyeti okununca secde etmenin "vacib"; Neml, Necm, İnşikâk ve Alâk sûrelerindeki secde âyeti okununca secde etmenin "sünnet" olduğu da söylenmiştir.

Okudunuz mu?  Nübüvvet ne demek kısaca

kuranda geçen secde nasıl yapılır, kuranda geçen secde namazı nasıl kılınır, secde namazı nasıl kılınır

Bu kategoride yer alan Veysel karaninin zikri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kuranda geçen tilavet secdesi nasıl yapılır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.