Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:23
missa2
Abone

Halifelik ile ilgili hadisler

Halifelik ile ilgili hadisler

Kayıtsız Üye
halifeliğin kaldırılması ile ilgili bir hadis var mı? varsa eğer geri kurulması ile ilgili de hadisler mevcut mu?


Cevap: Halifelik ile ilgili hadisler

@hmet
Halifeler Hakkında Gelen Hadisler
Halifeler ile ilgili Hadisler)

4632… İbn Abbâs (r.a.)’dan (rivayet edildiğine göre) Ebu Hureyre (radiyAllahü anh) şöyle demiştir: Adamın biri Rasûlullah (s.a.)’e gelip: "(Ey ALLAH’ın Rasulü!) Ben bu gece (rüyamda) kendisinden yağ ve bal yağan bir bulut gördüm. Halkı da (yağan yağ ve baldan) elleriyle avuçlarken gördüm. Kimisi çok avuçluyordu, kimisi de az. Bir de gökten yere ulaşan bir ip gördüm. Ey ALLAH’ın Rasülü, senin de o ipi tutup yükseldiğini gördüm. Sonra onu başka bir adam tutup o iple o da yükseldi. Sonra başkası onu tutup onunla o da yükseldi. Sonra onu başka bir adam tuttu. Fakat (ip) koptu. Sonra (ip koptuğu yerden) ulandı. Onunla (o adam da) yükseldi."

Okudunuz mu?  Ölümle ilgili yazılar

(Bu rüyayı Hz. Peygamberle birlikte dinleyen) Hz. Ebu Bekir (söz alarak: "Ey ALLAH’ın rasulü!) İzin ver de ben onu yorumlay ayım "dedi. (Hz. Peygamber de: "Haydi) onu yorumla!" buyurdu. Bunun üzerine (Hz. Ebû Bekir şöyle) dedi: "Buluta gelince. (O) İslâmın bulutudur. (Ondan) yağan yağ ve bala gelince o da Kur’andır. (Yani Kurân’ın) yumuşaklığı ve tadıdır. (Yağ ve baldan) çok ve az avuçlaym(lar)a gelince o Kur’an’dan az ve çok alan (lar) dır.

Okudunuz mu?  Düğünlerde Zılgıt Çekmenin Bağırıp Çağırmanın Hükmü Nedir?

Gökten yere ulaşan ip, senin üzerinde bulunduğun hakk (yol) dur. Sen onu tutuyorsun (o da) seni ALLAH’a yükseltiyor. Senden sonra onu bir adam daha tutuyor. O iple (o adam da) yükseliyor. Sonra onu başka bir adam tutuyor, (fakat ip) kopuyor. Sonra O adam için (ip) ulanıyor ve onunla o adam da yükseliyor. Ey ALLAH’ın Rasulü! Bana kesinlikle söyle! (yorumumda) isabet mi ettim hata mı ettim?

Okudunuz mu?  Kocam benimle yatmıyor,ilgilenmiyor, hal hatrımı hiç sormuyor sanki ben hiç yokmuşum.

(Hz. Peygamber de): "Bazısında isabet ettin, bazısında hatâ ettin"

buyurdu. Bunun üzerine (Hz. Ebû Bekir) "Ey ALLAH’ın rasulü yemin verdim hatamın ne olduğunu bana söyle!" dedi. Peygamber (s.a.) de, "Yemin verme!" buyurdu.[198]

4633… Ubeydullah b. Abdullah’dan (rivayet edildiğine göre) İbn Abbâs (r.a.) da şu (bir önceki hadis-i şerifte anlatılan) olayı Peygamber (s.a.)’den (şu farkla) rivayet etmiştir: "Peygamber sallAllahü aleyhi ve sellem, Hz. Ebû Bekir’e (bu tabirinde yanılıp yanılmadığı yerleri) açıklamayı kabul etmedi."[199]

Açıklama

Tamamı Eymân bölümünde (3298) numaralı hadiste geçen bu nadis_j şerifler, başta Hz. Ebû Bekir olmak üzere dört halifenin dördünün de Hz. Peygamberin gerçek halifeleri olduklarını, dördünün de Hz. Peygamberin tuttuğu İslamın nurlu ve feyizli yolunda yürüyerek ALLAH’ın rızâsına erdiklerini söyleyen ehl-i sünnetin lehine, Hz. Ebu Bekir ile Hz. Ömer, Osman ve Ali (r.a.)’e dil uzatmak isteyen sapık mezheb mensuplarının da aleyhine delildir.

Okudunuz mu?  Cebrail Hz. Ali'ye kitap ya da suhuf verdi mi?

Bazı müfessirlere göre; "…. takva sahiplerine söz verilen cennetin durumu şudur: 1. İçinde bozulmayan sudan ırmaklar, 2. Tadı değişmeyen sütten ırmaklar, 3. İçenlere lezzet veren şaraptan ırmaklar, 4. Ve süzme baldan ırmaklar…"[200] ayet-i kerimesinde zikredilen dört ırmaktan maksat, dört halifedir. Âyet-i kerimedeki sıraya göre ikinci halife olarak sütten ırmağı Hz. Ömer teşkil etmektedir. Nitekim bu hikmete mebnî olarak Hz. Ömer rüyada kendisini kana kana süt içerken görmüş ve Hz. Peygamber de bunu Hz. Ömer’in ilmine yormuştur.[201]

Okudunuz mu?  Cuma namazında hutbe sonunda okunan dua

Avnu’I-Ma’bud yazarının açıklamasına göre, hadis-i şeriflerde elinde ipin önce kopup ta sonradan ipin ulanmasiyla ona yapışıp ALLAH’ın rızasına kavuşmaya muvaffak olduğundan bahsedilen zâttan maksat, Hz. Osman’dır. Onun elinde ipin kopması, kendi hilâfet döneminde meydana gelen bazı nahoş hadiseler sebebiyle, hizmetinin ve dolayısıyla ALLAH’ın rızasına erme imkânın, tehlikeye girmesini, sonra ipin ulanmasıyla ona yapışıp yükselmesi de şehidlik mertebesine ermek suretiyle, ALLAH katında büyük bir mertebeye ermesini simgeler.

Okudunuz mu?  Gül bahcelerıne gırdım yollarına güller serdim

Merhum Ahmed Davudoğlu bu hadis-i şerifleri açıklarken şu görüşlere yer verir:

"Metinde geçen ‘bazısında isabet ettin, bazısında yanıldın’ sözünden muradın ne olduğu ulema arasında ihtilaflıdır. İbni Kuteybe ile başkalarına göre, bunun mânâsı: "Tefsirinde isabet ettin, hakiki te’vîlini buldun, ama ben emretmeden tefsirine şitab etmekte yanıldın" demektir. Bâzıları bu te’vîli fasit bulmuşlardır. Çünkü Peygamber (s.a.v.) rü’yayı te’vîî hususunda Ebû Bekr’e izin vermişti. Onlara göre, Ebû Bekr, ancak rÜ’yanın bazı yerlerini ta’bir etmeden bıraktığı için hatâ etmiştir. Çünkü rü’yayı gören: "Ben yağ ve bal yağdıran bulut gördüm" demişti. Ebu Bekr bunu Kur’an’la onun lezzeti ve yumuşaklığı ile tefsir etmiştir. Halbuki bu yalnız balın tefsiridir. Yağın tefsirini bırakmıştır. O sünnet diye tefsir edilir. Ebû Bekr’e yaraşan: "Kur’an ve Sünnet" demekti. Tahâvî de bu kavle işaret etmiştir.

Okudunuz mu?  Diş fırçalamamak günah mı

Diğerlerine göre hata, Hz. Osman’ın hal’inde olmuştur. Çünkü rü’ya-da zikredildiğine göre, Hz. Osman, ipten tutunmuş, ip kopmuştur. Bu da Osman (r.a.)’m kendiliğinden hilâfetten hal’ edildiğini gösterir. Ebû Bekr ise bunu: "Osman zorla hal edilmiş ve öldürülmüş ve hilâfete başkası geçmiştir." şeklinde tefsir etmiştir. Cümlenin doğru tefsin ipin eklenmesini, Osman’ın kavminden başka birinin iş başına geçmesine hamletmektir. Bir takımları da, hatânın, ta’bir için Peygamber (s.a.v.)’den izin istemesinde olduğunu söylemişlerdir.

Okudunuz mu?  İlahi kitap ile suhuf arasında ne gibi bir fark vardır

Peygamber (s.a.v.)’ın Hz. Ebû Bekr’e:

"Yemin verme!" demesi yeminini tekrarlama, çünkü söylemiyeceğim, manasınadır. Bazıları bunu düşünürsen hatânı anlarsın, mânâsına almışlardır.[202]

Bazı Hükümler

1. Rü’ya tâbiri, caizdir. Rü’yayı tabir eden kimse, bazan isabet, bazan- hatâ edebilir.Rü’ya aleP ıtlak ilk ta’bir edenin dediği gibi çıkmaz. İsabet ettiği zaman, onun dediği gibi çıkar.

Okudunuz mu?  Peygamber efendimizin emaneti korumakla ilgili hadisleri

2. Yemin eden kimsenin, yemininde durması, bir mefsedeti veya meşakkati icâb ederse, o yemini bozmamak, müstehab değildir.

3. Kaadî İyâz’in beyânına göre, kasem kelimesiyle yapılan yeminde, keffâret yoktur. Çünkü Hz. Ebû Bekr sadece kasem ederim demiş; fazla bir şey söylememiştir. Nevevî, Kaadî’nin sözüne şaşmakta ve Hz. Ebû Bekr’in vAllahi diyerek yemin ettiğini bütün Müslim nüshalarının sarahaten naklettiğini hatırlatmaktadır. Yine Kaadî’nin beyânına göre, İmam Mâlik’e: Bir adam rü’yayı içinden şerre yorduğu halde, ağzından hayra yorabilir mi? diye sorulmuş, İmam Malik: MaazAllah peygamberlikle oynanıyor mu? Rü’ya peygamberliğin cüzlerindendir, de mistir.

Okudunuz mu?  Hz.Adem ile havva nın çocukları kimdir

4. Hadis-i Şerif, rü’ya ilmini öğrenmeye ve rü’yayı sorup te’vil etmeye teşvik mahiyetindedir.[203]


Halife ile ilgili ayetler

Bu kategoride yer alan Karamsarlık ve heyecandan kurtulmak icin dua başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Halifelik ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.