Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:11
missa94
Abone

Mırmır balığı nasıl avlanır?

Mırmır balığı nasıl avlanır?

Kayıtsız Üye
mırmır balığı nasıl avlanır?


Cevap: mırmır balığı nasıl avlanır?

maydın
Mırmır balığı avlama tekniği

Mırmır :

Görüntü itibari ile çok sevimli bir balıktır. Özellikle kumluk bölgelerde yemlenen mırmırların Türkiye sularında yakalanan yaklaşık olarak 1 kg lık bireyleri mevcuttur. Tekne ile avcılıkta pek çok bölgede tutulabilen mırmır için kıyı balıkçılığında belli zaman aralıklarını takip etmek çok önemlidir. Ancak unutulmamalıdır ki bu balık kıyıya daha çok yumurtlama zamanında yaklaşmaktadır.

Okudunuz mu?  Kardeşlik ile ilgili kıssalar

Mırmırlar küçük sürüler halinde dolaşır ve yemlenirler. Tekne ile avcılıkta günün her saatinde avlanılabilir ancak kıyı avcılığında daha çok akşam hava kararmaya yakın saatlerde başlayan mırmır avı gece yarısından önce sonlanmaktadır. Benim de avladığım ve çoğunlukla rastladığım bölgeleri şu şekilde sıralayabiliriz :

Okudunuz mu?  Kaderimiz yazılı ise, intihar neden haram?

Sarayburnunda bulunan kumluk alanlar. ( Sonbahar )
Gürpınar, Büyükçekmece ve Silivriye kadar kıyı şeridi. ( Sonbahar )
Sarıyer Rumeli Feneri mevkii. ( Sonbahar )
Özellikle Saros ve Ege kıyıları. ( Yılın bir çok ayı )

Yem Seçimi :

Kıyı balıkçılığında Mırmır avlarken kullanılan en önemli yem kaya kurdudur. Fakat bu balığın kondisyonu ve hava şartlarına göre değişiklik gösterebilir. Örneğin dalgalı ve hafif fırtınalı bir denizde suyun dibi haraketli olacağından balık çok fazla seçici olmayabilir. Sıralama yapmak gerekirse :

Okudunuz mu?  Borç varken umreye gidilir mi

Kaya kurdu.
Çamur kurdu.
Teke
Diğerleri
olarak sıralayabiliriz.

Ancak kaya kurdu bu balık için favori bir yemdir ve temin edilmesi de çok kolaydır. Ayrıca toplayacağınız tekeleri de ölü hali ile bu balığı yakalamak için kullanabilirsiniz. Yöreye göre değişkenlik gösterebilen yem seçimi, Ege bölgesinden tavuk eti, karadenizde ise bildiğimiz solucan olarakta karşımıza çıkabilir. Ancak favori yem her zaman için kaya kurdudur. Kaya kurdunu yosunlu taş yüzeylerden spatula ile kendiniz de çıkarabilirsiniz.

Okudunuz mu?  Hz. Hazreti ne demektir ve kimler için kullanılmalır?

Yer Seçimi :

Yazının başında bahsettiğim gibi mırmır kıyılara yaklaştığında genellikle kumluk alanlarda beslenir. Daha önce mırmır yakalandığını bildiğiniz kumluk bir alanda hava da müsait ise ve zamanı da gelmişse bu balığı yakalamamanız tamamen şanssızlığınıza kalmış diyebiliriz. Ancak mırmırın oltaya vuruşu ve çekilmesi balığın büyüklüğü ile orantılı olarak biraz zor olacağından seçeceğiniz bölge avcılık yapmaya müsait olmalıdır. Ayrıca ekipman olarak mutlaka olta ucunu aydınlatacak fosfor ışığı ya da parlak şerit bantlardan götürmeyi unutmayınız. Mırmır oltanıza vurduğuna karşılaşacağınız manzara sizi hayretler içinde bırakacaktır buna emin olun.

Okudunuz mu?  Müslümanın kurban kesmeden önce yapılması gerekenler

Olta ve Yemin Hazırlanması :

Av günü temin ettiğiniz kurtlarınızın suyunu 1-2 sefer değiştirip canlı tutabilirsiniz. Yemlerinizi bir kaç gün önceden temin ettiyseniz onları canlı tutmak için buzdolabınızın sebzelik bölümünü kullanabilirsiniz. Bu durumda kurtların olduğu kabın içerisine bir kaç parça yosun ve sadece kurdun bir kısmı suda kalacak şekilde ekleyeceğiniz deniz suyu bu yemlerin canlı kalmasını sağlayacaktır.

Okudunuz mu?  Arkadaş edinme duası nasıl yapılır?

Mırmır oltası tekne avcılığında 4-6 numara arası iğneler ve klasik 3-5 iğneli yemli olta mantığı ile hazırlanır. Kıyıdan ise bu olta takımı ile birlikte benimde favorim olan ve daima kullandığım kuma yatırma oltası kullanılması daha mantıklıdır. Bu oltada kurşun fırdöndüye takılır ve 1,5 kulaç maksimum 0,30 misinaya 2 adet 4 numara sazan iğnesi takılır. Bu iğnelerden bir tanesi bedenin ucuna diğeri ise bedenin 1 karış gerisine köstek olarak bağlanır. Canlı olan kurtlardan bir tanesi cimrilik yapmadan ikiye bölünerek iki ayrı iğneye takılır. Olta suya ulaştığında yemler kuma oturacak ve doğal bir yemlenme alanı oluşacaktır.

Okudunuz mu?  Kader kapanırmı - kader açma duası

İpucu :

Orta büyüklükte ki bir Mırmır oltaya çok sert vurur ancak gelirken fazla nazlanmadan gelir, bu yüzden balığı hemen kıyıya almak için acele etmeyin.
Ağız yapısından ötürü iğneden çabuk düşmeye meyillidir. Kepçe kullanmanızı tavsiye ederim.
Oltaya vuran balığı tasmaladığınızda oltayı gergin tutarak 2 saniye kadar bekleyin.Bu durumda havalanan diğer yemi gören sürüdeki bir başka balığı yakalama şansınız doğacaktır.
Gereğinden fazla ve küçük balık avlamanın gelecek nesiller için tehlike oluşturduğunu sakın unutmayın.

Bu kategoride yer alan İlham ne demektir? Kimlere gelir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mırmır balığı nasıl avlanır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.