Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:11
missa94
Abone

Islık çalmak günah mı

Islık çalmak günah mı

Kayıtsız Üye
ıslık çalmak günah mı bu konu hakkında bilgi verir misiniz.


Cevap: ıslık çalmak günah mı

Darusselam

ıslık çalmak günah mı

Gece olsun gündüz olsun ihtiyaç yokken ıslık çalmak haram olmamakla birlikte doğru değildir.

Okudunuz mu?  Şirkten Geri dönüş var mıdır ?

"Gece ıslık çalmak uğursuzluktur, şeytanı çağırmaktır" şeklinde inanışlar halk arasında oldukça yaygındır. Büyük bir ihtimalle böyle sözler kişileri ıslık çalmak gibi gereksiz ve boş meşguliyetten kurtarmak niyetiyle korkutma amaçlı ortaya çıkmıştır.

Bir ihtiyaç ve fayda söz konusu yok iken ıslık çalmak hoş bir şey değildir.

Okudunuz mu?  Harut ile marut kuyunun hikayesi

Allah Teala Kuran-ı Kerim’de müşriklerden bahsederken şöyle buyurmaktadır:

Onların Beytullah yanındaki duaları da ıslık çalmak ve el çırpmaktan başka bir şey değildir. (Ey kâfirler!) İnkâr etmekte olduğunuz şeylerden ötürü şimdi azabı tadın! 1

Müşrikler birçok şeyin aslını bozdukları gibi, hac ibadetinin de aslını bozup değiştirmişlerdi. Açık saçık bir şekilde el ele tutuşup şarkı türküler söyleyip, naralar atıp ıslık çalarak Kâbe’yi tavaf ederlerdi. Hatta Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz Kâbe’ye ibadet için geldiğinde, onlar bu davranışlarını daha çok abartır, O’nun huzurunu bozmak için daha kuvvetli ıslık çalarlardı.

Okudunuz mu?  Sehiv secdesi gerekmezken süphede kalıp sehiv secdesi yapılırsa ne olur

Görüldüğü üzere ıslık çalma, müşriklerce bir ibadet ve dua şekliydi. Bu sebeple âlimlerimiz, bir ihtiyaç ve fayda söz konusu değilken ıslık çalmayı uygun görmemişlerdir. Hele ki cami gibi kutsal mekânlarda ıslık çalmak asla caiz değildir.

İhtiyaç ve fayda konusunu açacak olursak, mesela çobanın sürüsünü idare etmesi için ıslık çalması, bir kimsenin sesini başka bir kimseye duyurmak amacıyla ıslık çalması buna örnek verilebilir. Burada ıslık, sesin yükseltilmesi anlamına gelmektedir. Hatta bazı kimseler ıslık çalmayı bir iletişim aracı olarak kullanmaktadır. Karadeniz bölgemizde coğrafi şartlardan ötürü iletişimin zor sağlandığı bazı kesimlerde, halk ıslık ile birbiriyle haberleşmektedir.

Okudunuz mu?  Lam harfinin manası

Netice olarak, böyle bir ihtiyaç ve fayda söz konusu yokken ıslık çalmak, kişinin abesle iştigal etmesi demektir. Boş ve faydasız işler ise, kişiye şeytanın ve nefsinin telkinidir. Bu nedenle halk arasında ıslık çalmak, şeytanı çağırmaktır manasına gelen meşhur bir söz yayılmıştır.

Okudunuz mu?  Ezan okunurken yemek yenilir mi?

(1) Enfal suresi: 35

Selam ve Dua ile

Mehmet Talu HocaEfendi


ıslık çalmak günah mı, islik calmak gunahmi, ıslık çalmak caiz mi

Bu kategoride yer alan Cuma hutbesinde basamaklarda okunan arapça dualar başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Islık çalmak günah mı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.