Anasayfa
8 Mayıs 2021, 7:15
sizden02
Abone

Islık çalmak vs.

Islık çalmak vs.

ay_yıldız
ıslık çalmak,parmak çıtlatmanın dinimizde bir sakıncası varmıdır.şimdiden cevaplarınız için Allah razı olsun…


Cevap: ıslık çalmak vs.

meçhul_100
Cevap 1: Cahiliye döneminde müşriklerin, Kabe-i muazzama’ya hürmet ettikleri, örtülerini her yıl değiştirdikleri ve oraya ibadet niyetiyle gelenlere ikramda bulundukları malumdur. (1)

Okudunuz mu?  Beyaz akıntı güsül gerektirir mi ?

İbadeti teşvik niyetiyle, birbirlerini alkışladıkları ve ıslık çaldıkları da bilinmektedir.. Kur’an-ı Kerim’de: "Onların (müşriklerin) Beytulullahdaki duaları, ıslık çalmaktan ve el çırpmaktan (alkışlamaktan) başka bir şey değildir. (Ey müşrikler) Devam edegeldiğiniz o küfrünüzden dolayı, artık tadın azabı!.." (El Enfal Suresi: 35) hükmü beyan buyurulmuştur.

Okudunuz mu?  Namaz Duaları ve sıralaması

İmam Fahrüddin-i Razi; bu ayet-i kerime’nin tefsirinde: "Allahu Teala (cc) kafirler hakkında; "Onlar Beyt-i haram’ın sahipleri değildirler" buyurmuş, daha sonra da müşriklerin dualarının ancak el çırpmak ve ıslık çalmak olduğunu haber vermiştir. (…) Keşşaf sahibi şöyle demektedir: "Ayette geçen Muka kelimesi; fual vezninde bir kelime olup ıslık çaldı manasına gelir. (…) Tasdiye kelimesine gelince, bu el çırpmak demektir" (2) diyerek, meseleyi izah etmiştir.

Okudunuz mu?  Arapça Duaya amin demek ? Hocayı uyarmalı mıyım camide ?

Hz. Abdullah ibn-i Abbas’dan (ra) gelen rivayette de Mekke müşriklerinin bu dua şekli üzerinde durulmuştur. Dolayısıyle hiçbir ihtiyaç yokken ıslık çalmak doğru değildir.

Resul-i Ekrem (sav)’in: "Cennetin etrafı nefsin hoşuna gitmeyen şeylerle, cehennemin etrafı da şehevi arzularla (hoşa giden şeylerle) çevrilmiştir"(3) buyurduğu malumdur.

Okudunuz mu?  Münazara yarışmasına katılmam gerekiyor ve muhalefet takımı olarak dövüş sporları yasaklanmamalıdır

Geleneklerini bahane ederek hevalarına (nefs-i emmarelerine) uygun bir hayat yaşayanlar, tevbe etmelidirler. Hesap gününe hazırlanan mü’minler; müşriklere muhalefet niyetiyle, alkıştan ve ıslık çalmaktan uzak durmalıdırlar. İnşAllah bu niyetleri sebebiyle, sevaba nail olurlar.

Ancak hayvan otlatmak, deveyi yolda yürütmek gibi durumlar için ıslık çalınabileceği ifade edilmiştir.

Okudunuz mu?  Öğlen ve ikindi namazını kılamıyorum, okulda gözlerimle/ima ile kılsam acaba olurmu?

Sonuç olarak ıslık çalmanın iyi bir şey omadığını, bazı zor durumlarda söylemenin ise caiz olduğunu söyleyebiliriz.

(1) Geniş bilgi için/ M.Ali Sabuni-Ahkam Tefsiri-İst.:1984 C: 2 Sh: 16 vd.

(2) Geniş bilgi için/ İmam Fahrüddin-i Razi- Tefsir-i Kebir (Mefatihu’l Gayb) Ank: 1991 C: 11 Sh: 309

Okudunuz mu?  Kolaylaştırın, zorlaştırmayın ve müjdeleyin

(3) Sahih-i Müslim-K. Cennet: 1, Ayrıca Sünen-i Tirmizi-K.Cennet: 21

Soru: ıslık öttürmeknin hükmü nedir?

C:2) k alakalı olarak "Onların Mescid-i Haramdaki duaları ise ıslık çalıp el çırpmaktan başka bir şey değil! Öyleyse küfür ve küfranınızdan dolayı tadın bakalım azabı! (Enfal, 8/35) ayeti vardır ve bu ayetin geldiği ortam şu şekildedir; Müşrikler, Hz. İbrâhim (a.s.)’ın dininin aslını değiştirdikleri gibi, hac ibadetini de değiştirmişlerdi. Erkek kadın, açık saçık elele tutuşur, Kâbenin etrafında dolaşırlar, ıslık çalıp el çırparlardı. Hele Peygamberimiz Kâbe’ye geldiğinde, ona tepkinin ifadesi olarak bu gösterilerini daha da artırırlardı. Bunu bir ibadet havası içinde yaparlardı. Bu yüzden alimler ıslık çalmanın çok hoş olmadığını söylemişlerdir. Ancak haram demek de mümkün değildir.

Okudunuz mu?  E100 E102 ne demek?

alıntıdır…


Yanıt: ıslık çalmak vs.

Sedanur
konunuz sizden gelen sorular bölümüne taşındı…


ıslık öttürme

Bu kategoride yer alan Müşterinin isteği üzerine kaşını almak günah mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Islık çalmak vs. Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.