Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:15
sizden3
Abone

Lokman Süresi 33. ayetin tefsiri

Lokman Süresi 33. ayetin tefsiri

kul93
Selamünaleyküm,

biraz önce Kuranin mealini denledim ve su kisim beni çok sasirtdi:
"Ey insanlar Rabbinize karsi gelmekten sakinin. Öyle bir günden cekinin ki, o gün hiç bir Baba evladina asla bir fayda veremez. Evlatda babasina fayda saglayamaz.Allahin vadi elbette gercektir. Öyleyse sakın dünya hayatı sizi aldatmasın ve çok hilekar Seytanda sizi Allahla aldatmasin. Allahin affina güvendirmesin."

Bu kisimi ben simdi tam anlayamadim. Ozaman vesvese yaptigimzda ve bir eksik oldugu an Allah bizi aff etmeyecek mi?

Allah neyi aff etmez? Seytan zaten bizi ümitsizlige götürmek istemiyor mu?(Allah seni aff etmez felan) Tam anlayamadim. Aciklarsaniz sevinirin.

Allah’a emanet olunuz


Cevap: Lokman Suresindeki bir Kismini tam anlamadim. Aciklayin lütfen.

Hoca

Okudunuz mu?  Doğum gününde hediye almak günah mı

Kur’ân-ı Kerim » 31 / LOKMÂN – 33

يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمْ وَاخْشَوْا يَوْمًا لَّا يَجْزِي وَالِدٌ عَن وَلَدِهِ وَلَا مَوْلُودٌ هُوَ جَازٍ عَن وَالِدِهِ شَيْئًا إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ فَلَا تَغُرَّنَّكُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا وَلَا يَغُرَّنَّكُم بِاللَّهِ الْغَرُورُ

Yâ eyyuhen nâsuttekû rabbekum vahşev yevmen lâ yeczî vâlidun an veledihî ve lâ mevlûdun huve câzin an vâlidihî şey’â(şey’en) inne va’dallâhi hakkun fe lâ tegurrennekumul hayâtud dunyâ, ve lâ yagurrennekum billâhil garûr(garûru).

Ey insanlar! Rabbinize karşı gelmekten sakının. Hiçbir babanın çocuğuna hiçbir
yarar sağlayamayacağı, hiçbir çocuğun da babasına hiçbir yarar sağlayamayacağı
günden korkun! Şüphesiz Allah’ın va’di gerçektir. Sakın dünya hayatı sizi
aldatmasın. O aldatıcı şeytan da Allah hakkında sizi aldatmasın.

Okudunuz mu?  Resimde tılsımlı muskada ne yazıyor

Tefsiri:

33. Ey İnsanlar! Rabbinize karşı gelmekten sakının. Babanın oğlu, oğlun da babası için bir şey ödeyemeyeceği günden korkun. Allah’ın verdiği söz şüphesiz gerçektir. Dünya hayatı sakın sizi aldatmasın. Allah’ın affına güvendirerek şeytan sizi ayartmasın.

Ey insanlar, hangi şart altında olursanız olun Rabbinizden ittika edin. Rabbinize karşı muttaki davranın. Rabbinizin koruması ve kulluğu altına girin. Rabbinize kulluğunuzun bilincinde olun. Hayatınızı Rabbiniz için yaşayın. Yaptıklarınızı Rabbinize lâyık yapın. Ve öyle bir günden titreyin, öyle bir günden çekinin ki o gün ne ananın ne de babanın evlâdına bir faydası dokunmayacak. Ana babanın evlâdına yapabileceği bir yardım olmayacak. Evlâdın da ana babasına zerre kadar bir faydasının olmayacağı bir gündür o gün. Ne evlât ebeveynine yardım edip onlardan bir şeyleri savuşturabilecek, ne de ebeveyn evlâdına bir şeyler ödeyebilecek. Kimsenin kimseye yardımının dokunmayacağı bir gündür o gün. Kimsenin kimseye faydası olmayacak. Hiçbir kimseden fidye alınmayacak, hiçbir kimsenin şefaati kabul edilmeyecek ve hiçbir kimseye de yardım olunmayacak o gün.

Okudunuz mu?  Tükürdükten sonra dudakta kalan tükürüğü geri yutmak orucu bozar mı

Böyle bir günde ne yaparız? Kime sığınırız? Kimden yardım isteriz? Hani dünyadayken babalarımıza analarımıza ne kadar saygılıydık? Hattâ onların hatırı için Rabbimize itaati terk ediyorduk değil mi? Veya çocuklarımızın üzerine ne kadar titriyorduk değil mi? Hattâ onların istikbali için Rabbinize isyan içinde bir hayatın içine giriyorduk değil mi? Onların karınlarını doyuracağız diye, onlara görkemli bir istikbal hazırlayacağız diye namazı, ilmi bile terk ediyorduk değil mi? Hanımlarımıza, kocalarımıza ne kadar sevgili ve saygılıydık? Hattâ onlara sevgimiz ve saygımız Allah’a olan sevgimizin, saygımızın önüne geçmişti. Ama ne oldu şimdi? Unutmayın ki:

Okudunuz mu?  Seferi olmak (ikamet çeşitleri)

Allah’ın vaadi haktır. Ölüm hak, kıyamet hak, hesap kitap hak, kimsede yetkinin olmayışı hak, kimsenin kimseye bir faydasının olmayacağı hak, yeryüzü tanrılarının yetkilerinin ve saltanatlarının bir gün bitmesi hak, herkesin çırılçıplak, yapayalnız dirilişi hak, Mahşerde toplanma hak, mizan hak, hesap hak, sırat hak, cennet hak, Cehennem haktır. Allah’ın hükmü gereği insanların gidecekleri cennet ya da cehennemde hayatın sonsuzluğu da haktır.

Öyleyse ey insanlar, gelin bu dünya hayatı sizi aldatmasın ve aldatıcılar da sizi Allah’la aldatmasınlar. Dünyanın geçici malı, mülkü, saltanatı, evi, barkı, arabası, giyimi, kuşamı, yemesi, içmesi sakın sizi aldatmasın. Bunların tamamı geçicidir. Bunların hiçbirisine sahip olmasanız da eğer îmanınız, ameliniz güzelse diğerlerinden bir alçaklığınız olmaz. Eğer îmanınız, ameliniz kötüyse yeryüzünün en büyük zenginliğine sahip de olsanız hiç bir değeriniz yoktur bunu unutmayın. Hayat kısadır unutmayın. Ölüm çabuk gelir unutmayın. Bu dünyaya gelenlerden kimler ölmedi? Kimler bu dünyaya veda edip gitmedi? Onca güçlü kuvvetliler öldüler de şimdi biz mi kalacağız? Bizden önekiler için ölüm ne kadar haksa, onlara uygulanan yasalar ne kadar haksa unutmayın ki aynı yasalar bize de uygulanacaktır. Biz de öleceğiz. Bizden sonrakiler de ölecekler aynen bizim gibi. Ve sonra kıyamet kopacak, kimse kalmayacak yeryüzünde.

Okudunuz mu?  Huzurlu Olmak için Dua

O zaman bu dünya hayatı bizi niye aldatıyor? Niye bu dünyanın geçici mal ve mülklerine, makam ve mevkilerine ulaşabilmek için Allah’a kulluğu terk ediyoruz? Geçici bir dünya hayatına bağlanıp cenneti kaybetmek akıl kârımıdır? Niye âhireti unutup dünyacı oluyoruz? Yoksa bu hayat, bu dünya cennetten daha mı güzeldir?

Okudunuz mu?  Askere gitmemek, askerlik yerine para vermek günah mı

Yine Allah’la aldatanlar da sizi aldatmasın. Allah büyüktür, Allah Kerîmdir, Allah ğafururrahîmdir, Allah affeder, Allah kusura bak-maz, Allah’ın sizin namazınıza, dininize, îmanınıza ihtiyacı yoktur, siz-ler keyfinize göre yaşayın bu dünyada diyenler sizi aldatmasın. Dünyaya bir defa geldiniz, bir daha bu dünyaya gelmeyeceksiniz diyenler. O büyük Allah, O Kerîm Allah kullarına niye azap etsin de? diyenler. Allah hayata karışmaz, Allah vahiy göndermez, Allah dünyayı yaratmış ve sizi kendi halinize bırakmıştır. Allah’ın o kadar güzel, o kadar hoşgörüye dayanan bir dini var ki ister Allah’ı kabul et ister kabul etme, ister O’na kulluk et, ister başkalarına kulluk et O, zaten hepsinden razıdır diyenler. Dilediğiniz gibi bir hayat yaşayın diyenler sizi aldatmasınlar. Allah o kadar büyüktür ki şu basit işlerle ilgilenmez, dünya işlerini bildiğiniz gibi ayarlayın. Bildiğiniz gibi yiyin için, dilediğiniz gibi giyinin, soyunun, dilediğiniz gibi hukuk yapın, dilediğiniz gibi bir hayat yaşayın diyenler sizi aldatmasınlar. Allah’ı tanımayanlar, Allah’ı yanlış tanıtanlar böylece sizin dinlerinizi bozmayı hedefleyenler sakın sizi aldatmasınlar. Allah’ı kitabından öğrenin, dinini kitabından öğrenin. Hani önceki âyetlerde bilgisizce Allah hakkında tartışanlardan söz etmişti Rabbimiz. Onları dinlemeyeceğiz, Allah’ı, Allah’ın dinini onlardan öğrenmeyeceğiz

Okudunuz mu?  Bilmeden Namaz kılanın önünden geçmek günahmıdır?

Cevap: Lokman Süresi 33. ayetin tefsiri

kul93
Simdi vesvese bitinceye kadar abdest mi alacaz ?


Cevap: Lokman Süresi 33. ayetin tefsiri

silversoul
Ben her türlü günahı işleyim Allah nasılsa affeder diyerek Allah’ın affına güvenilmemeli. Adam ben dünya kadar içki içeyim zina yapayım sonra tövbe ederim nasılsa Allah affedicidir dememeli.

Okudunuz mu?  Kuran'da duraklara uymak farz mı?

kul93
Tamam dogrudur onu zaten itiraz etmiyorum. Demek istedigim Abdest alirkene bir eksigimiz olsa Allah aff eder mi ? O an Allahin rahmetine güvenebilirmiyiz?


silversoul
Güzel kardeşim Allah’ın affettiklerini biz bilemeyiz. Bizler iyi niyetle Kur’an ile amel etmeliyiz. Allah’ın rahmetinden ümitli olmalıyız. Kur’an ile amel etmeli sünnete uymalıyız. Bize düşen ümitle Allah’ın rızasını ve sevgisini kazanmaya çalışmaktır. Şeytan biz ölene kadar bizimle uğraşıcaktır çünkü oda Allah yolundan saptırmak için and içmiştir. Şeytanı ve tağutu önemsemeyip onları tanımamalı ve Allah’ı bir bilip rızasını kazanmaya çalışmalıyız. Yaptıklarımızın karşılığını ahirette göreceğiz.

Okudunuz mu?  Allahümme salli ala seyyidina muhammedin ve ala ali seyyidina muhammed kema salleyte ala ibrahime

Şema
Günahı ne olursa olsun tevbe eden kişiyi Allah affeder.
Ama yukarda arkadaşın dedigi gibi SAMIMIYET şarttır.

Kul93
Ayetleri anlayabilmen için mutlaka ayetin tefsirini okumalısin.
Yukarda hica tefsiri eklemiş oku


Kayıtsız Üye
sevgili kardeşim vesveselere takılmayacaksın takılırsan seni mutlaka kandırır hatta ona takılman seni kandırdığının alametidir sen euzü besmele çekip kalbindende şeytanın ve nefsimin şerrinden rahman ve rahim olan yüce Allah a sığınırım dediğin zaman vesvese kulak asmayıp ameline devam ettiğin zaman şeytanın senin üzerinde bir hilesi kalmaz yani uzun lafın kısası vesvese ye kulak asmayıp işimize devam edeceğiz


Kayıtsız Üye
Anlatiklarini doğrudur, ama insan iyine de şeytanın peşindedir, ve bu dünyada ebedi kalacak şekilde çalışıp, düşüniyor ve Allahın katında olan yükümlülükları yerine getirmiyor. mahalesef çok üzgünüm. Allah yardımıcımız olsun.

Okudunuz mu?  Açık giyinen birisi, kendine baktırdığı için kul hakkına girer mi

Kayıtsız Üye
İçinde Allah a samimiyet oldukça ve tövbe ettikçe Allah ın sözü var kullarını affedeceğine dair. Şirk ve kul hakkına dikkat.


lokman 33, lokman suresi 33. ayet tefsiri, lokman suresi 33 ayet tefsir

Bu kategoride yer alan Hep karamsarım bu durumdan kurtulmanın yolu nedir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Lokman Süresi 33. ayetin tefsiri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.