Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:19
sizden3
Abone

Yara ve namaz

Yara ve namaz

Yasin123
Merhaba. Benim yaşım 15. Aşağı yukarı 2-3 aydır namaz kılıyorum.

Bugün bir kaza sonucu falçata ile sol elimin baş parmağımın üst tarafını kötü sayılacak bir şekilde kestim.

Yaraya pansuman yaptım. Ve baş parmağımın tamamını gazlı bez ile sardım. Namaz için abdest alacağım ama parmağımdan dolayı düzgün alabileceğimi sanmıyorum. Yara bazı zorlamalarda kanayabiliyor. Annem yara ıslanırsa mikrop kapabileceğini söyledi. Bende yaraya naylon geçirmeyi düşündüm ama olur mu bilmiyorum.

Okudunuz mu?  Gusülde Zaman Aşımı

Bende birkaç gün namaza ara vermeyi düşünüyorum. Sizce ne yapmalıyım? İkindi vakti çıkmadan cevaplarsanız sevinirim. Hayırlı günler.


Cevap: Yara ve namaz

Katade
Abdestte yara bandı ve sargı bezi olan yerler nasıl yıkanır?

Abdest veya gusül âzaları üzerinde bu gibi bir zaruretten dolayı sargı varsa ve bu sargıyı açıp altını yıkamak da mahzurlu ise, sargının üzerine meshedilir, böylece o âzalar yıkanmış hükmünü alır.

Okudunuz mu?  Zikir çekerken aklıma çok düşünce geliyor

Kırık ayaklar üzerindeki alçı veya tahta veya madenî sargılar da aynı hükümdedir. İlâçla örtülü yara için de durum aynıdır.

Sargının tamamını meshetmek gerekmez. Sargının ekser kısmının üzerinin meshedilmesi kâfi gelir.

Üzerine mesih yapılan sargı için, belli bir müddet yoktur. Özür hâli devam ettiği üddetçe meshe devam edilir. Sargı çevresinde kalan sağlam yerler ise yıkanır.

Okudunuz mu?  Oruçluyken abdest alma sorunu

Sargıların abdestli iken sarılmış olması da gerekmez.

Henüz iyileşmemiş yara üzerindeki sargı, düşer veya değiştirilirse mesh bozulmaz. Yeni sargı sarılmasıyla meshin yenilenmesi gerekmez. Abdestlilik hâli devam eder. Sargı üzerine meshi bozan şey; üzerine sargı sarılan yara veya özrün tamamen iyileşmesidir.

Okudunuz mu?  Evlenmeyi düşündüğüm kızın ailesi ben fakirim diye istemiyorlar

Eğer ameliyat ya da bir yaradan dolayı banyo yapmak zarar verecekse, sadece teyemmüm ederek ibadetlerini yerine getirir.

Yara üzerine yapılan meshin müddeti ne kadardır?

Mesh bir zamanla kayıtlı değildir. Abdest bozulduktan sonra yeni bir abdest alındığında sargılı bulunan kısım meshedilir. Her vakit abdest almaya gerek yoktur. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/101.)

Okudunuz mu?  Gusül abdesti aldıktan sonra ağza ve burna su vermediğini hatırlamak

Cevap: Yara ve namaz

Yasin123
Anladığım kadarıyla benim teyemmüm yapmam lazım. Ancak elimde toprak yok. Ancak yarın temin edebilirim. Ne yapmam lazım?


Cevap: Yara ve namaz

Darusselam
kardeşim şeytan senle oynuyor namazını kaçırma Sargı bezinin üzerini mesh etmen yeterlidir kalan sağlam yerler ise yıkaman doğru olur

Okudunuz mu?  Sevdiğim kişi benim nasibim ise ve ayrı isek?

Yasin123
Anladım. Ama işte sol elimi kullanmam gereken yerlerde ne yapmam lazım? Örnek veriyorum mesela sağ kolumu yıkarken? Yara kesin ıslanır herhalde.


Hülya
Namaz abdesti almak istiyorum yara bandını açınca yada su değince kanıyor mesaj etsem olurmu lütfen acele cevap istiyorum namaz vakti geçiyor

Okudunuz mu?  Şafii Mezhebine göre Sünnet ve Farz Namazları?

@hmet
< bandını açınca yada su değince kanıyor >
Yara bandını açma sadece üzerini hafif ıslak el ile sil (mesh et)
Allah şifa versin


Sahra 2001
Dün dudağim kana mişti kücük yara bandi yapiştirdim, ve bügün Öğleyi kildi ve baktim ki yara bandi üstümde, hemen aldim fakat namazim kabul oldumu, Hani necis var diye?
Kan çok büyük değil yara banda
Ama yinede yara bandi üstümde oldu için olmadi mi?

Okudunuz mu?  Mucizevi Sekine duası hakkında bilgisi olan yada okuyan var mı?

Hoca
Yara olduğu için mazeret sayılr kan da olsa namaz geçerlidir.


Kayıtsız Üye
Uyandıkdan sonra yaradan akıntı geldiğini gördüm. Ama uykudamı oldu bir önceki günmü oldu bilmiyorum. Önceki gün kıldıgım namazları kaza etmem gerekirmi ? Ayrıca uyuyana kadar ağrı vardı ve ağrı olunca akıntı olmuyor. Yinede emin olamıyorum.

Okudunuz mu?  İstemeden Allaha şirk

vel Fecr
< Uyandıkdan sonra yaradan akıntı geldiğini gördüm. Ama uykudamı oldu bir önceki günmü oldu bilmiyorum. Önceki gün kıldıgım namazları kaza etmem gerekirmi ? Ayrıca uyuyana kadar ağrı vardı ve ağrı olunca akıntı olmuyor. Yinede emin olamıyorum. >
Allah kabul etsin. kaza yapmanıza lüzum yok.

Bu kategoride yer alan Ailemin hidayete ermesi için dua başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yara ve namaz Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.