Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:55
missa91
Abone

Birileri hakkında kötü düşünmek kul hakkı mıdır?

Birileri hakkında kötü düşünmek kul hakkı mıdır?

Kayıtsız Üye
S.aleykum arkadaşlar ben 13 yasındayken bırılerının hakkında kötü düşündüğümü hatırlıyorum sımdıkı aklım olsa yapmam, kul hakkına girmişmiyimdir? Tesekkurler


Cevap: Birileri hakkında kötü düşünmek kul hakkı mıdır?

YakarıS
Herhangi bir kimse hakkında kesin olarak bir şey bilmeden, o kimseyi kötü bilmek ve öyle karar vermek, kötü huylardandır. Böyle düşünmek, haramdır ve büyük günahlardandır. Zira Kur’an-ı kerimde bir âyet-i kerimede mealen; (Ey iman edenler, suizan etmekten kendinizi koruyun! Zannetmenin bazısı günahtır) buyurulmaktadır.

Okudunuz mu?  Yasin Suresini Başı Açık Ve Abdestsiz Olarak Yasin Okuyabilirmiyiz?

Resulullah efendimiz de bir hadis-i şeriflerinde; (Suizan etmeyiniz! Suizan, yanlış karar vermeye sebep olur. İnsanların gizli şeylerini araştırmayınız, kusurlarını görmeyiniz, münakaşa, haset ve düşmanlık etmeyiniz, birbirinizi çekiştirmeyiniz, kardeş gibi birbirinizi seviniz! Müslüman Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, yardım eder. Onu kendinden aşağı görmez) buyurmuşlardır.

Okudunuz mu?  Allah bizi yaratırken neden bize sormadı?

Herhangi bir Müslümanın günah işlediğini zannetmek, muhakkak o yapmıştır veya zaten ondan böyle şeyler beklenirdi gibi zan ve tahminlerde bulunmak, suizan olur ki, büyük günahlardandır. Böyle günahlar yalnız tevbe etmekle affolmaz. Zira bu gibi günahlara kul hakkı da girmektedir. Bunun için tevbe ile beraber, helalleşmek de lazımdır. Kalbe gelen bazı kötü düşüncelere uygun olarak söz söylenmedikçe veya hareket edilmedikçe suizan olmaz.

Okudunuz mu?  Felak nedir? ne anlama gelir?

suizan kul hakkına girer mi, kotu dusunmek kul hakkina girermi, biri hakkında kötü düşü

Bu kategoride yer alan Ehli sünnet ve ehli beyt farklı mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Birileri hakkında kötü düşünmek kul hakkı mıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.