Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:02
sizden92
Abone

Oruç ve Yemin Kefaretim Çok Var.Ne yapmalıyım?

Oruç ve Yemin Kefaretim Çok Var.Ne yapmalıyım?

qwert12380
Arkadaşlar, ben daha önce orucumu baya bir bozdum.Sayısını hatırlamıyorum.Birisi okula yürüme gidip geliyordum.Baya da bir uzaktı.Hava da baya bir sıcaktı.Su gibi olmuştum.Anneme sinirlenip bir sebepten bozmuştum.Diğer bir tanesi de babam ve kardeşimle tartışmıştım.Ezana 5 dakika kala kızgınlıktan bilerek bozmuştum.Ayrıca oruçluyken istimna yapmak da bozuyormuş.Bunun orucu bozduğunu bilmiyordum.Hiç araştırma ihtiyacı da duymamıştım.Kendi kendime vücuda bir şey girerse bozulur, girmezse bozulmaz filan diyordum.Meğersem bozuluyormuş.Bu istimnayı da oruçluyken baya yapmışımdır.Sayısını hatırlamıyorum.Ayrıca ben çok yemin de ettim.Hemde bir ara artık oyun gibi gelmeye başlamıştı.Birine bir şey söylesem hemen "Yemin et" diyodu bende "yemin" diyordum filan bir dünya da yemin kefaretim olmuştur.Benim bu kefaretlerden kurtulmam için aralıksız 3-4 sen oruç tutmam gerek galiba.Ne yapmam gerek arkadaşlar? Zengin biri de değilim.Fakir de doyuramam.O kadar orucu da hayatta tutamam.Tevbe etmem yeterli olur mu?

Okudunuz mu?  Levlake levlak lema halaktü'l eflak sözü hadis-i kutsi midir?

Cevap: Oruç ve Yemin Kefaretim Çok Var.Ne yapmalıyım?

Ramadan
Hanefi dışında mezheplere göre orucu bozmak güne gün kazadır.
Örneğin şafii mezhebini taklit et ve kaç gün oruç yemişsen o kadarını tut ama ramazandan önce bitirmelisin.
çünkü üzerinden bir ramazan geçen kaza orucu için her gün için bir fidye gerekir.

yeminlerinide hesapla ve imkan ölçüsünde keffaretini ver.

Okudunuz mu?  Jiletle traş olmak caiz degildir diyorlar?hükmü nedir?

Cevap: Oruç ve Yemin Kefaretim Çok Var.Ne yapmalıyım?

qwert12380
< Hanefi dışında mezheplere göre orucu bozmak güne gün kazadır.
Örneğin şafii mezhebini taklit et ve kaç gün oruç yemişsen o kadarını tut ama ramazandan önce bitirmelisin.
çünkü üzerinden bir ramazan geçen kaza orucu için her gün için bir fidye gerekir.

yeminlerinide hesapla ve imkan ölçüsünde keffaretini ver. >
Kaç kere bozduğumu hatırlamıyorum.Ayrıca üzerinden 2-3 yıl geçti.Kefaret verecek kadar param da yok.Zaten aylık gelirim bile yok 🙂 Şafii mezhebini de taklit edemem.Çünkü 1 damla necasette bile namaz kılınılmıyor.Ben bu vesveseyle şafiide 2 rekat namaz kılamam.Mezhep değiştirmeyi de düşünmüyorum.Yeminlerimin sayısını da hatırlamıyorum.Baya bir fazladır.

Okudunuz mu?  Cünüp kişinin duası

Cevap: Oruç ve Yemin Kefaretim Çok Var.Ne yapmalıyım?

qwert12380
Ne yapmalıyım arkadaşlar? İlla kefaret mi ödemeliyim?


Ramadan
bir mezhebi taklit için o mezhebin her kuralına uymak şart değildir.
sadece sana lazım olan konuda uyarsın.

iyi uyma ve her gün için keffaret tut bakalım:)


qwert12380
< bir mezhebi taklit için o mezhebin her kuralına uymak şart değildir.
sadece sana lazım olan konuda uyarsın.

iyi uyma ve her gün için keffaret tut bakalım:) >
Peki ben bu sene her cumartesi-pazar nafile oruç tuttum.Niyet ederken "Niyet eyledim Allah rızası için oruç tutmaya" diye niyet ettim.Bu tuttuğum oruçlar tutmadıklarıma kefaret olmaz mı?

Okudunuz mu?  Biri hakkında kötü düşünmek bizi dinden çıkarır mı?

musab
1.istimna yapmak kefareti değil sadece Kazayı gerektirir.
2.orucu akşama 5 dk bozduğunda ihanefide kefaret gerekiyor.şafide gerekmiyor.
3.diyelimki sen 5 defa oruç kefareti gerektirecek bir şey yaptın.sadece 1 kefaret tutarsın.
4.yemin kefaretine gelince durumun varsa 10 kişiyi yedirip ya da giydireceksin.eğer yoksa her bir yemin için 3 gün oruç tutarsın.hanefi isen üç gün orucun peş peşe olması şarttır.şafide ise şart değildir.
5.sadece oruç tutmaya niyet edersen nafile olur o tuttuğun oruç.hem kefarette öyle 2 gün tut 3 gün tutma olmaz.sırayla kameri 2 tam ay tutacaksın.
6.son olarak yemin kefaretleri birbirleri yerine geçmez.her yemin için ayrı kefaret bunu unutma
6.aklına takılan varsa sorabilirsin.

Okudunuz mu?  Namaz adamak

qwert12380
Bilgi için teşekkürler.O zaman ben bir ara aralıksız 2 ay kefaret orucu tutarım.Birkaç gün de kaza tutarım.


musab
evet 2 ay peşpeşe olmak şartıyla tutarsan oruç için başka bir şey yapman gerekmiyor.birde bire bir olarak kaza etmen lazım


qwert12380
Peki diyelim kefaret orucuna başladım.Ama 59. günün sabahı rüyada ihtilam olduğumun farkına vardım.Gusül abdesti alırken boğazıma su kaçıp orucum bozulursa kefaret orucuna baştan mı başlamam gerek? Baştan başlamak gerekse hayatta alamam gusül abdesti.Çünkü kesin bozulur.Gusül abdesti almayıp o gün iftarı öyle açsak oruç kabul olur mu?

Okudunuz mu?  Vesvese ve iman ile ilgili soru ?

musab
evet hanefide agza burna su kacmasi orucu bozuyor.dikkatli alirsan kacirmazsin.evet ihtilam oldugunda gusül almasan oruc gecerlidir.ama o durumda nasıl namaz kilacaksin.ha diyorsan ki ben namaz kilmiyorum.o daha kotu bir durum ki cunku sen dinin diregini yikmis oldun.ayrica gusül almadigin ve bir namaz vakti cikacak oldugunda gunahada girmis oluyorsun


qwert12380
< evet hanefide agza burna su kacmasi orucu bozuyor.dikkatli alirsan kacirmazsin.evet ihtilam oldugunda gusül almasan oruc gecerlidir.ama o durumda nasıl namaz kilacaksin.ha diyorsan ki ben namaz kilmiyorum.o daha kotu bir durum ki cunku sen dinin diregini yikmis oldun.ayrica gusül almadigin ve bir namaz vakti cikacak oldugunda gunahada girmis oluyorsun >
Yok, namaz kılıyorum da riske atmamak için 1 gün kılmasak diye söylemiştim.

Okudunuz mu?  Mümin müminin aynasıdır hadisini nasıl anlamak gerekiyor?

Kayıtsız Üye
Herkeze merhaba Ben Bu ramazanda Orucumu kasten bozdum Gece Çalıştığım İçinde 10 gün tutabildim Diyanet işlerinin Açıklamasına göre Ya her gün için 60 gün tutulacak Yada bir kişinin karnını 60 gün doyuracak 15tlden 300 tl yapar orucu bozmamızıda sayarsak 60günde onun için tutmam gerekiyormuş veya 60 gün yine bir kişinin karnını doyurmam gerekirse 600 tl yapar benim bu kadar durumum yok gece çalıştığım içinde bukadar orucu aralıksız tutamam kesin bozarım ne yapmam gerekiyor etraftada gerçekten fakir insan bulmak zor dolandırıcılar ve iyi niyeti suistimal eden insanlar yüzünden bir çocuk esirgeme kurumu veya hayır kurumuna 600tl bağışlasam olurmu lütfen yardımcı olun kafam çok karışık.

Okudunuz mu?  Vücüdumdaki kıllardan rahatsızım kıl azaltıcı ilaç kullanmam caiz mi?

duzgunomer
Her gün için 60 değil, 20 gün oruç tutmasan bile 60 günlük kefaret orucu yetiyor.

O fidye sadece tutamayacak kadar hasta ve yaşlılar içindir.


Tevbe
60+tutmadığınız gün kadar kaza orucu tutmalısınız. Mesela 5 kere oruç bozdunuz o zaman 60+5 toplam 65 gün oruç tutmalısınız.


vel Fecr
< Herkeze merhaba Ben Bu ramazanda Orucumu kasten bozdum Gece Çalıştığım İçinde 10 gün tutabildim Diyanet işlerinin Açıklamasına göre Ya her gün için 60 gün tutulacak Yada bir kişinin karnını 60 gün doyuracak 15tlden 300 tl yapar orucu bozmamızıda sayarsak 60günde onun için tutmam gerekiyormuş veya 60 gün yine bir kişinin karnını doyurmam gerekirse 600 tl yapar benim bu kadar durumum yok gece çalıştığım içinde bukadar orucu aralıksız tutamam kesin bozarım ne yapmam gerekiyor etraftada gerçekten fakir insan bulmak zor dolandırıcılar ve iyi niyeti suistimal eden insanlar yüzünden bir çocuk esirgeme kurumu veya hayır kurumuna 600tl bağışlasam olurmu lütfen yardımcı olun kafam çok karışık. >
size fazladan yük külfet olacak şeylerden ziyade önce size farz olan sayıyı bir tamamlayın inş.
Allah tealayada samimi bir tevbe edin.

Okudunuz mu?  Abdest alırken yara bandının altına su geçer mi?

sinirlendim orucumu bozdum, ezana 15 dakika kala sinirlenip oruç bozmanın cezası, aksam ezanina 5dk kala orucumu bilmeden bozdum

Bu kategoride yer alan Belirli miktarda bankada duran paranın zekatı ne kadardır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Oruç ve Yemin Kefaretim Çok Var.Ne yapmalıyım? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.