Anasayfa
20 Ağustos 2021, 19:26

Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) ve İtikat, Fıkıh Meselesi

Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) ve İtikat, Fıkıh Meselesi

Dide-i Giryan
Esselamünaleyküm canlar, hayırlı Cumalar ve hayırlı Ramazanlar olsun inşAllah. Rabbim her günümüzü Cuma şuuruyla, her ayımızı Ramazan safiyetiyle mübarek eylesin inşAllah.

Başlıktan da anlayabileceğiniz gibi ben bir Obsesif Kompülsif Bozukluk yani kısaca OKB hastasıyım. Çoğunuzun bildiği gibi obsesyon, bir konu hakkında akla sürekli düşen düşünceler; kompülsiyon ise bu düşünceleri def edebilmek için onlara cevap verir şekilde yapılan davranışlardır. Elbette her hastalıkta olduğu gibi bu hastalığın da dozajı var. Kimisi başlangıç aşamasında kimi ise daha muzdarip bu konudan. Ben de o ”çok muzdarip” güruh arasındayım sanıyorum.
Aslında yıllardır beni yoklayan; boyut, şekil ve tarz değiştiren takıntılarım vardı. (Kapı kontrol etme, el yıkama vs. bunları ben takıntıdan bile saymıyorum artık, varın siz anlayın.) Fakat geçtiğimiz aralık ayından itibaren profesyonel bir pskiyatrist desteği almaya başladım. İki ilaç kullanıyorum şu anda, bir yandan başka bir ruhsal hastalığı da(anoreksiya nervoza) yeni yeni atlatıyorum. (Allah(c.c.) razı olsun doktorumdan da.) Anoreksiyayı atlatır gibiyim artık psikoloğa terfi ettim. Yalnız benim takıntılarım öyle soyut ki onlardan bir türlü kurtulamıyorum, sürekli savaşıyorum onlarla ama, pes etmiyorum. Ve bu takıntılarım çoğu dini konularda. (”Dört rekatlık farz namazı üç rekat mı kıldım acaba?”, ”Abdestim bozuldu mu acaba?” gibi.) Bazen bunlar beni delirtecek raddeye geliyor. Sürekli okuyorum, namazlarımı kılıyorum, kazalarımı yapıyorum, orucumu tutuyorum çok şükür. Ondan başka zamanlarda da hiç boş değilim, bir işim var elimde sürekli yaptığım. Fakat bu hastalık boş olup olmamaya bakmıyor bir müddet sonra. Kompülsiyonu gerçekleştirinceye kadar beynini kemiriyor. Zaten olay da kompülsiyonu yapmamak.
Özellikle son günlerde bazı müstehcen konuları kafaya takma, olmayan şeyi oluyormuş sanma, guslünün sürekli bozulduğunu sanma gibi hiç peşimi bırakmayan obsesyonlar çok yoklamaya başladı beni. Kaçtıkça geliyorlar ki insan kendini kötü hissediyor bu tip şeylerden ötürü, suçlanıyor. Delirecek gibi oluyor.
Allah(c.c.) kimseye hastalık vermesin, herkese şifa versin Rabbim. Bu konuda bilgisi olan yahut bana bir tavsiye verebilecek olan kardeşim varsa cevaplarını beklerim. Çok tavsiye ve çok yazı okudum, kendim çok savaştım fakat böyle dini bir platformda da belirtmek istedim derdimi. Allah(c.c.) razı olsun hepinizden şimdiden.

Okudunuz mu?  Tuvalete niye sol ayakla girilir ve euzu besmele çekilir. Çıkışta sağ ayakla çıkılır

Esselamünaleyküm.


Cevap: Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) ve İtikat, Fıkıh Meselesi

Kayıtsız Üye
Sa kardeşim bende o rahatsızlktan var bende çok sıkıntı içindeuim gündelik hayatmda ve işyerinde özelikle üstüme başima çok dikat ederim haddinden fazla ayakkabı bağcığına kadar siz düşünun kardesim banada öyle namaz 2 rekatmı kıldm 3rekatmı falan die aklıma geliordu ama sonra onları çok takmayıp bide oyle seyler aklına geldimi yemin edermisin abdestim bozulduğuna die sor eğer etmezse abdestin bozulmamiştr. Ama ilaclarinada devam et Allah herkezin yardmcısı olsun.

Okudunuz mu?  Gelin, damat kaynanasına, kayınpederine bakmak zorunda mıdır?

Cevap: Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) ve İtikat, Fıkıh Meselesi

Kayıtsız Üye
Aleykümselam, yazının üzerinden çok uzun süre geçmiş ama namazla ilgili ve gündelik hayattaki vesvese ve kuruntularına iyi gelecek bir kaynak biliyorum. Müellifi Bediüzzaman Said Nursi olan Risale i nur adlı eserde bu tür dertlere çare var. Bu eseri okuyan kimseler insanlara bildirmek, anlatmak amacıyla ders yapıyolar. Eğer google arama motoruna risale i nur vesvese kuruntu video yazarsan bununla ilgili bir sürü yapılan ders videolarına ulaşabilirsin. Allah şifa versin. Selametle..

Okudunuz mu?  Kayınpederin eli öpülür mü ?

Yorum: Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) ve İtikat, Fıkıh Meselesi

Kayıtsız Üye
Nisan yağmuru ile ilgili bir ilaç var onu harfiyen yerine getirirseniz çok faydası olacağına inanıyorum


itikat hastalığı nedir, itikat hastalığı, okb ve namaz

Bu kategoride yer alan İslamda Sağ ve Sol kavramı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) ve İtikat, Fıkıh Meselesi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.