Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:41
missa04
Abone

Evham – takıntı durumlarından nasıl kurtulurum? (Obsesyon – kompulsif)

Evham – takıntı durumlarından nasıl kurtulurum? (Obsesyon – kompulsif)

Kayıtsız Üye
Evham – takıntı durumlarından nasıl kurtulurum? (Obsesyon – kompulsif)


Cevap: Evham – takıntı durumlarından nasıl kurtulurum? (Obsesyon – kompulsif)

Desert Rose
Takıntı Hastalığı (Obsesif-Kompulsif Bozukluk)

Obsesif-Kompulsif Bozukluk (OKB) nedir?

Takıntı hastalığı olarak da adlandırılan, toplumda yaygınlığı %2-3 oranında olan, obsesyonlar ve kompulsiyonlarla seyreden bir psikiyatrik hastalıktır.

Obsesyon nedir?

Kişinin mantıksız olduğunu bilmesine karşın zihninden atamadığı düşünce, duygu ya da görüntüler "obsesyon" yani "takıntı" olarak adlandırılır. Takıntı tüm karşı koymalara karşın zihni zorlar, tekrarlayıcı ve inatçıdır. En sık rastlananları bulaşma, şüphe, simetri, dini ve cinsel obsesyonlardır.

Kompulsiyon nedir?

Obsesyonun yarattığı sıkıntıyı gidermek amacıyla gerçekleştirilen davranışlardır. Obsesyonu nötralize etme amacı taşırlar. Sık rastlanan kompulsiyonlar temizleme, yıkama, kontrol etme, düzenleme, sayma şeklinde ortaya çıkar. Sözkonusu davranış gerçekleştirilmediği takdirde kötü bir şey olacağı ya da sevdiklerini kaybedeceği gibi birtakım olumsuz düşünceler akla gelir.

Okudunuz mu?  Elhamdülillah müslümanım inşAllah demek?

Takıntı Hastalığı (Obsesif-Kompulsif Bozukluk) Ne sıklıkta görülür? Hangi yaşlarda başlar?

Takıntı hastalığının yaşam boyu yaygınlığı %2-3 dolayındadır. Genellikle geç ergenlik ya da erken erişkinlik döneminde başlar. Ortalama başlangıç yaşının 20 olduğu söylenebilir. Bu hastalığın dikkat çeken bir yönü de hastaların tedaviye oldukça geç başvurmalarıdır. Hastalık belirtileri ortaya çıktıktan ortalama 10 yıl sonra tedavi görmeye başlarlar.

Takıntı Hastalığı (Obsesif-Kompulsif Bozukluk) hastalığının nedenleri nelerdir?

Okudunuz mu?  Su kesintisi olduğunda teyemmüm alınabilir mi ?

Psikanalitik kurama göre obsesif-kompulsif bozuklukta belirtileri ortaya çıkaran mekanizma "gerileme"dir (regresyon). Freud obsesyonların bilinçdışı dürtüler nedeniyle ortaya çıktığını belirtmiştir. Örneğin, saldırganlık dürtüsü ile karşıt tepki oluşturma yoluyla başedilmeye çalışılır: Saldırganlık aşırı boyun eğme ile nötralize edilir. Karşıt tepki oluşturma anal dönemin (kabaca 1-3 yaşa denk gelir) temel savunmalarındandır. Karşıt tepki oluşturma gündelik yaşamda da sık kullanılan bir savunma mekanizmasıdır. Başka örneklerle açıklayalım: Bir çalışan nefret ettiği patronuna sevgi gösterilerinde bulunur. Bir adam kin beslediği birisine aşırı nazik davranır. Bu hastalığın kalıtımsal yönü de vardır. OKB hastalarının birinci derece akrabalarında bu hastalık oldukça sık görülür. Beyin hücreleri arasındaki iletişimi sağlayan kimyasal ileticilerden birisi "serotonin"dir. OKB oluşumunda serotonin sistemindeki düzensizliklerin de önemli rolü vardır. Hatta, bu nedenle tedavide serotonin üzerinden etki gösteren antidepresanlar etkili şekilde kullanılır.

Okudunuz mu?  Allah rızası için okunan yasin ölmüşlere hediye edilir mi?

Takıntı Hastalığında (Obsesif-Kompulsif Bozukluk) ne tür takıntılar görülebilir?

-Dokunduğum yerlerden mikrop bulaşır mı? Ellerimi yıkadım ama ya yeterince temizlenmediyse? (bulaşma obsesyonu)
-Banyo yaparken acaba yeterince temizlendim mi? (bulaşma obsesyonu)
-Girdiğim cinsel ilişkiden AİDS kapmış olabilir miyim? (bulaşma obsesyonu)
-Terliklerimi yanyana koymazsam annemin ya da babamın başına kötü bir şey gelir. (simetri obsesyonu)
-Evden çıkarken acaba kapıyı kilitlemiş miydim? Ütünün fişini çekmiş miydim? (şüphe obsesyonu)
-Allah’ın varlığıyla ilgili acaba kafamda şüphe mi var? (dini obsesyon)
-Anneme ya da babama yoksa cinsel ilgi mi duyuyorum? (cinsel obsesyon)
-Acaba eşcinsel gibi mi davranıyorum? (cinsel obsesyon)
-Çocuğu, annesi ya da babasıyla cinsel ilişkiye girdiği şeklinde gözünün önünde canlanan sahneler. (cinsel içerikli obsesyonel görüntüler)
-Acaba çocuğuma zarar verir miyim? (saldırganlık obsesyonu)

Okudunuz mu?  Çevre temizliği ile ilgili şiirler

Takıntılar ne tür kompulsiyonlarla nötralize edilmeye çalışılır?

-Banyoda, tuvalette temizlik amacıyla uzun süre kalınır. (temizlik kompulsiyonu)
-Çamaşırlar tekrar tekrar yıkanır. (temizlik kompulsiyonu)
-Emin olunamadığı için, kapı, pencere, tüp, ocak, imzalanan evrak defalarca kontrol edilir. (kontrol kompulsiyonu)
-Zihinden atılamayan uygunsuz düşünceler nedeniyle ortaya çıkan suçluluk duygusu sürekli ibadet edilerek yok edilmeye çalışılır. (dini kompulsiyon)
-Anne, baba ya da çocuklara cinsel ilgi duyma konusundaki takıntılardan dolayı onlara yaklaşılmaz, dokunmaktan kaçınılır. (cinsel kompulsiyon)
-Masada eğri duran bir nesne düzeltilmeden ders çalışılamaz. (simetri kompulsiyonu)

Okudunuz mu?  Hz İbrahimin Kıssası

Obsesif-Kompulsif Bozukluk nasıl seyreder? İyileşir mi?

Uzun süre tedavi gerektiren, düzelme ve tekrarlamalarla seyreden bir hastalıktır. Hastalığın yeni başlamış olması, tedaviye erken başlanması ve düzenli devam edilmesi, eş ya da aile desteğinin varolması hastalık seyrini olumlu yönde etkiler. Diğer yandan, hastalığın uzun yıllardır devam ettiği, tedaviye geç başlanan, tedaviye uymayan, eş ya da aile desteğinin bulunmadığı, kişilik bozukluğu ya da depresyon gibi hastalıkların da eşlik ettiği hastalarda olumsuz bir seyirden rahatlıkla sözedebiliriz. Dolayısıyla, "iyileşir mi?" sorusunu "duruma bağlı" diyerek yanıtlayabiliriz.

Okudunuz mu?  Ameli salih ile ilgili söz ve resimler

Takıntı Hastalığı (Obsesif-Kompulsif Bozukluk) nasıl tedavi edilir?

İyi kurulan psikiyatrist-hasta iletişimi tedavinin ön koşuludur. Hastalığın doğası, seyri, tedavi süreci konusunda hasta bilgilendirilir. Diğer birçok psikiyatrik hastalıkla karşılaştırıldığında tedaviye daha yavaş yanıt alındığı için "sabır" hem hastanın hem de psikiyatristin sık başvuracağı bir duygudur. İlaç tedavisi bu hastalıkta özellikle önemli bir yere sahiptir. Ancak, genellikle ilaçlar 4-6 hafta sonra beklenen etkileri gösterir. Nisbeten daha yüksek dozda ve daha uzun süre ilaç tedavisi gereklidir. Bu hastalıkta en etkili ilaçlar antidepresanlardır ve çoğunlukla en az 2 yıl kullanılmaları önerilir. Psikoterapi ilaç tedavisi ile alınan sonuçların kalıcı hale getirilmesinde önemli yere sahiptir. Davranış tedavisinin en pratik ve en uygun seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Bu tedavi yönteminde "maruz bırakma" (exposure) ve "tepki önleme" (response prevention) teknikleri kullanılır. Örneğin, maruz bırakma tekniğinde hastalık kapma korkusuyla paraya dokunamayan kişinin paraya dokunması, para sayması sağlanır. Tepki önleme tekniğinde ise, eve gelir gelmez kirlenme düşüncesiyle tüm giysilerini değiştiren ve hemen duş alan kişinin bu davranışı engellenir ya da ertelemesi sağlanır. Bu yöntemler hastanın geçici olarak sıkıntısını artırır, ancak tedavinin devamında sıkıntı azalır ve ortadan kaybolur. İlaç tedavisinde olduğu gibi, psikoterapinin de uzun süre devam etmesi hem hastalığın daha çabuk düzelmesi için, hem de yinelemelerin engellemesi için gereklidir.

Dr. İbrahim Ateş
Psikiyatri Uzmanı

Okudunuz mu?  Aile Hayatı ile ilgili hadisler

Obsesyon Kompulsif Bozukluktan Nasıl Kurtulunur Kurtulan Var Mı

ayasofya505
selamün aleyküm arkadaşlar yeni katıldım foruma. Obsesyonlu ablam var on yıldır uğraşıyor.33 yaşında kendisi.Ona yardımcı olmak istiyorum başaramıyorum.Psiyatriste gitmesi konusunda ikna edemiyorum.Şuan benimle konuşmuyor.Kendisini soyutluyor bizden ailesinden.İş hayatında kendisi.Evi yıllardır temizlik yüzü görmemiş gibi.En son gittiğimde evini temizledim bağırdı ,ağladı beni evden kovdu.Şimdi konuşmuyoruz.Bu platforma giriş amacım onun gibi birilerini bulup nasıl kurtulduklarına dair somut örnek oluşturmak.LÜTFEN yardımcı olur musunuz?onu öyle görmeye dayanamıyorum.Ablam gibi yaşamış ve kurtulmuş olan var mı?

Okudunuz mu?  Tuvalet adabı ile ilgili hadisler

Yorum: Evham – takıntı durumlarından nasıl kurtulurum? (Obsesyon – kompulsif)

Ensar
Sevgili kardeşimiz ablanıza Allahtan şifalar diliyoruz umarım biran önce sıhhatine kavuşur. Muhakkak herşeyde olduğu gibi bununda bir çaresi şifası vardır. Dediğiniz üzre kendisine bir psikiyatri dokturu çok iyi gelecek ve inşAllah kurtulacaktır bu olanlardan. Ablanıza sağ tarafından yaklaşıp onunla güzel dil ile anlatmaya çalışın ve bu durumun herkesin başına gelebileceğini ve tedavi edildiğin taktirde kurtulabileceği gibi sözler sarf edin. Allah şifalar versin

Okudunuz mu?  Eşim artık beni sevmediğini ve istemediğini söyledi

Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm. Ben 16 yaşındayım, yıllardır OKB ile uğraşıyorum yaklaşık 15-20 çeşit OKB var nasıl kurtulabilirim doktora falan da gitmedim, takıntılarımı benden başka kimse bilmiyor. Doktorun iyileştireceğine inanmıyorum, ilaçlar da işe yaramaz. Takıntının üstüne gidince aşırı rahatsız ediyor, gereksiz olduğunu biliyorum ama kendimi durduramıyorum.

Okudunuz mu?  Ter necis midir?

ayasofya505
teşekkür ederim Allah biran önce kurtarsın ablamı ve böyle olanları


zeze
Arkadaşlar bende de yani nasıl anlatacagimi dahi bilmedigim obsesif hareketler var size tavsiyem Risale-i Nur da evhamla ilgili kısımları arastirmaniz ben okudukça çok rahatlıyorum


takıntılardan nasıl kurtulunur, evhamdan nasıl kurtulunur, evhamdan nasıl kurtulurum

Bu kategoride yer alan Kumru kuşu nasıl beslenir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Evham – takıntı durumlarından nasıl kurtulurum? (Obsesyon – kompulsif) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.