Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:54
sizden93
Abone

Uzanırken kulaklıkta kuranı kerim dinlemek caiz midir

Uzanırken kulaklıkta kuranı kerim dinlemek caiz midir

umutlucan
uzanırken kulaklıkta kur an ı kerim dinlemek caizmidir?


Cevap: Uzanırken kulaklıkta kur an ı kerim dinlemek caizmidir?

karadamlalar
caizdir, rasulullahın ve sahabenin yatarak kuran dinlediği nakledilir.


Cevap: Uzanırken kulaklıkta kur an ı kerim dinlemek caizmidir?

S-a-b-i-h-a
Sorunun Detayı

Elimde MP3 formatında Kuran sureleri var, Kuranı canlı olarak dinlemek ile böyle MP3 formatında bilgisayardan dinlemek arasında uygunluk sevap bakımından ne gibi fark vardır? Birde bu mp3 formatında Kuran’ı dinlerken uzanmak yanlış olur mu? İlla oturarak mı dinlemek gerekir?

Değerli kardeşimiz;
1- Kuran-ı Kerimi bir insan sesli olarak okuyor ve biz de bu sesi duyuyorsak, onu dinlemek ve susmak farzdır. Bu esnada başka bir işle meşgul olmak caiz değildir.

Okudunuz mu?  Hiç bir zaman evlenemeyeceğimden korkuyorum

Ancak televizyon, bilgisayar ve radyo gibi şeylerden okunan Kuranı dinlemek ise farz değildir. Çünkü doğrudan insan sesinden değildir. İnsanın sesinin alınıp kaydedildiği bir aletten yansımadır. Fakat dinlersek sevap alırız. (Elmalılı Hamdi Yazır, Tefsir, Araf Suresi 204. ayetin tefsiri.)

Buna göre doğrudan insan sesinden dinlemenin daha sevap olacağı anlaşılır.

Okudunuz mu?  Şeker hastalığından ölen şehit mi?

Kur’an okunurken onu dinlemek farz-ı kifâyedir. Bu nedenle Cemaatten bir kısmı dinlerse yeterli olur. Eğer Kur’an’ı okuyan kimsenin yanında yalnız bir kişi bulunuyorsa, onu dinlemek zorundadır, aksi takdirde günahkâr olur. Ancak, o kişi Kur’an okunmaya başlamadan önce namaza başlamışsa bu takdirde namazına devam etmesi gerekir ve Kur’an’ı dinlememekten ötürü bir vebali olmaz.

Okudunuz mu?  Remil nedir? Hz. Ali remilci miydi?

Bununla beraber sevabın derecesi okuyanın veya dinleyenin niyetine, ihlasına, günahlardan sakınmasına, ibadetlere dikkat etmesine ve Kuran’ın emirlerine uymasına göre değişir. Bu açıdan şu daha sevaptır demek yerine bunlara dikkat edilmesinin daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca Kuran okuyan bir kimseden doğrudan dinlemek her zaman mümkün olmayabilir. Bu açıdan fırsat bulunca bilgisayar, mp3 gibi aletlerden istifade etmek ve zamanı değerlendirmek gerekir.

Okudunuz mu?  Şafii Mezhebi Nedir?

2- Kur’ân-ı Kerîm’i okumak ya da dinlemek isteyen kimsenin abdest alıp kıbleye doğru oturması sünnettir. Ancak yürürken veya yatarken onu okumakta da bir sakınca yoktur. İshak bin İbrahim diyor ki: Ebû Abdullah ile birlikte camiye giderken Kehf süresini okuduğunu işittim. Aişe (ra) de şöyle diyor: Ben sedirimin üzerine uzanmış iken Kur’ân-ı Kerîm’i okurdum. (Muğni, I. 803)

Okudunuz mu?  Eski sevgilinin bedduası

Yatarken Kuran okumanın bir sakıncası olmadığına göre Kuran’ı mp3, bilgisayar ve televizyondan dinlemenin hiç bir sakıncası olmaz.


Cevap: Uzanırken kulaklıkta kuranı kerim dinlemek caiz midir

Kayıtsız Üye
kulaklikla dua dinlemek ve dinleyerek dua etmek caizmidir?(uzun dualar oldugundan ezberde kalmadigi için)

Okudunuz mu?  Cuma günü ölülere okunacak dualar hangileridir?

arifselim
Bu şekilde dua edeceğine kendin etmen daha doğru ve sünnete uygun olur. Ama bu şekilde de dinleyebilir ve amin denilebilir. Allah kabul etsin.


Kayıtsız Üye
tv den ve bilgisayardan kuran dinlemek küfre mi girer çünkü bu aletlerden oyun oynuyor müzik felan dinliyoruz haram şeyler yapılabiliyor bu aletlerden bir de bu aletler çalgı aleti sayılıyormuş acaba kurana saygısızlık etmişmi oluruz

Okudunuz mu?  Hac İşareti Takmak

ACİLSERVİS
Günah denilen bir şey var. Her sorunu küfre bağlamayın. Bilgisayar ve televizyonu ne diye kullanırsan o olur.Onunla haram bir şey yapıldı diye artık necis kalacak değil. Onunla Kur’an açabilirsin.


yatarak kuran dinlenir mi, yatarak kuran dinlenir mi diyanet, yatarak kulaklıkla kuran dinlenir mi

Bu kategoride yer alan İnsanın içine cin girmesi nasıl anlaşılır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Uzanırken kulaklıkta kuranı kerim dinlemek caiz midir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.