Anasayfa
11 Ağustos 2023, 16:31
missa05
Abone

Karides, istiridye, midye ıstakoz ve yengeç yemek caiz midir ?

Karides, istiridye, midye ıstakoz ve yengeç yemek caiz midir ?

yunylsa
Evet, başlıktan anlaşılacağı gibiIstakoz, Yengeç ve Karides yemek günah mıdır? haram mıdır?
Kısa cevap alabilir miyim..


Yorum: Karides, istiridye, midye ıstakoz ve yengeç yemek caiz midir ?

mum
Yengeç karides ve istakoz eti yenmez. (Hanefi ve şafii mezheplerine göre)

Okudunuz mu?  Hz. Alinin çoçukluğu hayatı vefatı doğumu

Yengeç, ıstakoz

cgrtpc
Öncelikle Selamun Aleykum arkadaşlar. Hedefimde aşçı/şef olmak var bu sene sınava hazırlanıyorum. Haliyle bu mesleği icra edenler restoranlarda, otellerde kendilerine iş bulabiliyorlar. Geçen gün bu hayvanların pişirilme şekillerini araştırdım. Hanefi mezhebine göre yenilmesinin haram olduğunu öğrendim. Bu hayvanların canlı pişirildiğini acıyı hissetmediğine dair bilgiler yer almakta internette. Lakin dinimizde yenilebilen canlıları öldürmeden pişirmenin günah olduğunu biliyorum. Bu hayvanlar öldürülüp pişirildiği takdirde insanları zehirliyorlarmış. Istakoz, yengeç gibi hayvanlar ölecekleri anlayacağı zaman kendi etlerini zehirliyorlarmış diye öğrendim. Şimdi sormak istediğim 2 adet soru var. Bunlardan bir tanesi; Yengeç yemenin haram olduğunu bilmiyordum bir keresinde sushi(suşi) almıştım denemek için ve içinde surimi denen işlenmiş yengeç eti vardı. Zaten tadına baktım yutamadan istifra etmek zorunda kaldım biraz çiğnedim bazılarını yutmuş olabilirim bir kısmını lakin ben bunun haram olduğunu bilmiyordum günaha girmiş miyimdir?
Bir diğer sorum ise şu; Aşçı/şef olmak istediğimi söyledim bazı restoranlarda, otellerde bu tarz yengeç, ıstakoz talep eden işin haram kısmına takılmayan müşteriler muhakkak olacaktır. Veya bu kişi Müslüman değilse yiyecektir ve siparişini verecektir. Ben bir aşçı/şef olarak bana böyle bir talep gelirse ne yapmalıyım? Müşteriye istediğini vermeli miyim? Bunun islamda yeri nedir? Çünkü bunu yapmadığım takdirde ya işimi kaybedeceğim ya da eğer varsa günaha, harama gireceğim.

Okudunuz mu?  Resul Ne Demek? Nebi Ne Demek?

Sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim. Herkese iyi günler dilerim teşekkürler.


Yorum: Karides, istiridye, midye ıstakoz ve yengeç yemek caiz midir ?

Hoca
< haram olduğunu bilmiyordum günaha girmiş miyimdir? >
Hayır.
< Müşteriye istediğini vermeli miyim? Bunun islamda yeri nedir? >
maliki mezhebine göre denizde yaşayan her şey yenebilir taklit edebilirsin fakat tüm mezheplerde yani islam dininde asla hiç bir canlı yakılamaz haramdır, düşman dahil.
Yani öldürmeden asla pişiremezsin

Okudunuz mu?  4 büyük melekten başka melekler ve görevleri

Midye haram mi, istiridyeyemekgunahmi, Sushi harammi

Bu kategoride yer alan Para üstünü almayı unutmak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Karides, istiridye, midye ıstakoz ve yengeç yemek caiz midir ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.