Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:16
missa03
Abone

Cünüpken ne yapılmaz ?

Cünüpken ne yapılmaz ?

Kayıtsız Üye
Ezan dinlenir mi ? Kuran dinlenir mi ? Salavat getirilir mi ? Yemeğe baslarken bismillah denir mi ?


Yorum: Cünüpken ne yapılmaz ?

arifselim
Cünüp olarak bir müslüman bir namaz vaktini geçirmeden yıkanmalıdır. Bu süre içinde iken ezan ve kuran dinleyebilir. Salavat getirebilir dilediği her yerde besmele çekebilir caizdir.


Cevap: Cünüpken ne yapılmaz ?

wasd
çok sağolun ama bazı yerlerde yeyip içmesi caizdir diyor


Cevap: Cünüpken ne yapılmaz ?

Darusselam
cünüpken yeyip içilmesinde hiç bir sakıncası yoktur.


Kayıtsız Üye
Cünüpken ne yapılmaz ?

Gusletmesi farz olan birisi temizlik de yapar, bulaşık da yıkayabilir, yemek de yiyebilir. Fakat ağzını ve ellerini yıkamadan yemek yemesi mekruh olmakla beraber haram değildir. Gusülsüzlüğü bu gibi işlerine engel ve mâni olmaz.

Okudunuz mu?  Ölüm düşüncesi beni tedirgin ediyor

Ancak, guslü bir namaz vakti geçirecek kadar geciktirmemek gerektiğini de âlimlerimiz ikaz yollu ihtar etmişlerdir. Çünkü, namaz vakti geçtiği halde gusletmemek, namazı kazaya bırakmak demektir. Özürsüz namazı kazaya bırakmak ise câiz değildir.

Bu bakımdan, kendisine gusül farz olan kimse, gusülden önce gereken işleri yapar, temizlikte bulunur, hatta yemek dahi hazırlarsa da, bulduğu ilk fırsatı hemen kullanıp guslünü yapmalı, gusülsüzlüğünü bir namaz vakti çıkıncaya kadar geciktirmemelidir.

Cünüp olan kadın ve erkeğe veyahut hayız ve nifas hâlindeki kadınlara yapmaları haram olan dini vazifeler şunlardır:

1. Namaz kılmak,
2. Kabe’yi tavaf etmek,
3. Kur’ân-ı Kerîm’e dokunmak ve onu taşımak. Binâenaleyh üzerine âyet-i kerîme yazılı olan madeni veya kağıt paraya abdestsiz veya cünüp olarak dokunmak veya taşımak caiz değildir. (Mecma’ul-Enhur, 1/26 )

Okudunuz mu?  Cevşenül Kebir Arapça yazılışı

Bunun dışında cünüp olan kimse günlük işlerini yapabilir, kadın evinde temizliğini ve diğer işleri yapabilir. Yaptığı işlerin hepsi temizdir.

Cünüp olanların yaptığı bazı şeyler vardır ki, bunlar kendileri için mubahtır. Ancak en kısa zamanda gusül almak iyidir. Özellikle bir namaz vakti geçirmeden yıkanmak ise farzdır. Bununla beraber cünüp olarak yemek içmek, uyumak haram değildir. Konuyu haram ve helal noktasından değerlendirmek böyledir.

Cünübün uyuması:

Gudayf ibnu’l- Haris şöyle anlatıyor:

"Hz. Âişe’ye:

"Rasulullah (s.a.v.) cenabetten gecenin başında mı yıkanırdı, sonunda mı?" diye sordum. Hz. Âişe (r.a.) şöyle cevapladı:

Okudunuz mu?  Hz Muhammedin Savaşları

"Bazen başında, bazen de sonunda yıkanırdı." Ben:

"Allahuekber! Bu konuda genişlik veren Allah’a hamd olsun." dedim."(1)

Hz. Aişe (r.a.)’nin bir rivayeti de şöyledir:

"Rasulullah, cünüpken uyur ve suya hiç dokunmazdı."(2)

Hz. Ömer (ra), geceleyin cünüp olduğunu (ne yapacağım) sordu. Rasulullah (s.a.v.): "Abdest al, uzvunu yıka, sonra uyu."dedi.(3)

Bu delillere göre, cünüp olan kimsenin uyumadan önce abdest alması daha uygundur. Bu arada şunu da unutmadan söylemek gerekir.

Bu uyuma işi namaz vaktinin geçirilmemesi şartına bağlıdır.

Cünübün yemesi ve içmesi:

Cünüpken insanların yeme ve içmesinin nasıl olacağını yine Rasulullah (s.a.v.)’ın sünnetinden öğrenelim. Rasulullah (s.a.v.), cünüpken yemek ve içmek istediğinde ellerini yıkar ve sonra yer içerdi.(4)

Okudunuz mu?  İslam Dinine Göre Kötü Alışkanlıklarla ilgili hadisler

"Peygamber (s.a.v.), cünüpken yemek yemek veya uyumak istediği zaman abdest alırdı."(5)

Cünüp olan kimsenin yemek içmek için sadece ellerini yıkaması yeterlidir, ancak abdest alması daha iyi olur.

Cünüp olan kimseyle oturmak:

Cünüp olan kimse diğer insanlarla oturabilir. Ancak dinimizce uygun olan hemen yıkanmasıdır. Ebu Hureyre (r.a.)’nin anlattığına göre, Rasulullah (s.a.v.), Medine sokaklarından birinde kendisine rastlamıştı. Ebu Hureyre bu sırada cünüp olduğu için, Rasulullah (s.a.v.)’in yanından sıvışıp gitti ve yıkandıktan sonra da geldi. Rasulullah (s.a.v.) onun geldiğini görünce sordu:

"Ey Ebu Hureyre, neredeydin?" O da cevap verdi:

"Ben cünüp idim, pis pis yanınızda oturmak istemedim."

Bunun üzerine Rasulullah (s.a.v.) şöyle dedi:

"SübhanAllah! Müslüman pis olmaz."(6)

Okudunuz mu?  Mezarlık ziyareti sonrası elde leke oluşması

Cünüp olana dokunmak:

Cünüp olan kimseye dokunmanın hiçbir sakıncası yoktur. Bu konuyla ilgili olarak şu hadisi delil olarak gösterebiliriz: Huzeyfe bin el- Yemân, bir gün Rasulullah (s.a.v.) ile karşılaştı. Peygamberimiz (s.a.v.) onunla musafaha etmek için ona doğru elini uzattı. Huzeyfe cünüp olduğunu söyledi. Rasulullah (s.a.v.) da bunun üzerine şöyle dedi: "Mü’min necis olmaz."(7)

Cünüp olan kimselerin yukarıda zikrettiğimiz şeyleri belli ölçüler içinde yapmasında bir sakınca yoktur. Yani cünüp olanın yemesi, içmesi, uyuması, toplum içinde bulunması mubahtır. Ancak mü’minin hem maddî hem de manevî olarak her zaman temiz olması gerekir.

Üzerindeki yükleri, ağırlıkları kaldırıp atması lazımdır. Bunun için ilk fırsatta, geciktirmeden gusül abdestini almak en iyisidir. Su bulunamadığı takdirde teyemmüm alarak bu yükten kurtulmak mümkündür. Teyemmümle ilgili bilgi almak için ilmihallere bakmanız yeterlidir.

Okudunuz mu?  Erkeklerde kaş ortası alımı caiz midir?

Sonuç olarak gusle ihtiyacı olan erkek veya kadın her Müslümanın zaman geçirmeden bu işi yapması en doğru harekettir. Yine çocuklara bu konuda (guslün alınışı) bilgi vermek, gusül gerektiren hallerle ilgili bilgilenmelerini sağlamak için yeterli kitap ve kaynak eserin temin edilmesi çocukların eğitimi açısından yararlı olacaktır.

Gusül abdesti olmadan yapılan yemeğin yenmesi de caizdir.

Cünüp olanların yaptığı bazı şeyler vardır ki, bunlar kendileri için mubahtır. Ancak en kısa zamanda gusül almak iyidir. Özellikle bir namaz vakti geçirmeden yıkanmak ise farzdır. Bununla beraber cünüp olarak yemek içmek, uyumak haram değildir. Konuyu haram ve helal noktasından değerlendirmek böyledir.

Okudunuz mu?  Cennetle ilgili dini hikayeler

Kayıtsız Üye
gece cünüp olduktan sonra ev deki olumsuzluklardan dolayı yani çocuklar duymasın diye ..sıkıntı oluyor özellikle ergenlik yaşın da çocuğunuz varsa sabah herkes gittikten sonra yıkanmak caiz mi ..


Sabri
< sabah herkes gittikten sonra yıkanmak caiz mi .. >
En doğrusu gece çocuklar yatarken yıkanmanız ya da sabah namazına uyanınca yıkanmanızdır.
Herkes gittikten sonra yıkanmak demek sabah namazını kılmamak demektir bu büyük günahlardandır.


Kayıtsız Üye
Ben bekar biriyim ve rüyalanma olduğunda günün erken saatlerinde ailem anlayacak diye çekinip, yıkanamıyorum öğleni buluyor, ne yapmalıyım


Kayıtsız Üye
Cünüpken peygamberimize salat ve selam getirilirmi

Okudunuz mu?  Üniversitede öğrenciler arası yapılan dini nikah geçerli midir?

arifselim
Cünüpken kuranı kerim okumak haramdır ama salavat getirmek, dua etmek ve tesbih çekmek haram değildir cazidir. Salavat getirebilirsin.


Kayıtsız Üye
Kaç gün Cünüp gezilir ACİL ! Ben 14 yasindayim rüyalanma oluyor ne kadar cünüp gezilir.


emre
Namaz kaçırmayacak kadar cunüp gezebilirsin. Namazını kaçırdığında günahkar olursun.


Kayıtsız Üye
Hepinize salat ve selam olsun ben birkaç gündür tövbe ettim 31 denilen şey yapmıyorum ve çok rahatım bugün okuldan geldikten sonra birazcık uzandım rüyalandım fakat kalktığımda 1 veyahut 2 damla sıvı vardı cunup olur muyum bide kuran dinlemem caiz midir abdest almakta zorlanıyorum çünkü dün güslettim ailem şüphelenmesin diye


sae
Meni iki damladan çok daha fazla olur. damla hesabı yaparsan belki 30 o yüzden o mezi olabilir. mezi ise gusül gerekmez. Ayrıca ailem şüphelenmesin ne demek yıkanmak ne ayıptır nede günahtır. aileler hiç bir şey diyemez. bu sizin boş düşünceleriniz.

Okudunuz mu?  Kuranda zulüm ile ilgili ayetler

yusu’f
1. Namaz kılmak,
2. Kabe’yi tavaf etmek,
3. Kur’ân-ı Kerîm’e dokunmak ve onu taşımak. Binâenaleyh üzerine âyet-i kerîme yazılı olan madeni veya kağıt paraya abdestsiz veya cünüp olarak dokunmak veya taşımak caiz değildir. (Mecma’ul-Enhur, 1/26 )

Bunun dışında cünüp olan kimse günlük işlerini yapabilir, kadın evinde temizliğini ve diğer işleri yapabilir. Yaptığı işlerin hepsi temizdir.


Kayıtsız Üye
selam?n aleyk?m arkada?lar ben bu sabah ruyalanma gecirdim ve kalktim gusül aldim ayni gunun aksam? tekrardan bosaldim ama annemler sabah banyo yaptigim için banyoya girmeme izin vermiyor gece cunup uyusam bir sakincasi olur mu

Okudunuz mu?  Kaç çeşit mezhep vardır?

Hatt
Namazını kaçırmamak şartıyla istediğin zaman guslünü alabilirsin.


Kayıtsız Üye
neredeyse tüm erkeklerde olan bir şey için utanılmaması daha iyidir ama Yinede üstü kapalı bir şekilde bir duş alacağım vb. Söylerseniz anlayış gösterecektirler.


cünüpken neler yapılmaz, cünüpken neler yapilmaz, cenabetken neler yapılmaz

Bu kategoride yer alan Dört mezhep arasındaki farklar nelerdir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cünüpken ne yapılmaz ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.