Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:04
Sahabe
Yönetici

Fâtıma Binti Esed (r. anhâ) Kimdir?

Fâtıma Binti Esed (r. anhâ) Kimdir?

@hmet
Fâtıma Binti Esed (r. anhâ) Hayatı
Hanım Sahabilerden (r. anhâ)’nın hayatı hakkında bilgi,(r. anhâ) kimdir?

Hz. Peygamber’in (sallAllahu aleyhi ve sellem) hakkında: Cebrail, ‘Bu kadın cennetliklerdendir’ diye bana haber verdi. müjdesini verdiği hanımdır.

Fatıma (radıyAllahu anhâ), Hz. Ali’nin annesidir. İyilik etmeyi, imkân buldukça yardımda bulunmayı, yetim ve fakirleri barındırmayı çok seven, fedakâr bir hanımdı. Nüfusça kalabalık olan bir yuvanın yükü kocası Ebû Talib ile kendisinin omzundaydı. Geçimini zor temin eden fakir bir aileydiler. Bununla beraber, Ebû Talib’in babası Abdulmuttalib vefat edince yeğeni Resûlullah (aleyhisselâm) kendisine emanet edilmişti. Hanelerine teşrif eden bu kutlu misafire Hz. Fatıma, annesini aratmamak için olanca gayret sarf ediyordu.Kendi çocuklarından önce onu yedirip içiriyor, giydirip saçını tarıyordu.Yakın ilgisiyle, anne sevgisinden mahrum bırakmamaya çalışıyordu. Resûlullah (aleyhisselâm) kendi yuvasını kuruncaya kadar amcasının ve yengesinin himayesinde kalmıştı.Allah Resûlü (sallAllahu aleyhi ve sellem), peygamberlikle vazifelendirildiğinde müşriklerin ona işkence etmesine Hz. Fatıma çok üzülüyor;Ebû Talib ile birlikte onu himaye edip, acılarını unutturmaya alışıyordu. Bir müddet sonra da Müslüman oldu. Annesi kadar sevdiği bu hanımın Müslüman olması, Resûlullah’ı son derece memnun etti.

Okudunuz mu?  Zeyd bin harisenin ölümü

Fatıma (radıyAllahu anhâ), Medine’ye hicret ederek Allah yolunda muhacir olma saadetini kazandı. Onun saadetine saadet katan asıl hâdise hiç şüphesiz Resûlullah’ın Benden bir parça dediği kızı Hz. Fatıma’ya kayın valide olmasıydı.Peygamber (aleyhisselâm), Fatıma’yı (radıyAllahu anhâ) her fırsatta ziyarete gidiyor; halini, hatırını soruyor; ona çeşitli yardımlarda bulunuyordu.Ona anne diye hitap ediyor, anne diyerek yâd ediyordu.Resûlullah’ın (sallAllahu aleyhi ve sellem) Medine’ye yerleşmesinin üzerinden dört sene geçmişti. Her zaman mütebbessim olan Allah Resûlü, o gün mahzundu. Hüznünün kaynağını, kendisi şöyle ifade ediyordu: Bu gün annem vefat etti. Bu mübarek hanım Fatıma binti Esed’den başkası değildi. Hz. Peygamber (aleyhisselâm),gömleğini çıkarıp verdi ve gömleğinden kefen yapılmasını istedi.Cenaze namazını da kendisi kıldırdı. Sonra Hz. Fatıma’nın naaşı kabre kondu. Kabir genişti. Resûlullah kabre indi, bir müddet kabirde uzandı, sonra çıktı. Gözleri yaşarmıştı. Yaşlar kabre damlıyordu.Resûlüllah’ın bu davranışı ona bir iltifattı. Çünkü Efendimiz’in(aleyhisselâm) mübarek vücutlarının temas ettiği kabir, cennet bahçelerinden birisi olurdu. Sahabîler, Resûlullah’ın bu alâkasından dolayı sordular:

Okudunuz mu?  Sahabe soru cevap yapalım mı?

– Yâ ResûlAllah, biz bu hanıma gösterdiğiniz samimi alâkayı başkalarına gösterdiğinize şahit olmadık… Peygamber (sallAllahu aleyhi ve sellem):

– O benim annemdi. Kendi çocukları aç dururken önce benim karnımı doyurdu. Kendi çocuklarının üst başları tozlu topraklı dururken önce benim saçımı tarar, gül yağıyla yağlardı. O benim annemdi. Amcam Ebû Talib’den sonra bu kadıncağız kadar bana iyilik eden başka bir kadına rastlamadım. Ona cennet elbiselerinden giydirilsin diye gömleğimi kefen olarak giydirdim. Kabir hayatı kendisine kolay ve rahat gelsin diye de bir müddet kabrinde uzandım.

Okudunuz mu?  Sahabelerin Genel Özellikleri

Hz. Fatıma’nın üzerine toprak atıldıktan sonra, Resûlullah(aleyhisselâm) annesi için şu duayı yaptı: Allah sana merhamet etsin ve seni hayırla mükâfatlandırsın. Annemden sonra bana annelik yaptın.Kendin aç kalır beni doyururdun. Bunu da ancak Allah rızası için ve ahiret yurdunu umarak yapardın. Allah’ım, annem Fatıma binti Esed’i affet, kabrini genişlet. Ben Resûlü’nün ve benden önceki peygamberlerinin hürmetine duamı kabul buyur. Biraz sonra da, Resûlullah (aleyhisselâm) tebessüm buyurdu ve oradabulunanlara şu müjdeyi verdi: Cebrail (aleyhisselâm) ‘Bu kadın cennetliklerdendir.’ diye bana haber verdi. Ayrıca, Yüce Allah (celle celâluhû) meleklerinden yetmiş binine bu kadının cenaze namazını kılmalarını emretti. Melekler de, onun cenaze namazını kıldılar. İşte, Hz. Peygamber’e hizmet, hürmet ve muhabbetin manevi bedeli böyleydi. Allah (celle celâluhû), cennette bizleri bu aziz hanım sahabîye komşu eylesin.

Okudunuz mu?  Meleklerin Yıkadığı Genç

Kaynak:Kütüb-ü Sitte’deki Sahih Hadisler


fatıma binti esed hayatı, fatıma binti esed kimdir, fatıma binti esed kısaca hayatı

Bu kategoride yer alan Leylâ Binti Ebî Hasme (r. anhâ) Hayatı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Fâtıma Binti Esed (r. anhâ) Kimdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.