Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:58
sizden5
Abone

Namazda yellenme hissi (ses yok ama koku aldım)

Namazda yellenme hissi (ses yok ama koku aldım)

sstrn
Selamun Aleykum,

Vitir namazını kılarken son rekatta tahiyyatı okuyordum birden bir koku aldım acaba yellendim mi veya bilmeyerek kaçırdım mı şimdi ses yoktu ama koku vardı başka yerden de gelmiş olabilir tekrar vitiri kılmalımıyım ?


Cevap: Namazda yellenme hissi(ses yok ama koku aldım)

Darusselam
Abdestli iken yellenme oluyor, abdestim kaçıyor gibi vesvese geliyor ne yapmalıyım?
Namazda yellenme hissi(ses yok ama koku aldım

Okudunuz mu?  Yüz maskesi caiz mi?


Bu rahatsızlığınız vesvese ile ilgilidir. Şeytan insanı ibadetten uzaklaştırmak için, dübürüne üfürür. insan da "yellendim ve abdetim bozuldu" deyip, abdestini tekrar almaya çalışır, oysa abdesti bozulmamıştır. işte bu duruma mani olmak için hadiste şöylebuyurulmuştur:

"Sesini veya kokusunu almadığınız şeylerden dolayı abdest almayınız." [Müslim, Hayz, 99 (362); bk. Buhari, Vudû, 4, 36)]

Okudunuz mu?  Kur'an-ı Kerim in üzerine el basarak yemin etmek

Burnun koku hissetmesi veya kulağın bir ses duymasından maksat, abdestin bozulduğunu kesin olarak bilmektir. Yoksa ses duymadığı veya koku hissetmediği halde yel çıkardığını bilen bir kimsenin abdesti bozulur. Çünkü çıkan her yelde mutlaka koku ya da ses olacak diye bir şart yoktur… Kesin bir şekilde yellendiğini bildiği halde, "sesini ve kokusunu almadım" deyip, abdest almamak da tehlikelidir.


Cevap: Namazda yellenme hissi(ses yok ama koku aldım)

umutlucan
namazda yellenme olursa selam verilip nmazdan çıkılır .
abdestsiz namaza devam edilmez.
abdestin bozuldugunu sanmak eğer daha önce hep oluyorda yada oluyor gibiyse vesvesedir.
ama yel çıktıgından kesin eminseniz namaz ve abdest bozulur.
tekrar abdest alınması gerekir
yani kndin çıkıp çıkmadıgını anlayabilirsin vesvese yapmaa

Okudunuz mu?  Boy Abdestinden Sonra Gelen Vesvese ?

Namazla ilgili sorular

Esma
Selam aleyküm .
Size bir kaç sorum olcak
1. Afedersiniz önceden . Bende böyle Bi problem var sürekli yelleniyorum . Gecen günler az az tutuyordum kendimi şimdi daha da zor oldu . Abdest almadan önce kaç sefer bakıyorum hiç bir şey gelmiyor . Abdest aldıktan sonra tam namaza başlıyorum ve yine aynı şey . Bu 2 günde hep böyle oldu . Abdesti kaç kaç seferler alıyorum , ne kadar da alsam abdestden sonra yine aynı şey oluyor . Olmuyorsa da namazda başlıyor . Abdesti yine yine aldım ve abdestden sonra çıktımı çıkmadımı artık bilemedim oyle kıldım namazı .. Doğru yapmadım mı ? Namazlarımı vaktinde kılamıyorum . Ben her namaz vakti için abdest alsam ve oyle kılsam olur mu yoksa oyle yapmak bana göre değil ?
2. Bide namazda hata yaparken Estagfurillah deyib yeniden kılmak doğru mu , yoksa namazı tamamlayıp yeniden kılmak ?
3. Namazda parmakları çıtlatmak . Secdeye giderken ayak parmaklarım oyle oluyor .

Okudunuz mu?  Hayalle şirke girilir mi?

arifselim
Aleykum selam.

1- Eğer bir koku veya ses almadığın sürece bu vesvesedir ve hissetsen bile namazını kılabilirsin. Ama kesin yellenme olduğundan emin isen ve bir namaz vakti boyunca hiç durmuyorsa o zaman özür sahibi sayılırsın ve bir abdest ile bir vakit boyunca dilediğin kadar ibadet yapabilirsin. Öbür vakit girdiğinde yeni bir abdest alman gerekir.

Okudunuz mu?  Tesbih namazı nedir, Nasıl kılınır, faziletleri neledir?

2- Bir hata yaparsan estağfurullah denmez. Hatanın durumuna göre bu değişir. Sehiv secdesi hangi durumlarda gereklidir bunu öğrenmen gerekir.

3- Kendi kendine çıtlıyorsa bir sakıncası yoktur ama kendin yapman caiz olmaz.


Esma
Bir şey Şorucam ben namazdan önce tuvaletimi yapıyorum ondan sonra abdest alıyorum ve namaz kılıyorum kazalarla birlikte yellenme de hep namazda oluyor , namaz kıldıktan sonra kesilirse yani ben artık özür sahibi olmadım demek mi ve dinden çıktım mı ( namaz abdestsiz kılınmaz ondan) şu gazların ne Zaman kesileceğini bilmiyorum

Okudunuz mu?  Sekerat anında okunan Yasini serif

Her namaz kılacagım Zaman oyle oluyor , buna özür demek olur mu ?


arifselim
Öncelikle öyle bir şey insanı dinden çıkarmaz. Yukarıda da izah ettiğimiz gibi senin bu durumun vesvesedir. Tama abdest ve namaz esnasında ise bu vesvesedir. Ses ve koku alıyorsan ancak o zaman abdest bozulur. Eğer gerçekten ses veya koku alıyorsan ve sürekli oluyorsa doktora gitmelisin ve tedavi olmalısın. Bir namaz kılacak bile fırsatın olmuyorsa o zaman özürlü sayılırsın.

Okudunuz mu?  Evden kıble yönünü bulmak

Kayıtsız Üye
Aynısını bende yaşıyorum ama emin olmak ve bu konunun peşini bırakmak en önemlisi zamanla geçiyor sabır et sabrın sonu selamettir.


Abdestliyken Yellenme Hissiyatı, namazda yellenmek, yellendigini sanmak

Bu kategoride yer alan İç sıkıntısı vesveseye dönüştü ne yapmam gerekir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazda yellenme hissi (ses yok ama koku aldım) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.