Anasayfa
2 Eylül 2022, 18:40
sizden0
Abone

Tesadüfler ve şeytanın oyunu ?

Tesadüfler ve şeytanın oyunu ?

sstrn
Selamun Aleykum,

Mesela kafama ”acaba ben münafıkmıyım” düşüncesi takılıyor ve karşıma her yerde münafıklıkla ilgili kelimeler konular çıkıyor,başka bir örnek vereyim namaz kıldıktan sonra ”olmadı galiba abdestim ben bilmeden bozuldu” düşüncesi geliyor bu düşünceden birkaç saat sonra ise karşıma namaz ile ilgili meseleler çıkıyor.Aklıma takılmıyor değil sorum şu ”Ben şimdi münafık mıyım da karşıma her yerde bu çıkıyo (nasıl söylüyeyim bu bir işaret mi düşüncesi aklımdan geçmiyor değil) veya namazım olmadı da mı bu çıkıyor karşıma böyle durumlar şeytanın biz insanları üzmesi,mutsuz olması için kurduğu bir tuzak mı yoksa başka bir şey mi ?

Okudunuz mu?  Ben sanki haşa imanım yok gibi hissediyorum.

Cevap: Tesadüfler ve şeytanın oyunu ?

Darusselam
"Aklımdan geçen münafıklık gibi sözlerden sorumlu muyum?"şeytanın oyunumu

değerli kardeşim Böyle şeyleri düşünmeniz, aklınıza gelmesi sizi hiçbir zaman münafık etmez imanınıza zarar vermez.
Çünkü bu sözleri dilinizle söylememiş, kalben tasdik etmemişsiniz. Üstelik bunları düşündüğünüzden dolayı üzülüyorsunuz.
Üzülmeniz, böyle bir düşünceye sahip olmadığınızı gösteriyor. "Söyledim gibime geliyor" diyorsunuz ya, işte bunun tek adı vardır: Vesvese.
Vesveseyi insana şeytan verir, şeytan aklına getirir. Söylemişsin, tasdik etmişsin gibi baskı kurar.
Bu tür vesveselerde şeytan önce şüpheyi kalbe atar, fakat kalp hemen tepki gösterir, savunmaya geçer. Bu esnada savunmayı bırakır da kabul ederse, şeytan birinci atışta hedefe isabet ettirmiş olur.
Fakat kalp kabul etmezse, şeytan orada bir iz bırakır, sonunda bir leke oluşturur. Bir süre sonra hayal aynasına imana aykırı bazı pis düşünceler yansır, Bu görüntü ve leke kalbin hırçınlaşıp feryat etmesine, sıkılıp daralmasına kâfi gelmiştir. Sonunda "Eyvah!" diyerek ilk hastalık mikrobunu kapar ve
ümitsizliğe düşer.
Namaza yeni başlayan birisi, bir din âlimine sorar: Hocam, eskiden namaz kılmazken şeytan benimle uğraşmazdı, ama namaz kılmaya başladıktan sonra bana sürekli vesvese veriyor, acaba nedendir?
Din âlimi şöyle cevap verir: ‘Meyveli ağaç taşlanır’ derler. Eskiden meyven olmadığı için şeytan seninle fazla uğraşmamış, ama şimdi meyveli ağaç gibisin, meyvelerini düşürmeye çalışıyor. Nitekim deniz korsanları, hazine taşıyan gemilere saldırırlar, hırsızlar zengin evleri kollarlar.
Namaz kılan hemen herkes, namaz esnasında şeytanın vesvese vermesinden şikâyetçidir. Namaz kılmak müspet bir eylemdir, namaz kılmamak ise eylemsizlik. Şeytan, insanların müspet işler yapmalarından rahatsız olduğundan bilhassa namaz gibi ibadetlerde insanlarla çok uğraşır. Elinden gelse namaz kıldırmamak ister. Bunu yapamayınca namazın kalitesini düşürmeye çalışır. Ya vaktinde kıldırmaz veya namaz esnasında o kimsenin hayaline lüzumsuz şeyler getirir.
Peygamber Efendimiz şöyle bildirir:
Namaz için ezan okunduğu zaman, şeytan ezanı duymamak için arkasını dönüp yellenerek kaçar. Ezan bitince tekrar geri gelir. Namaz için kamet edilince yine arkasını dönüp kaçar. Kamet bittiğinde yine gelir ve kişi ile nefsi arasına sokulur ve ona: ‘Filân şeyi hatırla, filân şeyi hatırla’ diyerek namazdan önce aklında olmayan şeyleri hatırlatır da, neticede insan kaç rekât namaz kıldığını bilemez olur. (Buhari, Bed’ü’l-Halk, 11)
Bazıları şeytanın vesvesesi sonucu, tam bir cehaletle, tembellik döşeğinde, gaflet uykusunda Namaz iyidir. Fakat her gün her gün beşer defa kılmak çoktur. Bitmediğinden usanç veriyor. şeklinde bir düşünce içinde olabilirler. Mesela yeni büluğa ermiş biri, şeytanî bir vesveseyle yetmiş yıl yaşasam elli beş sene namaz kılmam gerekecek. Bu ise kılmakla bitmez diyebilir. Hâlbuki bu insan her gün sadece beş defa namaz kılacaktır. Hatta namazı eda ettiğinde diğer vakit girinceye kadar hiçbir namazla mükellef değildir.
Evlenecek bir bayan, ömür boyu yıkayacağı tabakları birden bir dağ gibi karşısında görse, herhalde evlilikten vazgeçer. Hâlbuki her gün sadece üç-beş tabak yıkayacaktır.

Okudunuz mu?  İdrar yolunda kalan meni

Cevap: Tesadüfler ve şeytanın oyunu ?

sstrn
Tamam vesvese diyorum umursamıyorum ama hep karşıma çıkıyor bu durum da mı şeytanın işi ?


Cevap: Tesadüfler ve şeytanın oyunu ?

Darusselam
umursamamaya bak kardeşim inşAllah geçer şeytanın işidir. zamanla geçer.yeterki ibadetlerini aksaıtma.


sstrn
Zaten merakımda buydu şeytanın işi mi değil mi diye.Allah razı olsun.

Bu kategoride yer alan Sırtından vurulanlar diğer dünya da onu kimin vurdugunu bilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tesadüfler ve şeytanın oyunu ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.